Vergi Danışmanlığı Ne İşe Yarar?

Küresel ve yerel boyutta rekabetin artması sonucu işletmelerin ayakta kalması her geçen gün zorlaşır hale gelmektedir. İşletmelerin var oluş amacının karlılığı artırmak olduğu gerçeği göz önüne alındığında vergi planlamasının önemi ortaya çıkmaktadır.

Vergi planlaması; şirket finans-muhasebe departmanları tarafından yapıldığı gibi, dış kuruluş ve kişilerden vergi danışmanlığı hizmeti alarak da yapılabilmektedir.

Vergi planlaması nedir?

Vergi mükelleflerinin ve vergi sorumlularının şirketlerin vergi yükümlülüklerini dikkate alarak cari ve gelecek vergi dönemleri için vergi politikası üretmeleridir. İşletmelerin hukuka aykırı olmayan yollar ile vergiden kaçınmaları, dolayısıyla vergi yükünü asgariye indirmeleri mümkündür. Bu ancak etkin ve doğru vergi planlaması ile yapılabilir.

Firmaların vergi mevzuatı karşısındaki durumunun değerlendirilmesi ve yasal sınırlar çerçevesinde vergi avantajlarından yararlanılması şirketlerin vergi tasarrufu yapmalarını sağlar. Vergi yükü azaltıldığı takdirde işletme faaliyetlerine ayrılacak finansal kaynak da artırılmış olur.

Vergi kaçırma ile vergiden kaçınma karıştırılmaması gereken kavramlardır. Vergiden kaçınma yasaların izin verdiği ölçülerde yapılmaktadır. Vergi mükellefleri, vergiyi doğuran olayın önlenmesi, azalan bakiyeler usulü ile amortisman ayırmak, vergi ertelemesi, vergi arbitrajı, serbest bölgelerde şirket kurmak ve ticari faaliyetlerini serbest bölgelere aktarmak gibi vergiden kaçınma yöntemlerini uygulayabilmek için profesyonel danışmanlardan, muhasebecilerden hizmet almaktadırlar. Günümüzde şirketler, finansal kaynaklarını arttırmak amacıyla; vergi planlaması konusunda hizmet veren uzman kişi ve kurumlardan danışmanlık almaktadırlar.

Vergi Danışmanlığı Ne İşe Yarar?

Vergi danışmanlığı hizmeti kapsamında; Vergi Usul Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, KDV vb. kanunlar çerçevesinde işletmeye vergi tasarrufu sağlayacak şekilde vergi planlaması yapılır. Danışmanlar firmaların türü, faaliyet alanları, ortaklık yapılarına göre gerekli değerlendirmelerde bulunarak şirketleri mevcut ve gelecek dönemlerdeki vergi politikalarını oluştururlar. Vergi mevzuatında işletmelerin karşılaştığı sorunlara yönelik bilgilendirme, çözümleme gibi hizmetler de danışmanlığın konusudur.
Ayrıca işletmenin vergi ihtilafına düşmesi durumda ayrılığa yönelik çözümlerin geliştirilmesi, yazışma ve dilekçe işlemlerinin yürütülmesini de vergi danışmanları üstlenir.

Şirket sözleşmelerinin vergisel yükümlülüklerinin analiz edilmesi, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları, uluslararası vergi planlaması, vergi teşviklerinden yararlandırmaya yönelik araştırma ve sürecin yönetilmesi, şirket finansman modellerinin vergisel boyutunun değerlendirilmesi, kambiyo mevzuatının analizi gibi hizmetler de işletmelerin vergi danışmanlığına ihtiyaç duydukları konular arasında yer alır.

Sonuç olarak; vergi planlamacısının görevi, işletmelerin mali işlemlerinin vergi sonrası gelirleri artıracak şekilde yeniden yapılandırılmasını sağlamaktır.

Exit mobile version