Sıkışmış Kavanoz Kapağı Nasıl Açılır?

sıkışmış kavanoz kapağı

Yemek hazırlığı sırasında bir anda ihtiyacınız olan salça, sos ya da reçel kavanozunun kapağının sıkışmış olduğunu görürsünüz. Kavanozun açılmamasının sebepleri; kapaktaki vida sistemindeki sıkışma, cam ve metal kapağın genleşme farkı ya da oluşan basıncın kapağı kavanoza doğru sıkıştırmasıdır. Sıkışmış kavanoz kapağı nasıl açılır bilmiyorsanız bileğinizi incitebilirsiniz. Evdekilerden yardım istediğinizde de kavanoz açma güç gösterisine dönüşür. Acele ihtiyacınızın olduğu bir malzemeyse iyice çileden çıkarır. Oysa çok basit ve güç uygulama gereği duymadan uygulayacağınız birkaç yöntem ile sıkışmış kavanoz kapağını kolayca açabilirsiniz.

Sıkışmış Kavanoz Kapağı Nasıl Açılır?

Sıcak su ya da buhar yöntemi ile kavanoz açma

Kavanozu birkaç saniye akan sıcak suyun altına veya buhara tutun. Akan su yeterince sıcak değilse, su kaynatıp kase içerisine doldurun ve kavanozu ters şekilde su içinde 30 saniye bekletin. Bu şekilde sıkışmış kavanoz kapağı açılacaktır.

Tahta kaşık ya da benzer cisimle kavanoz açma

Kapağın kenarlarına tahta kaşık ile vurabilirsiniz. Ya da kavanozu ters çevirip altından birkaç kez vurarak açabilirsiniz.

Ateş ısısıyla kavanoz açma

Ocakta en küçük gözü yakıp, alevi en kısığa getirin. Kavanozu ters çevirip kapak kısmını ateşe birkaç cm yaklaştırarak ocak üzerinde gezdirin. Sıkışmış kavanoz kapağı kolayca açılır.

Bıçak ile kavanoz açma

Kavanozu yan yatırın. Kapak ile kavanoz arasındaki vida sistemini göreceksiniz. Çok ince olmayan bir bıçağı vida sistemindeki herhangi bir boşluktan sokun ve hafifçe ittirdiğinizde sıkışan hava dışarı çıkacak ve kapak kolayca açılacaktır. Bunun için kahvaltı ya da sofra bıçağı kullanabilirsiniz. Keskin bıçaklar hem elinize zarar verebilir hem de ince oldukları için kırılabilir. Bıçakla kavanoz kapağı açarken uygun boşluğu bulmadan zorlamayın. Zorlama kapaktaki vida sistemine zarar verip içindeki yiyeceğin hava almasına neden olabilir.

Eldiven ile kavanoz kapağını açma

Bu durumda çıplak elle açmanız eliniz kayabileceği için gereksiz güç uygulamanıza ve elinizi incitmenize sebep olur. Kavanozun kapağı yukarıda saydığımız yöntemler ile açılmadıysa kapatırken fazla sıkıldığı için olabilir. Elinize lateks eldiven ya da mutfak eldiveni takın. Kayganlığı ortadan kaldıracağı için kapak daha kolay açılacaktır. Eldiveniniz yoksa mutfak bezi de kullanabilirsiniz.

Emniyet bantlı kavanozları açma

Sıkışmış kavanoz kapağı nasıl açılır sorusuna ilişkin yöntemleri anlattık. Bunun dışında yeni aldığınız sos, salça gibi kavanozlu ambalajların bazılarında akıllı kapak da denilen, ilk kez sizin açtığınızı gösterir bir düğme mevcuttur. Bu bombe ya da düğme kısmı bastırdığınızda ses çıkarmıyorsa ilk kez kavanozu sizin açtığınız güvencesi barındırır. Bu şekilde korunan kavanozları elinizde açmakta zorlanırsanız bıçak kullanabilirsiniz. Nazikçe kapağın kenarından bıçağın ucunu ittirdiğinizde içindeki hava çıkacak kavanoz kapağı kolayca açılacaktır.

Exit mobile version