Sukulent Nasıl Yetiştirilir?

Sukulent, gövde veya yapraklarında bulunan özel etli dokularda su tutma ve biriktirme yeteneğine sahip kaktüs familyasından bir bitkidir. Bu tür bitkiler, su tutma özelliklerinin yanı sıra ışık ya da suyun azaldığı zamanlarda aşırı su kaybını engellemek amacıyla gözeneklerini kapatmak, fotosentez fonksiyonunu gece de sürdürebilmek ve çok olumsuz şartların ortaya çıktığı hallerde uyku durumuna geçip uygun koşulları beklemek gibi özel yeteneklere sahip olmalarıyla bilinmektedirler.

Özellikle çiçek bakmakta zorlanan kişilerin tercihi haline gelen sukulentler, ev ve işyerlerinde yetiştirilebildikleri gibi; dekoratif amaçlı olarak da pek çok alanda tercih edilebiliyorlar. Sukulentlerin uzun ömürlü bitkiler olmalarının sırrı; içi su dolu yaprakları ile yapraklarını kaplayan ve buharlaşmayı yavaşlatan minik tüylerdir.

Sukulent yetiştirebilmek için seçilecek saksı boyutu önemlidir. Saksı boyutunun ne çok büyük ne de çok küçük olmaması gerekir. Ayrıca altında su gideri olan bir kabın tercih edilmesi altta su birikmesini engelleyeceğinden sukulente daha rahat bakılmasını sağlayacaktır.

Sukulent Bakımı

Enden genişleyen ve çok fazla kök salmayan bir bitki olan sukulent, çok sıcak iklimlere alışkın olduğundan fazla su istemez. Sıcak günlerde 10 günde bir sulanan sukulentin kış günlerinde 20 hatta 30 günde bir sulanması yeterli olacaktır. Saksı tabanında su birikmesi köklerin çürümesine neden olacağından su gideri olan saksıların tercih edilmesi önemlidir. Yarı karanlık, yarı aydınlık ortamlarda ve direkt güneş ışığından uzak tutularak bakılmalı ve kumlu çöl toprağını sevdiğinden başka toprakla değiştirilmemelidir.

Sukulentin Çoğaltılması

Sukulent, çok çabuk kök salması nedeniyle çoğaltılması oldukça kolay bir bitkidir. Sukulentin çoğaltılabilmesi için yapraklarına ihtiyaç vardır. Bir başka bitkiden koparılan sukulent yaprakları bir gün bekletildikten sonra sukulent yetiştirmeye uygun hafif nemli toprağın üzerine bırakılır. Toprağın üzerine bırakılan yapraklar iki hafta içerisinde minik kökler salmaya başlayacak ve minik sukulentler baş gösterecektir. Beslendiği yaprak zamanla çürüdüğünde yeni yetişen sukulentler tek kalacaktır. Çiçeklenme işleminden sonra bitki toprağa ekilebilir. Toprağa dikilen sukulente ilk 24 saat su verilmemesi toprağına alışması bakımından önemlidir.

Sukulent Nasıl Dikilmelidir?

Sukulentin gövdesine yetecek miktarda toprak koyulan saksıya yaprakların iç içe geçmemesine dikkat edilerek bitki yerleştirilir ve kökleri hava almayacak şekilde toprakla kapatılır. Bitkinin saksı değişimi ya da ilk dikimi sonrasında iki hafta içerisinde kök salacaktır. Yaprakları kesilen ve sadece kökü kalan sukulentlerin de düzenli sulanmaya devam edildiğinde 2 hafta içerisinde yeni çiçekler açtığı görülecektir.

Exit mobile version