Spotify Nedir? Nasıl Kullanılır?

Müzik, hayatımızın olmazsa olmazı. Evimizde, ofisimizde, aracımızda, okulda, sokakta coşmanın, rahatlamanın, dinlenmenin, konsantre olmanın, neşelenmenin, hüzünlenmenin vazgeçilmez aracı.

Bu amaçla dijital ortamda, internet üzerinden müzik dinlemeye yepyeni bir boyut getiren İsveç asıllı müzik veri akışı sistemi olan Spotify programı son derece akıllı bir uygulama. Sony, EMI, Universal gibi dünyaca ünlü plak şirketlerine kayıtlı, seçilmiş milyonlarca şarkıya anında erişebilmeyi sağlayan müzik, podcast ve video aktarma hizmetidir.

İnternetin her geçen gün giderek artan oranda yaygınlaşmasıyla dünyanın hemen hemen her yeriyle bağlantı kurulabilmekte ve gereksinimlerimizi karşılayacak dijital hizmetlerin çeşitlenmesiyle müzik alışkanlıklarımız da değişiyor. Bir zamanlar sevilen sanatçıların yeni çıkan ya da sevilen albümlerini satın almak için müzik marketlere gidilirken şimdilerde sevilen şarkılar dijital cihazlarımıza, ayağımıza geliyor. Bilgisayarlar, akıllı cep telefonları, tabletler vasıtasıyla dinlemek istenen ezgiler çok kısa sürede hizmetimize sunuluyor.

Artık dilediğiniz albüme, şarkılara, sanatçılara anında ulaşabilir, her hafta yeni çıkan single ve albümleri izleyebilir, en çok dinlenen parçaları inceleyebilir, kendi çalma listelerinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca, benzer müzik zevkini paylaştığınız kişilerin, sevdiğiniz sanatçıların listelerine ulaşabilir, müzik severlerin ve uzmanların hazırladığı listeleri dinleyebilir, çalma listelerinizi diğer üyelerle paylaşabilirsiniz.

Sportify’ın üç seçenekli üyeliği var. Ücretsiz seçeneğinde müzik çalma gibi temel işlevleri kullanabilmeniz için her hangi bir ödeme yapmanız gerekmiyor.

Eğer reklamsız ve her zaman sevdiğiniz müzikleri yanınızda taşımak istiyorsanız aylık 9.99 TL. bedelle Premium satın almanız gerekiyor. Spotify Premium şarkıları internetten indirip daha sonra istediğiniz kadar çevrimdışı dinleme imkanı veriyor.
Spotify Family hesabı Premium ile aynı özelliklere sahip, her aile üyesinin kendi ayrı Premium hesabı olmakta. Ücretlendirme ise kullanıcı ve en fazla 5 kişi dahil aylık 14,99 TL.

Nasıl kurulur?

Spotify’ı kullanmak için öncelikle bir Spotify hesabınızın olması gerekiyor, yapılması gereken şey https://www.spotify.com/tr/ adresine gidip ücretsiz üye olmak, isterseniz Facebook hesabınızdan da üye olabilirsiniz. Sonra, programı indirmeniz gerekiyor. Spotify‘ın sitesine girdikten sonra indir butonuna basarak yükleme işlemini başlatın. Program indikten sonra SpotifySetup.exe isimli dosyayı kurmaya başlayın. Bu işlem internet hızınıza bağlı olarak beş dakika kadar sürebilir. Program kurulduktan sonra ilk adımda aldığınız üyelik bilgileriyle giriş yaparak müzik dinlemeye başlayabilirsiniz.

Nasıl kullanılır?

Sportify menüsünde yer alan butonlara tıklayarak sık dinlediğiniz şarkıların, albümlerin, sanatçıların toplandığı listeye erişebilirsiniz. Sevdiğiniz bir şarkı ya da bir sanatçının ismini yazıp benzer tarzlarda şarkılardan oluşan bir radyo istasyonu yaratabilirsiniz. Bilgisayarınızda olan şarkıları Spotify üzerinden dinleyip diğer listelerinize ekleyebilirsiniz.
Şarkıyı dinlerken listeye yeni bir parçayı sürükleyerek ekleyebilir, çalan şarkıların sırasını değiştirebilirsiniz. Çalan şarkıları rastgele ( shuffle ) modunda çalabilirsiniz. Tek bir şarkıyı ya da bütün müzik listenizi tekrar çalabilirsiniz. Sportify hafta içinde dinlediğiniz şarkılara yakın 20 civarında yeni şarkı listesini sizin için düzenler.
Spotify radyo ise keyifli anlar geçireceğiniz çok geniş müzik yelpazesine sahip.
Sosyal medya kullanımında beğendiğiniz şarkıya tıklayıp paylaş seçeneği ile Spotify’da ekli arkadaşlarınıza gönderebilir ya da Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformlarında paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version