Ütü Nasıl Temizlenir?

Ütü en sık kullandığımız ev aletlerindendir. Ne kadar dikkat edersek edelim ütüdeki kireçlenme sebebiyle oluşan tıkanmalar veya tabanındaki kirlenmeler kaçınılmazdır. Kıyafetlerimizi ütülerken su haznesi veya tabanı kirlenmiş bir ütü kullanmamız hem kıyafetlerimize hem de ütüye zarar verebilir. Bu nedenlerle ütü temizleme işlemini belirli aralıklarla yapmanızda fayda var. Ütü nasıl temizlenir araştırmamızda en çok kullanılan ütü temizleme yöntemleri seçilmiş ve ütü temizleme püf noktaları gösterilmiştir.

Ütü Nasıl Temizlenir?

Ütü tabanı temizleme yöntemleri

Eğer ütünün tabanına yapışkan bir madde veya kumaş parçası yapıştıysa, ütüyü fişe takarak en yüksek sıcaklığa ayarlıyoruz. Ütü ısındıktan sonra fişten çekiyor, kalın birkaç kat gazete kağıdına ya da kese kağıdına tabanı sürtüyoruz. Bu yöntemle; tabana yapışan madde kağıda geçecektir.

Eğer ütünün tabanı kireç tuttuysa, tabanı çizmeyecek, yumuşak bir beze biraz saf sirke (beyaz sirke) damlatıyor, ütü tabanını sirkeli bezle siliyoruz.

Eğer bu yöntem başarılı olmazsa, sirkenin içine biraz karbonat ekleyebiliriz. Bu sayede ütü temizleme işleminiz başarılı olacaktır.

Ütü tabanını, asetik asit de denilen ve sirkenin ana maddesini oluşturan düşük asit seviyesine sahip sirke ruhu ile de temizlik mümkündür. Pamuklu temiz bir beze biraz sirke ruhu emdiriyor, ılıttığımız ütünün tabanını bu pamukla siliyoruz.

Buhar delikleri tıkanmış ütünün temizlenmesi

İlk olarak ütünün içindeki tüm suyu boşaltmalısınız.

Saf sirke ruhunu su haznesine boşaltıp, ütüyü fişe takın. Lavabo içine olabildiğince seri şekilde buharı püskürtmeye başlayın. Püskürttükçe, taban deliklerinden kireç parçalarının döküldüğünü göreceksiniz. Bu işlemi temizlenene kadar sürdürebilirsiniz.

Sirke buhar deliklerinden çıktıkça, deliklerde kireç kalıntıları oluşacaktır. bir kulak çöpünden yardım alarak ütünün deliklerini temizleme mümkün. Sirkeye batırdığımız pamuklu çöple delikleri silerek kireçten kurtulabiliriz. Bu işlemi de hem saf sirke hem de sirke ruhu ile yapabilirsiniz.

Ardından temiz suyu hazneye doldurun ve sirke kalıntısı temizlenene kadar buhar püskürtmeye devam edin. Eğer hazneyi sirkeden arındırmazsanız ilk kullanımda çamaşırlarda leke oluşmasına ve sirke kokusu sinmesine sebep olabilirsiniz.

Kireçlenmiş ütü haznesi ve tabanını temizlemek için uygulayacağınız diğer bir etkili yöntem:

Bire bir ölçüde sirke ile suyu karıştırıp ütünün su haznesine döküyoruz. Ütüyü ısıtıyoruz. Isınan ütüyü temiz pamuklu bir beze sürüyoruz. Bir süre sonra ütüden siyah renkte pislik, pamuklu beze çıkmaya başlayacaktır.

Bu işlemi yaparken odanın kapısını, penceresini açarak içeriye hava girişini sağlamamız ve yoğun solunuma maruz kalmamamız lazım.

Karışım solunduğunda gözlerimiz, solunum yollarımızı yakacaktır. Dikkat etmek gerekir.

Ütüyü fişten çektikten sonra pamuklu bezin üzerinde ılımaya bırakabiliriz. Ertesi gün ütünün ütünün su haznesini birkaç defa temiz su ile temizlemeliyiz.

Ütü kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:

Exit mobile version