Meyve ve Sebzeler Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Buzdolabında doğru saklanamayan bozuk yiyecekler sağlığınızı tehdit ederken, çöpe atmak da para israfına yol açar. Bozuk yiyecekler yanlarındaki sağlam meyve ve sebzelerin de raf ömrünü kısaltır. Bu sebeple bozuk yiyecekleri zaman kaybetmeden ayıklamak gerekir ama meyve sebzelerin raf ömrü uzatılırsa bu duruma gerek kalmaz ve besinler bozulmadan tüketilebilir. Bu yazımızda meyve ve sebzeleri buzdolabında daha uzun süre saklamak için bazı ipuçları veriyoruz.

Besinleri Saklarken Etilene Dikkat

Bozulmaya başlamış besinleri bozulmanın sağlam besinlere de sıçramasını engellemek için birbirinden ayırmak besinlerin raf ömrünü uzatmakta önemli bir püf noktadır. Bununla birlikte bazı besinlerde doğal olarak bulunan etilen başka bazı besinler için bozulmaya sebep olan bir maddedir. Doğal olarak etilen içeren meyve ve sebzeler arasında elma, kavun, şeftali, armut ve kayısı gibi besinler yer alır. Bunları özellikle etilene duyarlı meyve sebzelerden ayrı saklamak önemlidir. Etilene duyarlı besinler arasında özellikle yeşil sebzeler, muz, kabak, bezelye ve maydanoz gibi yiyecekler yer alır.

meyve ve sebzeler buzdolabında nasil saklanır

Besinlerin Raf Ömrünü Uzatmak İçin Tüketim Önceliği

Meyve ve sebzeleri israf etmemek için bir diğer ipucu ise besinleri doğal raf ömürlerine göre sınıflandırmak ve tüketme önceliğini daha çabuk bozulan besinlere vermektir. Örneğin enginar, muz, brokoli, yeşil fasulye, mantar ve çilek gibi yiyecekler çabuk bozulan besinlerdendir. Mümkünse bunları öncelikli olarak tüketmek gerekir.

Kayısı, biber, lahana, pırasa, limon, turunçgiller, domates ve ıspanak gibi besinler ise ortalama bir raf ömrüne sahiptir. Bu yüzden çabuk bozulan besinlerden sonra tüketilmelidirler. Elma, havuç, lahana, soğan ve patates gibi meyve ve sebzeler ise diğer iki gruba göre bozulmaya karşı daha dayanıklıdır. Bu sebeple arada bir kontrol edilerek ilk iki gruptaki besinlerden sonra tüketilebilirler.

meyve ve sebzeler buzdolabında nasil saklanır

Olgunlaşmamış Besinler

Besinleri doğru bir şekilde saklamak için bir diğer ipucu da henüz olgunlaşmamış olanları buzdolabında değil de serin ve güneş görmeyen bir yerde bekletmektir. Böylece kendi doğal olgunlaşma süreçlerini geçirebilirler. Ayrıca besinler farklı poşetlerde saklanıyorsa bu poşetlerin ağzını kapatmamak gerekir. Çünkü meyve ve sebzeler hava almazlar ise daha çabuk bozulma sürecine girerler.

Besinlerin Raf Ömrünü Uzatmak Neden Önemli?

Meyve ve sebzelerin israf edilmemesi sadece tek bir ev için değil tüm dünya için önemlidir. Dünya genelinde çöpe atılan bozulmuş besinler göz önünde bulundurulursa ne kadar büyük bir para ve emek kaybı yaşandığı ortaya çıkar. Bu besinlerin üretilmesinden ticaretine ve buzdolaplarımıza girmesine dek birçok süreçten geçmesi gerekir. Bu da büyük emek gerektirir. Bunun dışında örneğin beşte biri bozulma sebebi ile çöpe atılan besinler mutfak masrafının büyük bir kısmını oluşturur ve bu da her ay para israfı anlamına gelir.

Exit mobile version