Şömine Nasıl Temizlenir?

Şömine, insanoğlunun ateşi kullanmaya başladığı ilk çağlardan beri var olduğu düşünülen bir mimari yapı ögesidir. Mekanları ısıtmak, bazen de yöresel olarak yemek pişirmek gibi amaçlarla kullanılır. Şömineler günümüzde en çok vakit geçirilen salon, oturma odası gibi mekanlarda bulunsa da müstakil evlerde bahçe ve avlularda ısınma ve dekoratif amaçla bahçe şömineleri de kullanılmaktadır. Şömine kullanırken herhangi bir problemle karşılaşmamak için şömine ögelerinin temizliğine dikkat edilmelidir. Şömine temizlenmediği takdirde ısıtma performansını kaybeder. Şömine nasıl temizlenir tüm detaylarıyla öğrenin.

Şömine Nasıl Temizlenir?

Şömine temizliği kullanım sıklığına bağlı olarak değişir. Ne kadar çok kullanıyorsanız o kadar fazla kurum ve kül birikir. Şömine temizliğine başlamadan önce yakınında kirlenebilecek olan mobilya, halı gibi tüm eşyaları uzaklaştırın. Şömine önüne geniş bir muşamma serin. Eldiven, bez, sabunlu su ve fırça gibi ihtiyacınız olan tüm temizlik malzemelerini hazırlayın. Şömine temizliği sırasında çok fazla kurum ve isle uğraşacağınız için eski kıyafetlerinizi giymenizde fayda var.

Şömine içinde kalan tüm büyük parçaları temizleyerek bir kova içine alın. Şömine ızgarası başta olmak üzere çıkarılabilir tüm parçaları çıkarın. Fırçayla akan suyun altında yıkayın. Yıkadığınız ızgarayı iyice kurulayın. Şömine duvarlarına yapışan is kalıntılarını kuru fırçayla fırçalayın. Dökülen kurum ve kirleri, faraşla ya da süpürgeyle temizleyebilirsiniz.

Şömine Bacası Nasıl Temizlenir?

Yangından korunmak, çevreyi kirletmemek ve zehirlenmemek için baca temizliğine dikkat edilmelidir.

Şömine ilk tutuşturulduğunda yanma olayı kuvvetli bir vakum oluşturur. Bu vakum sayesinde bacada birikmiş kurumlar dışarı atılır. Baca çapı geniş olduğu için ve şömine sürekli yanmadığı için kurum tutma oranı normal sobalara göre daha azdır. Ancak şömine bacasının ağzı açık olduğu için, pek çok etkiye açıktır.

Baca temizliği için bu konuda profesyonel hizmet veren şirketlerden yardım almanızı tavsiye ederiz. Şömine bacasını çelik fırçalarla temizleyen ekipler, ardından vakumlu kurum makinesi yardımıyla şömine içine düşen vakumları temizlerler. Kuşların yuva yapmalarına müsait olan baca üstlerinin gerekirse tamir ve tadilatını gerçekleştirirler.

Baca temizliği, dikkat, titizlik ve özen isteyen bir iştir. Düzgün temizlik yapılmadığı zaman istenilmeyen ciddi durumlarla karşılaşılabilir.

Şömine Camı Nasıl Temizlenir?

Şömine önüne konan vitro seramik camlar, ısıya oldukça dayanıklıdır. Cam yerine pirinç delikli levhalar da tercih edilmektedir.

Şömine camının temizliği, şömine yakma sıklığına göre değişir. Şömine camını temizlemeden önce şöminenin tamamen soğumasını bekleyin. Sprey şişe içine su koyun ve püskürtme yöntemiyle temizliği yapın. Mutlaka yumuşak mikrofiber bir bez kullanın. Daha etkili bir temizlik için su şişesine biraz amonyak ekleyebilirsiniz.

Bazı şömineler cam temizleme sistemi ile donatılmıştır. Şömine haznesinin dizaynından dolayı bu camların is tutması kolay gerçekleşmez. Çünkü haznede bulunan hava deliklerinden hazne içerisine giren hava, cam ile alev arasında bir perde vazifesi görür.

Şöminenin daha temiz kalması için kullanılan odun kalitesine de dikkat edilmelidir. Yüksek nem oranına sahip odunlar daha fazla duman oluşumuna neden olur. Şömine camının kararmaması için daha az duman çıkartan odunlar tercih edin.

Şömine Haznesi Nasıl Temizlenir?

Şömine haznesini temizlerken öncelikle tüm külleri haznenin içine düşürün.

Küllüğü çekip çıkarın ve içindeki külleri boşaltın.

Hazne içinde kalan külleri kesinlikle su ile temas ettirmeden temizleyin. Bunun için elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz.

Hazne içerisinde bir miktar kül kalması, tutuşmayı kolaylaştırır. Ancak şöminenin hiç yanmayacağı ilkbahar-yaz döneminde hazneyi su ile temizleyebilirsiniz.

Şömine haznesinin dış kısmını silerken, haznenin demir olan pik döküm yapısında paslanmaya sebep olmamak için kuru bez kullanın.

Hazneye yanıcı ve ateşe dayanıksız boyalar sürmeyin.

Sürekli yanan hazneler içerisinde oluşan beyaz ve kalıcı tortu tabakayı temizlemeye çalışmayın. Bu tortu tabakası tamamen doğal ve zararsızdır.

Exit mobile version