Pire Nasıl Temizlenir?

Özellikle yaz aylarında olmak üzere, ev temizliği sırasında karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi, evdeki pirelerdir. Zararlı bir parazit türü olan pire, birçok evde bulunur ve sağlığınızı tehdit eder. Evi ne kadar temizlerseniz temizleyin, bazen bu tür parazitlerden kurtulmak oldukça güçtür.

Evde Neden Pire Oluşur?

Öncelikle bilinmesi gereken, pirelerin birer parazit oldukları ve dolayısıyla, eve girmek için, bir canlıya bulaşması gerektiğidir. Pireler tüylü yüzeylerde yaşayabildikleri için, özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar aracılığıyla evlere girer. Ancak pire oluşumu için, kesinlikle hayvan beslenmesi gerekmez.

Hayvan besleyenler için, kedilerin doğum sırasında salgıladıkları bir vücut sıvısı, önemli bir risktir çünkü bu sıvı temizlenmezse, kuruyarak pireye dönüşür. Pire hayvanın vücuduna yapışarak, evin içine girebilirler.

Hayvan beslemiyorsanız, ama yine de evinizde pire oluşumu sorunu varsa, muhtemelen bahçe katı gibi, hayvanların kolaylıkla girebildiği bir evde yaşıyorsunuz ya da pirelerin bolca bulunduğu, yuva olarak kullandığı bir yerden geçiyor olabilirsiniz. Dışarıdaki pireler, pantolon paçası gibi yerlere sıçrayarak, sizin üzerinizde eve taşınabilir ve eve geldiğinizde, halıya sıçrayarak varlığını sürdürebilir. Örneğin, kedilerin doğum yapmak için kullandıkları, kuytu ve karanlık yerlerden, evinizin çevresinde veya iş yerinizden çıkarken geçtiğinizde, pireler üzerinize sıçrayarak, sizin aracılığınızla evinize gelebilir ve eve bıraktığı yumurtalar aracılığıyla çoğalabilir.

Evinize gelen arkadaşlarınız arasında, evcil hayvan besleyenler varsa, pire bu hayvanlardan veya misafirlerinizden de bulaşabilir. Pirelerin yaşamak için öncelikli tercihleri tüylü hayvanların derileri olmakla beraber, hayvanlar üzerinden insanlara geçebilir ve varlıklarını sürdürebilirler. Esas taşıyıcılar, evcil hayvanlardır ama evcil hayvan besleyen insanlar ve beslemedikleri halde, hayvanların bulunduğu bölgelerden geçen insanlar, dolaylı taşıyıcı olabilirler.

Pire nasıl temizlenir

Evde Pire Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Pireler çok küçük canlılardır ve onları çıplak gözle görebilme şansınız, neredeyse hiç yoktur. Etkilerini hissedebilir, belirtileri gözlemleyerek evde var olduklarına kanaat getirebilirsiniz. Pirelerin sıçrayabileceği maksimum yükseklik, 50-100 santim arasıdır. Yani, yetişkin bir insanın diz bölgesine denk gelen bir seviyeye kadar yükselebilirler. Üzerinize sıçradıklarında, kaşıntı, bazen yanma gibi etkiler gözleyebilirsiniz.

Bunun dışında, eğer daha belirgin bir şekilde görmek istiyorsanız, pirelerin bulunduğunu düşündüğünüz yerleri beyaz bir zemin haline getirdiğiniz takdirde, onları görmeniz kolaylaşacaktır. Ama genellikle, evde mayt ve pire benzeri parazitlerin oluştuğu, gözle görülemez, çünkü bu parazitler, oldukça küçük boyutlardaki canlılardır. Onların etkilerini ve varlıklarının belirtilerini gözlemleyerek, evinizde bulunduklarını anlayabilirsiniz.

pire nasıl temizlenir

Pireler Nasıl Temizlenir?

Öncelikle, pirelerin yaşam alanlarını tehdit eden şeyin, temizlik olduğunu bilmelisiniz. Düzenli olarak güneş ışığı alan ve temizlenen bir evde, parazitlerin yaşamlarını sürdürmeleri oldukça zordur. Bu yüzden, evde pire olduğuna kanaat getirdiyseniz ya da içinizde herhangi bir şüphe oluştuysa, evinizin her yerini, elektrikli süpürge ile temizlemelisiniz. Bu şekilde, pirelerin bıraktıkları yumurtalardan kurtulabilirsiniz.

Süpürgenin toz haznesi de, pirelerin yaşamaları için oldukça elverişli bir yer olduğu için, evinizdeki çöp kutusuna attığınız takdirde, yeniden pire oluşabilir. Bunun yerine, süpürge torbası veya toz haznesini bir poşete koyun, sıkıca bağlayın ve dışarıdaki çöp konteynırına atın.

Evcil hayvan besliyorsanız, hayvanınızı sıcak suyla yıkayın. Bu onu bir süre temiz tutabilir. Kedinizin ve/veya köpeğinizin yattığı yerleri, sık sık elektrik süpürgesi ile temizleyin. Bu şekilde, hayvanın üzerinde veya yattığı yerin çevresinde bulunan pireleri temizleyebilirsiniz. Kesin çözüm için veterinere götürmelisiniz.

pire nasıl temizlenir

Evde pire oluşumunu engellemek için, öncelikle yapmanız gereken şey, temizlik ve evi havalandırmak ve güneş ışığını evin içine almaktır. Toz pireleri, ışıklı ortamlarda ve temiz yerlerde yaşamlarını sürdüremezler. Bu yüzden, evinizi düzenli olarak temizler ve güneş ışığının eve girmesini sağlarsanız, pirelerin oluşumunu olumsuz yönde etkilemiş olursunuz.

pire nasıl temizlenir

Evde oluşan pire, çok kolay bir şekilde çarşaf, nevresim, yorgan, battaniye gibi yüzeylere ve çamaşırlarınıza sıçrayabilirler. Bu şüpheyi yok etmek için yapmanız gereken, evinizdeki bu tip tüm malzemeleri sıcak suyla yıkamaktır. Sıcak su, pirelerin yok olmasına neden olacaktır.

Tüm bu önlemlerin ardından, kesin bir çözüm için, evinizi ilaçlatmanızda fayda var. Bu önlemler her ne kadar yararlı olsa da, yetersiz kalabilirler. Ama seçeceğiniz ilaçlama firmasını ve personeli dikkatli bir şekilde seçmeniz, evinizde yeni sorunlarla karşılaşmamanız açısından önemlidir.

Exit mobile version