Matlaşan Bardaklar Nasıl Parlatılır?

Raftan bir bardak alıyorsunuz ve bulanık, pis ve mat görünüyor. Bu durum bütün cam bardakların bir süre kullanıldıktan sonra geldiği hali anlatıyor. Kirli ve mat bir görünüm hem sizin hem de misafirlerinizin canını sıkabilir. Eskiyen ve matlaşan bardaklar nasıl parlatılır gelin göz atalım. Cam bardaklar zamanla sert suyun, kirecin ve bulaşık makinesi deterjanlarının etkisiyle matlaşır ve eski bir görünüm alır. Matlaşmış bardakların ilk günkü parlaklığına döndürmek oldukça kolay.

Matlaşan bardakları parlatmanın en kolay yolu çamaşır suyu kullanmak

Çamaşır suyu bardakların üzerinde biriken, katılaşmış kireç ve su lekelerini kısa sürede temizler ve parlatır. Geniş bir leğeni ılık su ile doldurup içine az bir miktar çamaşır suyu ilave edin. Yoğunlaştırılmış çamaşır suları yerine klasik çamaşır suyu kullanırsanız daha etkili bir çözüm elde edersiniz. Bardakları leğende 1 saat kadar bekletin. Bekleme işlemi sonunda bardaklarınızı iyice durulayın. Bu işlemi, desenli, boyalı ve yaldızlı bardaklarda kullanmayın. Aksi takdirde çamaşır suyu bardakların üzerindeki deseni bozabilir.

Sirkeli su ile matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Çamaşır suyu yerine doğal bir malzeme kullanmak isterseniz beyaz sirkeyle matlaşan bardaklarınızı parlatabilirsiniz. Beyaz sirke, camın üzerinde sert suyun bıraktığı dalgalı ve bulanık görünümü yok eder. Beyaz sirke, asetik olduğu için sert su minerallerini kolayca çözecektir. Bir kaba beyaz sirke dökün. Yumuşak bir sünger ya da mikrofiber bezi sirke batırıp bardakları tek tek ovalayın. Tüm bardakları parlattıktan sonra bol suyla iyice durulayın. Sirke ile ovmak sorunu tamamen çözmediyse bardakları bir gece sirkeli su içinde bekleterek eski parlaklıklarını kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Bardakların Matlaşması Nasıl Önlenir?

Bardakların hep aynı şeffaflıkta kalması için uygulayabileceğiniz en iyi yöntem onları elde yıkamaktır. Fakat onlarca bardağı her gün elde yıkamak yorucu olmakla birlikte ciddi bir su tüketimi yapacağınız anlamına gelir. Bulaşık makinesinde yıkanan bardakların matlaşmasını önlemek ya da geciktirmek için neler yapabilirsiniz ondan bahsedelim.

Bulaşık makinesi deterjanları ve sert su mineralleri, cam bardakların çizilmesine ve üzerinde mat bir tabaka oluşmasına neden olur. Bunun için tuz, parlatıcı ve deterjan bir arada ürünler tercih edebilirsiniz. Eğer kombine deterjanlar yeterli gelmiyorsa ekstra tuz ve parlatıcı kullanabilirsiniz. Bulaşık makinesi tuzu sert suyu yumuşatarak eşyaların çizilmesini önler. Parlatıcı, bulaşık üzerindeki suyu alarak daha kolay kurumasına ve parlamasına yardımcı olur.

Kimi zaman da bölgenizde kullanılan şehir suyunun olması gerekenden çok daha yumuşak olması sonucu bardaklar matlaşabilir. Yumuşak su fosfat içeren bulaşık makinesi deterjanları ile bir araya geldiğinde bardakları aşındırır. Böyle bir durumda fosfatsız bulaşık makinesi deterjanı tercih ederek cam mutfak eşyalarınızın daha az görmesini sağlayabilirsiniz.

Exit mobile version