Saksı Toprağında Oluşan Küflenme Nasıl Önlenir?

Saksı bitkileri, evlerdeki en güzel süslerden birisidir. Evinizin en uğrak köşesine koyacağınız bir çiçek, bir süs bitkisi, hem doğal bir görünüm verecek, hem de çok estetik görünecektir. Odalardaki bitkiler, insanı iyileştirir, sakinleştirir ve insan sağlığına faydaları da vardır. Ama unutmamak gerek ki, onlar da birer canlı ve sizin ne kadar bakıma ihtiyacınız varsa, onların da var. Bu bakım, düzenli olarak suyunu değiştirmekten elbette daha fazla ilgi gerektiriyor. Eğer havasız ve güneş almayan bir yere koyarsanız, bitkinizin toprağının küflenmesi, işten bile değil.

Küflenmenin temel sebebi, bitkinin bulunduğu yerin havasız olması ve ışık almamasıdır. Işık alan bir ortamda küflenme, pek kolay ortaya çıkmaz. Aynı zamanda, bitkilerin doğal ortamlarında bol bol rüzgâr aldığını ve esintiye ihtiyaç duyduklarını unutmayın. Hele ki bazı bitkiler, son derece rüzgârlı ortamları severler ve sürekli hava ile temasa ihtiyaç duyarlar. Nasıl ki siz alışık olmadığınız şartlarda yaşarken zarar görüyor ve sinyal veriyorsanız, küfün oluştuğu bitki de aynı şekilde sinyal veriyor, bulunduğu ortamda rüzgâr ve ışık alamadığını, zor durumda olduğunu size anlatmaya çalışıyor. Bu açıdan bakıldığında, küf oluşumunu, bitkinin verdiği sinyal olarak görebilirsiniz.

Saksı Toprağında Oluşan Küflenme Nasıl Önlenir?

Topraktaki Küf Nasıl Anlaşılır?

Bitkinin toprağındaki küflenme, pamuk gibi ve beyaz ya da gri ise, hava akışının ve ışığın çok yetersiz olduğunu anlayabilirsiniz. Sarı ve nokta nokta ise, bu, bitkinin biraz havaya ve gün ışığına ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
Esasında küflenme oluşturan şartlar, bitkiye zarar verir. Havasız bir ortam, bitkinin fotosentez yapmasını engeller, böylece bitki sağlıklı büyüyemez. Bu da, bitki için başlı başına zarar demektir.

Küf oluşumunu engellemenin en kolay ve basit yolu, bitkinin bulunduğu ortamı ışıklandırmak ve bitkiyi, pencere gibi, hava alabileceği bir yere koymak. Yani bitkiyi, içinde bulunmaktan rahatsız olduğu ortamdan uzaklaştırmaktır. İlaçlama önerenler de var ama ilaçlama yapılsa dahi üreyen mantarlar olabilir ve ilaçlamak yerine, doğal bir müdahalede bulunarak bitkinizi kurtarabilirsiniz.

Saksı Toprağında Oluşan Küflenme Nasıl Önlenir?

Bazı durumlarda, sadece geceleri küflenme görülür. Bunun sebebi, geceleri ortamın ışıksız ve havasız veya çok az havadar olmasıdır. Bu ortam, küflere yayılma alanı sağlar. Ultraviyole ışık yayan lambalarla, bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Bitkiyi ışıklandırmak için, gece lambası ya da ultraviyole ışık veren lambalar alabilirsiniz. Bu lambayı pek çok yerde bulmak mümkün, soluk mavi ışık verdiğini görebilirsiniz.

Exit mobile version