SRC Belgesi İçin Nasıl Başvurulur?

Src Belgesi, Türkiye’de halkın internette en çok arattığı belge türlerinden biri. Açılımı İkinci Mesleki Yeterlilik Belgesidir. SRC Belgesi, ticari araç kullanıcılar için gerekli olan bir belgedir. Özellikle kamyonet, kamyon gibi büyük yük taşıma araçlarının şoförlerinin edinmesi gerekir. Ticari taşıt kullanan şoförlerin bilmesi lazım olan belgeler öncelikle ehliyet, ardından SRC Belgesi, en son olarak da psikoteknik rapor olarak verilmiştir.

SRC Belgesi kurs ücretleri alınacak belgeye göre değişmektedir. Örneğin; kursiyer uluslararası eşya yada yolcu taşımacılığı eğitim alacaklar ile yurt içi taşımacılığı için SRC Belgesi alacakların ücretlerinde yüzde yirmi oranında farklılık olmaktadır.

4925 Sayılı Kara Yolu Taşıma Yönetmeliğine Göre Şoförlerde Aranacak Nitelikler,

  1. Taşıtın niteliğine uygun sürücü belgesine sahip olmaları,
  2. İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları,
  3. Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmaları,
  4. Büyük otobüs kullananlarının 63 yaşından gün almamış olmaları,
  5. Şoförlük mesleğine uygunluk bakımından bedensel ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,
  6. Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullananlarının, ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları,
  7. Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmaları şarttır.

Peki, SRC Belgesini Hangi Kurumlar Verir?

SRC Belgesini Ulaştırma Bakanlığından yetki almış olan kurum ve kuruluşlar verir. Denetimlerini de yine Ulaştırma Bakanlığı yapar.

SRC Belgesi Türleri,

Src1 belgesi: ULUSLARARASI YOLCU TAŞIMACILIĞI yapanlar
Src2 belgesi: ŞEHİRLER ARASI YOLCU TAŞIMACILIĞI yapanlar
Src3 belgesi: ULUSLARARASI EŞYA-YÜK TAŞIMACILIĞI yapanlar
Src4 belgesi: ŞEHİRLER ARASI EŞYA-YÜK TAŞIMACILIĞI yapanlar

Src Belge Örneği

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

 SRC belgesi alabilmek için öncelikle muafiyetli ya da kurslu olma durumunuza bakılır ve başvurunuz sırasında buna göre işlemleriniz gerçekleştirilir. Şayet 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış iseniz TC. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan sınava ve herhangi bir kursa girmeye gerek kalmadan SRC belgesi alabilmeniz mümkün. Fakat bu tarihten sonra Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlardan herhangi birisine başvuru yapıp, yeterli eğitimi alan ve başvuru şartlarını karşılayan kişiler daha sonra Ulaştırma Bakanlığınca yapılan SRC belgesi sınavı üzerinden 100 üzerinden 60 puan almaları gerek. Bunu alan kişiler SRC belgesi almaya hak kazanırlar.

SRC Belgesi Olmadan Trafiğe Çıkmanın Yaptırımı

Ticari maksatla yük, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin ilgili yönetmelik gereği sürücü belgesi dışında SRC Belgesi ile psikoteknik değerlendirme belgesine de sahip olmaları gerekiyor. Bu nedenle, Ulaştırma Bakanlığının SRC Belgesi olmadan trafiğe çıkanlara 2016 yılı için uyguladığı idari para ceza oranı aracın sürücüsüne 239 Türk Lirası, yetki belgesi sahibine ise 602 Türk Lirası olarak belirlemiştir.

Exit mobile version