Soba Nasıl Yakılır?

soba nasıl yakılır

Henüz doğalgazın gelmediği yerlerde genellikle odun ya da kömür sobası tercih edilir. Uygun fiyatlı ısınma sağlaması ve daha yoğun ısı vermesi sebebiyle sık kullanılan kömür sobası kullanımında, yangın ve zehirlenme risklerinden korunmak için dikkatli olmalı ve doğru soba yakımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu konuda tecrübeli olanlar için oldukça kolay olan soba yakma işlemi ilk kez yakmak zorunda kalacaklar için kabusa dönüşebilir. Tutuşmama, is, çabuk sönme gibi problemlerle karşılaşmamak için en kolay ve güvenilir şekilde soba nasıl yakılır sorusunun cevabını yazdık.

Soba Nasıl Yakılır?

Kömür Sobası Nasıl Yakılır?

Kömür sobasını yakmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kömür, tahta veya çıra dediğimiz odun parçaları.
Kömür sobası yakarken kömürle az miktarda odun karıştırırsanız daha iyi verim alırsınız. Kovanın alt kısmına 2/3 oranında kömür doldurun, üst tarafına da az miktarda odun ya da tahta parçaları ilave edin.

Sobayı mutlaka odun ya da tahta parçası kullanarak üstten tutuşturun. Tutuşturmak için benzin gibi güç yakıtları ya da gazete kullanmayın. Soba tutuşurken üst kapak ve alt kapak açık olmalı, tutuştuktan sonra tam yanma gerçekleşince üst kapak kapalı, alt kapak açık olmalıdır. Ayrıca bacanın duvar çıkışında yer alan duman kelebeğini de açık hale getirin.

Soba yanarken asla kömür ilave edilmemelidir. Kömür ilave edildiği takdirde; kömürdeki yanabilir gazlar yanmadan çevreye yayılır. Bu durum da karbon monoksit zehirlenmesi, is, koku gibi durumlara sebebiyet verir. Kömürü soba söndükten sonra külü boşaltıp öyle doldurmalısınız.

Soba Nasıl Söndürülür?

Olası gaz sızıntısı ile zehirlenme gibi risklere karşı yatarken soba söndürülmelidir. Yatmadan 1 saat önce söndürmelisiniz.
Soba söndürürken hava girişlerini kapatmak yeterlidir. Soba söndürmek için asla su kullanılmamalıdır

Odun Sobası Nasıl Yakılır?

Odun sobası yakmak için gereken malzemeler; işlenmemiş ve kuru odun, çıra, tutuşturucu talaş ve kibrit.
Odun sobasından en iyi verimi alabilmek ve yüksek ısı elde edebilmek için mutlaka üstten yakmalısınız.
Odun sobasını yakmadan önce içinde bulunan külü temizleyin. Kovalı soba ise içindeki külü boşaltın. Sobanın alt ve üst kapağını açın. Ardından kuru odunları hava alacak şekilde kovaya ya da yanma odasına çapraz biçimde ya da piramit şeklinde dizin. Odunların yanabilmesi için oksijen gereklidir. Bu sebeple tuğla gibi bitişik dizmeyin. Dizdiğiniz odunun üzerine tutuşturucu olarak talaş yumakları koyabilirsiniz. Son olarak da en üste çıra ekleyin ve sobayı üstten tutuşturun. Odunlar kor hale geldikten sonra sonra üst kapağı kapatın. Odun sobası yanarken yeni odunla beslenebilir.

Kovalı soba ya da şömineli sobada odun kullanırken herhangi bir kimyasal tutuşturucu ya da kömür kullanılmamalıdır. Kullandığınız odunu mutlaka odun satıcılarından alın. Verimli bir ısınma için kullanılan odunun nem oranı oldukça önemlidir.

Soba Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Exit mobile version