Mutfakta Tasarruf Yapmanın 15 Yolu

mutfakta tasarruf

Alışveriş zamanlarında uygulayacağınız bazı yöntemlerle sağlığınızdan ve damak zevkinizden ödün vermeden mutfakta tasarruf anlayışı ile gıda alışverişinizi yapmanız mümkün. Mutfak giderlerinde kısıtlamaya gitmek, aç kalacağınız ya da kötü besleneceğiniz anlamına gelmiyor. Aylık giderlerin içinde mutfak masraflarının ne kadar önemli bir yer tuttuğu göz önünde bulundurulursa; genel bütçenizi rahatlatacak tasarrufun burada başlaması da son derece olağan.

Mutfakta Tasarruf Nasıl Yapılır?

1- Gıda alışverişine çıkmadan önce, yeme – içme tasarrufuna öncelikle içeriden değil dışarıdan başlayalım; beslenme ihtiyacınızı mümkün olduğunca evinizde giderin, dışarıda yemek yiyerek harcayacağınız para evinizdekinden çok daha fazla olacaktır.

2- Alışverişe gitmeden önce mutfağınızda öncelikli, asli ihtiyacınız olanların listesini ve miktarını bir kağıda yazın ve bu listeye uyun. Ayrıca tahmini haftalık yemek menüsü planlarsanız birbiriyle alakasız ya da gereksiz ürünleri almamış olursunuz.

3- Alışverişlerinizi haftalık yapmaya özen gösterin. Günlük yapılan alışverişler, her gün markete girilmesi sebebiyle daha fazla para harcamanıza neden olacaktır.

4- Hazır gıdaları tercih etmek hem sağlığınız, hem de bütçeniz için zararlı; taze gıdaları evinizde pişirmeyi tercih edin.

5- Şüphesiz ki canınız çok şeyi çekiyordur ama ihtiyacınız olanlara daima öncelik verin. Anlık değil, doyumluk gıdalar almaya özen gösterin.

6- Lezzetleri, sunduğu damak tatları farklı da olsa, protein ihtiyacınızı balık, et, tavuk yerine daha ucuza gelecek olan bakliyatlarla da giderebilirsiniz. Örneğin haftalık yemek planı yaparken, bazı günler et ve türevleri yerine bakliyat yemeklerine yer verebilirsiniz.

7- Marketler tüketime teşvik için aynı ürünün bir kaçını toplamda daha ucuza gelecek şekilde bir paket içinde satışa sunarlar. Bu şekilde indirimli satılan ürünler bozulmayacaksa ve aylık bütçenizi sarsmayacaksa çoklu halde almaya özen gösterin. Fakat gereksiz olduğunu, tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz ürünleri ihtiyacınız kadar satın alın. İndirimlerin cazibesine kapılmayın.

8- Yine süpermarketler promosyonlar, indirim günleri, saat dilimleri gibi uygulamalarla cazip fırsatlar sunarlar, bu fırsatları takip edin. Ayrıca üyelik vasıtasıyla küçük de olsa bazı avantajlar sunan marketler mevcut, bu üyeliklerden istifade edin.

9- Aynı ürünü birkaç markette bulmanız her zaman mümkün. Fiyatlarında değişikler olduğunu göreceksiniz. Daha ucuza satan marketi tercih edin.

10- Buzdolabınıza koyamayacağınız gıdaların raf ömrü uzun olanları satın almayı tercih edin. Bu tür gıdalar evinizdeki kullanım süresini uzatacaktır.

11- Mevsimlik gıdalar alın, mevsiminden önce piyasaya sunulan turfanda ürünler her zaman pahalıdır, zamanının gelmesini bekleyin.

12- Uzun süreli kullanacağınız gıdaları toptan almaya gayret edin; çay, yağ, un, şeker gibi ürünler bu kaleme dahildir. Bozulmayacak tüm ürünleri indirim zamanlarını takip ederek fazla sayıda alırsanız sonraki aylarda mutfak bütçesini rahatlatarak ciddi bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

13- Gıda üreticilerinin uymaları gereken standartlar vardır ve uyarlar, pahalı markalar yerine market markalarını tercih edin, daha ucuz olan sağlıksız anlamına gelmez, gönül rahatlığıyla bu ürünleri satın alabilirsiniz.

14- Semt pazarları her zaman bulunmaz nimettir. Piyasada taze ve elbette çok daha ucuza gıda / ürün alabileceğiniz pazarlar haftanın belirli günlerinde bir çok semtte kurulmakta.

15- Alışverişteki tasarruf kadar mutfağınızdaki davranış ve yaklaşımlarınızda tasarrufun önemli adımlarından. Gıdalarınızı bozulmadan saklamak, tazeliğini ve ömrünü uzatmak tekrar çıkacağınız alışverişin süresini de uzatacak, bütçenize katkı sağlayacaktır. Yapmış olduğunuz yemeklerin artan kısımlarını atmak yerine dönüştürmek de ayrı bir katkıdır. Tazeliğini yitiren ekmekleri buzluğa koyun, bir gün köfte harcı olarak geri dönecektir.

Exit mobile version