Motosiklet Trafik Sigortası Nedir? Motosiklet Sigortası Fiyatları

Motosiklet kullanmak, bazıları için özel bir tutkudur. Bazıları için de yoğun trafikte ilerlemenin tek yoludur. Ancak ülkemizde motosiklet kullanmak yoğun trafik, motor trafiği bilincinin olmaması ve genellikle yollardaki yetersizlik nedeniyle oldukça risklidir. Kazalara çok açık olan motosiklet sürücüleri olası kaza ihtimallerine karşı mutlaka Trafik Sigortası yaptırmalıdır. Trafik sigortası kaza anında yapmanız gerekenler konusunda bilgi verir, size güven veren bir teminat sunar ve kanunlarla haklarınızı korur. Zaten 2918 sayılı kanunla tüm motorlu araçlar için yapılması zorunlu kılınan Trafik Sigortası, motosiklet kullanıcıları için zorunluluğun yanında elzemdir de.

Motosiklet İçin Trafik Sigortası Yaptırmak Şart mı?

Motosiklet ve diğer tüm trafiğe çıkan motorlu araçlar 2918 sayılı kanun gereğince yılda bir kez yenilenen poliçelerle Trafik Sigortası yaptırmak zorundadır.

Motosiklet İçin Araç Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

2918 sayılı Karayolları kanunu açıkça trafiğe çıkan tüm motorlu araçların Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmasının mecburi olduğunu belirtir. Eğer motosikletiniz için Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmazsanız öncelikle motosikletiniz trafik ekiplerince bağlanır. Geri almak için ödemeniz gereken ceza tutarı, kanuni yükümlülükler ve tüm bunlar tamamlanana kadar da Trafik Şube otoparkının günlük ücretini ödemeniz gerekir. Ayrıca söz konusu durum bir sonraki poliçe yenileme döneminde ödeyeceğiniz prim miktarını arttıracak bir eksi puan olarak sigorta şirketi tarafından değerlendirilir. Ancak bunların hepsinden daha önemlisi, motosiklet için Trafik Sigortası yaptırmazsanız yaşayabileceğiniz bir kaza halinde karşı tarafın aracındaki hasarı, yolcu ya da yayaların sağlık ve kötü bir ihtimaldir ama asla imkânsız değildir ki ölüm teminatını ödemekle baş başa kalacağınız gibi kanun önünde de zor duruma düşersiniz.

Motosikletim İçin Zorunlu Trafik Sigortası Poliçe Yenileme Tarihini Unutursam

Zorunlu Trafik Sigortası poliçesini her yıl zamanında yenilemeniz sigorta şirketinizin sizin ödeyeceğiniz prim konusunda daha olumlu bir puan vermesine yardımcı olan bir detaydır. Ayrıca kanun gereğince ve olası kazalara karşı da poliçe yenileme tarihini aksatmamak önemlidir. Ancak sürücüler ya da işletenler poliçe yenileme tarihlerini unuttukları için geciktirebilmektedirler. Burada sigorta şirketinizin sizi vaktinden önce uyarması gerekir.

Motosikletimin Trafik Sigortası’ndan Alacağı Limit Ne Kadar?

Motosiklet sürücüleri ya da diğer motorlu araçların sürücüleri için yaşanabilecek kazalar karşısında Trafik Sigortası tarafından ödenecek teminat üst limiti Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenir. Bu limit nettir ve karşı tarafın zararı bu limit ölçüsünde karşılanır. Limitin ne kadar olduğu poliçenizde belirtilmiştir.

Motosiklet İçin Trafik Sigortası Neden Zorunlu?

Araç Trafik Sigortası, trafikte daha sorumlu hareket etmeyi teşvik etmek, yaşanan kazalarda kişilerin can kaybını maddi kaygılara düşmeden hızlıca karşılamak üzere harekete geçmek ve tarafların ödenecek teminatlar konusunda kişisel yargılara varmasını önlemek amacıyla devlet eliyle zorunlu kılınmıştır.

Motosiklet Trafik Sigortası Hesaplaması

Motosikletiniz için Trafik Sigortası prim hesaplaması yapmak üzere sigorta acentelerinden, sigorta firmalarını online hizmetlerinden ya da karşılaştırmalı sigorta sitelerinden hizmet alabilirsiniz.

Motosiklet Trafik Sigortam Motorumun Hasarlarını Karşılar mı?

Zorunlu Trafik Sigortası, Araç Trafik Sigortası ya da en yaygın adıyla Trafik Sigortası, bir motorlu aracı işleten kişinin olası kaza halinde başka araç, yolcu ve sürücülere yani karşı tarafa verdiği hasarı temin eder. Dolayısıyla kendi aracınızda ya da motosikletinizde meydana gelen hasarları teminat altına almaz.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, motosikletleri de kapsar. Tüm trafiğe çıkan motorlu araçları kapsayan Trafik Sigortası için ödenecek primler, aracın türüne yani motosiklet, otobüs, kamyon ya da binek otomobil olmasına göre değişir. Ayrıca ticari amaçla kullanılıyor olması da prim rakamını etkiler. Söz konusu aracın ve elbette motosikletin hangi ilin trafik koduna bağlı olduğu da ödenecek trafik sigortası fiyatına etki eder. Trafiği yoğun olan, istatistiklere göre kaza yoğunluğu fazla olan illere kayıtlı motosikletler için prim tutarı diğerlerine göre biraz daha yüksek olabilir. Tüm bunlara ek olarak, motosikleti işletenin kaza geçmişi onun hasarsızlık indirimi almasına yardımcı olabileceği gibi poliçelerini zamanında yenilemesi de sigorta şirketinin inisiyatifinde olmakla birlikte prim rakamını düşürebilecek bir artı puandır.

Exit mobile version