Oda Termostatı Nedir? Ne İşe Yarar?

Kış aylarının en büyük sorunlarından biri, yaşam alanlarında uygun ısının sağlanmasıdır. Hem yakıt tüketimini en az seviyede tutmak hem de ideal ortam ısısını sağlamak için otomatik kontrol cihazlarından yararlanılmaktadır. Doğalgaz kullanılan evlerde ısının ideal sıcaklıkta tutulmasını ve tasarrufu sağlayan cihazlar kullanılmaktadır. Bunlar oda termostatı ve radyatöre takılan termostatik vanadır. Termostatik vana üzerinde radyatörün ısısını manuel şekilde ayarlayıp sabitleyebileceğiniz numaralar mevcuttur. Oda termostatı sensör yardımıyla bu işi otomatik şekilde yapar. Vana ve oda termostatı birlikte kullanılabileceği gibi sadece bir sistem de tercih edilebilir.

Oda Termostatı Nedir?

Oda termostatı, ortam sıcaklığının ayarlanan değerde tutulmasını sağlayan bir ısı kontrol cihazıdır. Bulunulan ortamda sıcaklık konforunu sağlamak üzere kullanılan cihaz, aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlamaktadır. Özellikli kombi gibi bireysel ısıtma sistemlerinde kullanılan oda termostatı, ortam sıcaklığını ölçerek ısı düştüğünde kombinin yanmasını ve ısının hep ayarlanan seviyede kalmasını sağlamaktadır.

Oda termostatları, mekanik ve dijital oda termostatı olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Dijital oda termostatları, mekanik oda termostatlarına göre çok daha hassas ölçüm yapmakta olduklarından daha fazla tercih edilmektedirler. Dijital oda termostatlarında da kablolu ve kablosuz oda termostatları olmak üzere iki çeşit bulunmaktadır. Kablolu oda termostatında kombi ile termostatın bağlantısı aradaki kablo ile sağlanmaktadır. Kablosuz oda termostatında ise kablo çekilmesine gerek kalmaksızın kombi ile bağlantı sağlanabilmektedir.

Oda Termostatının Avantajları Nelerdir?

Oda termostatı bulunmayan bir kombide, istenilen ortam sıcaklığını sağlamak için ayarların kombi üzerinden yapılması gerekmektedir. Kombi termostatı üzerinden radyatörlere iletilen su sıcaklığı ayarlandığında, kombi devreye girmek için tesisatta dolaşan suyun sıcaklığını esas alacak ve radyatörlerden ortama sıcaklığını bırakıp dönen suyun sıcaklığı düşeceğinden daha fazla çalışacak, daha fazla yakıt tüketecektir.

Oda termostatı ile birlikte kullanılan bir kombide ise; ortam sıcaklığını elde etmek için termostat üzerinden istenilen sıcaklık seviyesi ayarlanmaktadır. Burada dikkat çeken konu; istenilen ortam sıcaklığı için su ısısının değil oda termostatı üzerinden hava sıcaklığının ayarlanabilmesidir. 0,5 ˚C hassasiyetle çalışan oda termostatı sürekli olarak ortam sıcaklığını ölçecek ve sıcaklık arttığında kombinin kapanmasını, düştüğünde ise yeniden yanmasını sağlayacaktır.

Oda termostatı olmaksızın kombi üzerinde yapılan ayar doğrultusunda kombi sadece tesisatta dolaşan suyun sıcaklığını temel alarak aralıksız çalışmaya devam edeceği halde oda termostatı kullanıldığında dış ortam sıcaklığının iç ortam üzerindeki etkileri de kombinin çalışmasında etkili olacaktır. Hava sıcaklığının yükseldiği zamanlarda, ortam ısısı da yükseleceğinden kombi gereksiz yere çalışmayacaktır. Yakıt tasarrufu kadar ısı açısından daha konforlu bir yaşam alanı sağlanmasında da etkili olan oda termostatları oldukça yararlı cihazlar olarak tesisat uzmanlarınca da önerilmektedir.

Kullanımı ve montajı da son derece kolay olan oda termostatları için en başta yapılacak masraf, cihaz sayesinde yapılacak yakıt tasarrufu ile kısa zamanda karşılanacaktır.

Exit mobile version