Uyku İçin İdeal Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

uyku oda sıcaklığı

Hayatımızın önemli bir bölümü uykuda geçmekte. Vücut günün yorgunluğunun ardından gece uyuma ve dinlenme ihtiyacını gidermenin yanında, bünyeye yararlı olacak çeşitli hormonları da uyku boyunca salgılamaktadır. O nedenle kaliteli uyku vazgeçilmezlerimizden. Bunu elde edebilmenin yollarından biri de uyku için ideal oda sıcaklığı değerinin sağlanması ve elbette sağlıklı uyku ortamı için bazı hususlara da dikkat edilmesi.

Uykuda Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Isısı 16-19 derece aralığında korunan bir uyku ortamı sağlık açısından yararlı. İdeal oda ısısı uyku dışında kalanlar zaman için 24 derece iken uyku sırasında sıcaklığın düşürülmesi gerekiyor. Yaz – kış, ev ortamınıza hakim sıcaklığı, yatak odanızda bir kaç derece düşürerek bu rakamlar arasında bir yerde tutmanızın size sağlayacağı çok sayıda fayda var.

Sıcacık bir odada uyumanın ne kadar güzel olduğunu düşünen ve uygulayanlar vardır; ama aşırı sıcak bir ortamda uyumak uyku esnasındaki metabolizma düzeninin bozulmasına neden olur, bu da zararlı etkilere yol açar.

Odadaki sıcaklığın yüksek olması solunum yollarının gece boyunca kurumasına neden olur, böyle bir durumda burundan yeterince nefes alınamayınca ağızdan alınır, bu tür bir solunum da enfeksiyonlara davetiye çıkartır. Ayrıca rahat nefes alamamak gece boyu kalitesiz uykuya,horlamaya ve dolayısıyla da yorgun bir gün geçirmenize de neden olacaktır.

Özellikle kış aylarında uyku esnasında solunumun rahat olması açısından ortamdaki havanın kuru değil, nemli olmasında fayda var.

Sıcak oda uykunun kalitesini düşürür, soğuk oda uykuya erken dalmanızı sağlayarak uyku evrelerinin rahat geçirilmesine imkan tanır.

Soğuk bir ortamda giderilen uyku, gün içerisinde vücudunuzun yaktığı kalori miktarında artışı sağlar, kilo almanıza engel olur.

18 derece civarındaki bir odada uyumak vücutta bulunan iyi yağ oranını artırır. Soğuk ortam cildin yaşlanma sürecini uzatıyor.

Şeker hastalığı ve metabolizmayla ilgili benzeri hastalıkları önlemek için de uyku ortamının soğuk olması son derece önemli.

Yaşlanmayı geciktiren melatonin hormonunun yeterince salgılanabilmesi için ortam soğuk olmalı, uyku esnasında soğuyan bedenle salgılanan hormonun uyumlu olabilmesi için oda sıcaklığı mümkün olduğunca düşük tutulmalı.

Bebeklerin oda sıcaklığı kaç derece olmalı?

Bebek odaları için ideal sıcaklık 20 ile 24 derecedir.  Uyku için de 19-22 derece aralığında kalması sağlıklı bir uyku uyuması için ideal değerlerdir. Bebeğinizin üşüdüğünü ya da terlediğini düşünüyorsanız ensesini ve karnını kontrol edebilirsiniz. Kış aylarında ısı kaynakları sebebiyle ortamda nem azalabilir. Bebek odası için ideal nem oranı %50 diyebiliriz. Basit bir nem ölçer kullanarak odanın nem oranını görebilirsiniz. İhtiyaç halinde bebek odalarında hava nemlendirici kullanabilirsiniz.

Oda Isısı Nasıl Ayarlanır?

Sıcak odada, kalın giysilerle yatmaya alışmış ve bunu seviyor olabilirsiniz. Ama sağlıklı ve iyi bir uyku için nasıl yeni bir yatak ya da yastık satın almaktan imtina etmiyorsak uyku ortamını iyileştirmenin de yollarını bulmak gerekir. Yaz aylarında bunu açık pencere ya da klima ile yaparken; kışın da kombinin derecesini düşürerek, oda termostatı ve hava nemlendirici cihaz kullanarak yapabilirsiniz.

Klima kullanarak oda ısısını ayarlıyorsanız belirtmekte fayda var. Uyuyacağınız zaman odadaki klimayı kapatın, derin uyku evresinde vücutta terleme olur, çalışan klimanın ürettiği soğuk havanın akımının vücuda gelmesi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Yatak odanızda bir termometreniz olsun ve odanızın ısısını yatmadan önce kontrol edin.

Exit mobile version