Perdedeki İs Lekesi Nasıl Temizlenir?

Kış aylarında evlerde yakılan soba ve kaloriferler perdelerin belirli bölgelerinde is lekeleri bırakır. Odalarda sigara kullanımında da perde üzerinde benzer karartılar ve koyu lekeler meydana gelir. Perdeler ev dekorasyonunun en önemli parçalarından biri olduğundan evinizi ne kadar temiz de tutsanız kirli ve kötü görünümlü perdeler odanın temizliğini gölgeler. Ayrıca is oluşumu sadece görüntü olarak değil kötü kokusuyla da rahatsızlık vericidir.

İs Lekesi Nasıl Çıkar

İs lekesi oluşan perdelerin çoğunluğu tül perde yıkama deterjanlarıyla kolayca makinede arınabilmektedir. Fakat temizlik periyodunu uzattıysanız ya da çıkmayacak şekilde kararma meydana geldiyse küvet ya da geniş bir leğene ılık su doldurup, suya yarım su bardağı amonyak ekleyin. Perdeyi amonyaklı karışıma batırıp 2 saat kadar bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinin varsa perde yıkama programında, yoksa hassas yıkamada 30 ya da 40 derece sıcaklıkta yıkayın.

Perdedeki is lekesini çıkarmak için, ikinci alternatif karbonat kullanımıdır. Çamaşır makinesinin deterjan gözüne deterjan ile birlikte 2 yemek kaşığı karbonat atarsanız perdeler daha kolay temizlenecektir. Karbonat, özellikle açık renkli tülleri beyazlatmada oldukça etkilidir. Bu yüzden sadece is lekesi temizlemek için, bembeyaz perdeler için de karbonatla yıkama yöntemini uygulayabilirsiniz.

Bazı perdeler oldukça hassas kumaşlardan imal edilmektedir. Perdelerinizi temizlemeden önce varsa mutlaka yıkama talimatının yer aldığı etiketini kontrol etmelisiniz. Bu şekilde özel kumaşlardan dikilmiş bir perdeye sahipseniz kuru temizlemeye vererek perdenin zarar görmesini engellemiş olursunuz.

İs lekelerinin temizlenmesinde son olarak önereceğimiz yöntem beyaz sabun kullanmaktır. Beyaz sabunun birçok deterjanın yapamadığını yapıp çok iyi bir leke çıkarıcı olduğunu söylemeliyiz. Kalorifer lekeleri genelde perdenin peteklere değen kısımlarında yoğun olarak görülür. Perdenin alt kısımlarını elinize alıp lavabo ya da leğen içinde beyaz sabunla sabunlayarak temizleyebilirsiniz. Ardından perdeleri çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Yoğun sigara içilen evlerde tüllerin kornişe yakın kısımlarında is lekesi gibi siyahlaşma ya da sararmalar meydana gelir. Bu durum perdenin kirli görünmesine sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda odaya kötü bir kokunun hakim olmasına neden olur. Sigara içilen evlerde tül perdeler 2 ayda bir yıkanmalıdır. Makinenin tül programını kullanarak normal bir deterjanla bu lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Tül perde temizliği ile ilgili detaylı bilgi almak için Tül Perde Nasıl Temizlenir yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Temiz perdeleri asmadan önce mutlaka camları ve pencere kenarlarını da silmelisiniz. Aksi takdirde nemli perdeler tozu çekecek ve kısa sürede tekrar kirlenecektir.

Exit mobile version