Mobil Pazarlama Neden Önemli?

Teknolojinin gelişimiyle, iletişim şekilleri ve pazarlama metotları her geçen gün gelişiyor ve değişiyor. Hayatın her alanında iletişim kurma ve ulaşılabilirlik ihtiyacından doğan akıllı telefonlar ve tabletlerin kullanımlarındaki hızlı artış ile teknolojileri de bu hızla gelişti ve bu durum pazarlama dünyasına yeni bir kavram hediye etti:Mobil Pazarlama.

Mobil Pazarlama Nedir?

Hedef tüketicilere ve müşterilere mobil kanallar ile ulaşmanın hedeflendiği etkili bir yöntemdir. Mobil cihazların kullanımının artması ve giderek yaygınlaşması markaları da bu pazarlama yöntemini kullanmaya itiyor. Böylece markalar kullanıcıların cihazlarına sms, mms, viral reklam, video, sosyal medya, internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden girmeye çalışıyorlar.

Mobil pazarlamanın en büyük avantajı ise hedef kitle seçiminde bize sağladığı çeşitliliktir. Mobil pazarlamada Fayda / Maliyet oranı açısından bakıldığında diğer birçok konvansiyonel medya çeşidine göre çok daha geri dönüşü yüksek bir etkileşim söz konusudur.

Mobil Pazarlamada Kullanılan Yöntemler

SMS & MMS

Resim, video ve ses dosyaları eklenebilen sms anlamına gelen MMS ile reklam yapma artık pek kullanılmasa da SMS hala mobil pazarlamada markalar tarafından tercih edilen bir pazarlama yöntemidir. Sosyal medya kullanan/ kullanmayan her türlü kitleye bir mesaj ile ulaşabilir, indirim, hediye kodları gönderebilirsiniz. Ancak tek taraflı bir yöntem olduğu için geri dönüşü ve etkileşimi yani yarattığı faydayı ölçmenizi pek sağlamaz.

Özellikle genç nüfusa yönelik bir çalışma yapacaksınız sms en yanlış yöntemlerden birisi olabilir. Sms ile mobil pazarlama yapmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli etken sms göndereceğiniz numaralara yasalar çerçevesinde kişileri rahatsız etmeden (spam yapmadan) reklam yapmanızın gerekliliğidir. Yani markanız ya da işletmeniz ile geçmişte hiç ilişki yaşamamış insanlara ait telefonlara sms atmanızın pek faydası olmayacağını da baştan söyleyelim. Sms ile pazarlamayı daha çok etkin ve eski müşterileriniz ile iletişim ve pazarlama yöntemi gibi düşünmeniz ve bu kurguda kampanyalarınızda kullanmanızı tavsiye ederiz. Yeni müşteriler edinmek için bu metotu tercih etmeyiniz.

Mobil Uygulamalar

Markaların; ürün ve hizmetlerini mobil cihaz sahiplerine daha hızlı ve etkili sunmaları açısından “uygulamalar” mobil pazarlamada en çok tercih edilen yöntemlerin başında geliyor. Özellikle giyim, ev & dekorasyon markalarının çok tercih ettiği bu yöntemde tüketiciler mağazaya kadar gitmeden ürünler, indirimler, kampanyalar hakkında bilgi edinebiliyorlar. Bunun yanı sıra ürün sorgulaması, ürünün hangi mağazada olduğunun bilinmesi, fiyat araştırması vb. gibi kolaylıklar sağlaması nedeniyle çok tutulan bir yöntem.

QR Kod

Qr kod okutulan bir mobil cihazda kullanıcı direkt olarak web sitesine yönlendirilir ve kolayca içeriklere ulaştırılır. Qr kod okunması için mobil cihaz sahiplerinin telefonlarında qr kod okuyucu olması gerekir. Dolayısıyla az ama teknolojiye hakim etkili bir kitle qr kod ile aşina olduğu için bu tarz pazarlama yöntemlerinizden gelen kitle ilgili olacaktır.

Mobil Reklam

Uygulamaların içerisinde ya da web sitelerinde gezindiğimiz sırada karşılaştığımız reklamların hepsi mobil reklam olarak adlandırılabilir. Bu alanda en çok etki alacağınız reklam networkü hiç şüphesiz Google’dır. Birçok sitede ve mobil uygulamada Google’a bağlı adsense reklam alanları bulunur ve Google Adwords reklamcılığı üzerinden bu alanları hedefleyebilir ve mobil reklam yapabilirsiniz.

Markalar ya da Kurumlar Neden Mobil Pazarlama Stratejisine Sahip Olmalılar?

Günün değişen şartlarına ayak uyduramayan şirketler ayakta kalamaz. Hangi sektörde iş yapıyorsanız yapın kendinizi müşterilerinize tanıtmanız, onlara bir tık kadar yakın olmalısınız. Sokakta yürürken, tuvalete giderken bile telefonlarından ayrılmayan genç nüfusa geleneksel medya araçları ve billboardlarla ulaşmanız her geçen gün daha da zorlaşıyor. Mobil aramaların her geçen yıl sürekli artması da internet kullanımında masa üstü cihazlar yerine mobil cihazların giderek daha çok tercih edildiğini bizlere gösteriyor.

Exit mobile version