Sabıka Kaydı Nasıl Silinir?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Devletin yaptırım gücüyle birlikte insanların uymak zorunda olduğu, toplumun refahını, huzurunu, insanların birbirleriyle olan ilişkisini düzenleyen kurallar bütününe hukuk denir. Hukuk; yazılı ve yazısız olmak üzere ikiye ayrılır ;

  1. Yazılı Hukuk Kuralları : Anayasa, kanun, tüzük ve kararnamedir. Yazılı hukuk ; devletin koymuş olduğu ve vatandaşların da uymak zorunda olduğu kurallardır. Adam öldürmemek, başkalarının malına zarar vermemek, hırsızlık yapmamak vb. gibi birçok suçlar hapis cezası ile sonuçlanmaktadır. Ülkemizde maalesef her gün bu haberlerin ardı arkası kesilmiyor. İnsanların birbirine olan güveni azaldı, suçlular çoğaldı umarız ki barış ve huzur içinde yaşamayı öğreniriz.
  1. Yazısız Hukuk Kuralları : Gelenek ve görenekler, örf ve adetler, ahlak kuralları ve görgü kurallarıdır. Bu kurallar toplum içindeki davranışları düzenler. Kurallara uyulmadığında devletin ceza yaptırımı söz konusu değildir fakat toplum içinde kınanma ve ayıplanma olur.

Devletin belirlemiş olduğu yazılı kurallara uymayan , suç işlemiş kişilerin mahkeme kararıyla hüküm giymesine sabıka denir. Hukuk dilinde de adli sicil deniliyor. Kişinin işlediği suç kayıt altına alınarak ilerde tekrar bir suç işlediği takdirde ne gibi bir uygulama yapılacağı konusunda önem taşır. Sabıka kaydı olan kişiler bazı haklardan mahrum kalır, toplumda birçok şeyden faydalanamaz. Çalışma ve sosyal hayatında hep karşısına engel olarak çıkacaktır.

Eğer bir sabıkanız var ise ve bu sürekli olarak sizin karşınıza bir engel olacak çıkıyorsa, sabıka kaydınızın silinmesini istiyorsanız aşağıdaki öneriler tam size göre;

Öncelikle sabıka kaydı çıkartmanız gerekmektedir. Sonrasında ise Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak Hükümlülük sicilinizin temizlenmesini talep etmeniz gerekmektedir. Daha sonra karar, mahkeme tarafından tarafınıza olumlu ya da olumsuz olarak gönderilecektir.

NOT: Dilekçe örneklerini internette bolca bulabilirsiniz.

Exit mobile version