Parke Nasıl Silinir? Parke Temizliğinde Püf Noktalar

Temizliği en kolay yer kaplaması olan parkeler, hem su geçirmez özelliğiyle hem de birçok renk alternatifiyle günümüzde tüketiciler tarafından çokça tercih ediliyor. Sağlık açısından da özellikle toz tutmaması, alerjik hastalıklara sahip olan insanlar için büyük bir tercih sebebi. Isı ve ses yalıtımında da etkili bir ürün olan parkeler, ekonomik anlamda da tüketiciyi zorlamıyor. Artık banyolarda bile tercih edilen parkelerin temizlenmesi ve bakımı da çok kolay. Parke temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir ve parke nasıl silinir sorularının cevaplarını bulabileceğiniz yazımızı okumaya devam edin.

Parkeler Nasıl Temizlenir?

Parkeleri silmeye başlamadan önce yüksek emiş gücüne sahip bir elektrikli süpürge ile her noktasını süpürün. Parke üzerinde kalan kirler silme sırasında bezin hareketiyle çizilmeye açık hale gelir. Parke türünün ahşap ya da laminat olması temizlik açısından çok farklı bir işlem gerektirmez. Sadece laminat parkelerin bakımı ahşaba göre daha kolaydır.

Parke Nasıl Silinir?

Öncelikle parkenin silinmesi için seçilen bez, tozu içine hapseden ve kolaylıkla sıkılabilecek şekilde olmalıdır. Toz toplayıcı, fiber bezler tercih edilebilir. Ahşap yüzey temizliği denince fiber bezler ilk akla gelen temizlik ürünüdür.

Bez ıslatıldıktan sonra mümkün olduğunca sıkılmalı ve hafif nemli bir hale getirilmelidir. Çünkü çok fazla su, parkede şerit şeklinde izlerin kalmasına sebep olacaktır ve güzel durmayacaktır. En önemlisi fazla su kullanımı, parkelere zarar verir.

Ayrıca su içerisine konulan deterjan da parkeyi silmek için özel olarak üretilen deterjanlardan olmalıdır. Yüzey temizleyici ürünler yerine sirke ya da arap sabunu kullanılabilir.

Parkeler hafif nemlendirilmiş bezle iyice silindikten sonra, ıslaklık kalmışsa kuru ve yumuşak bir bezle kurulanabilir. Böylece lekesiz ve daha parlak bir görünüm elde edilir.

Silme işini bitirdikten sonra cilalama yapılabilir. Cilalama sadece masif ahşap parkeler için yapılır. Sprey cilalar parke üzerine sıkılır, temiz bir bezle sıvı yayılır. Bu sayede parkeler daha parlak görünür ve dayanıklılığı artar.

Piyasada satılan ahşap cilası ürünlerinin birçoğu laminatta kullanıma uygun değildir. Laminat parkeler, üretim aşamasında kendinden cilalı olarak üretilir. Sistre ya da cilalama gibi işlemelere ihtiyaç duyulmaz. Laminat parkelerde zamanla kullanıma bağlı olarak matlaşmalar meydana gelebilir. Laminat Parke Nasıl Parlatılır yazımızda evde uygulayabileceğiniz yöntemleri öğrenebilirsiniz.

Exit mobile version