Pratik Lavabo Temizliği Yöntemleri – Lavabo Nasıl Temizlenir?

Banyoda ve mutfakta en sık kullandığımız bölümlerden biri de lavabolardır. Bu nedenle lavaboların temizliği ve hijyeni son derece önemlidir.

Lavabo temizliği düzenli olarak yapıldığında sağlığınızı tehdit edecek mikrop ve bakterileri barındıramaz. Ancak düzenli mutfak ve banyo temizliği yapılmadığında hem birer mikrop yuvasına dönüşürler, hem de görünüşleri değişir, kararma, sararma veya tıkanmalar olabilir.

Tertemiz bir lavabo isteyenlerin bilgi hazinelerine kaydetmeleri gereken lavabo temizleme yöntemleri ve ipuçları bu yazımızda.

Mermer Lavabo Nasıl Temizlenir?

Mermer lavabolarınız, zaman içinde sararma yapabilir. Mermer üzerindeki lekeleri temizlemek de zordur.

Mermer lavabonuzda boyalı lekeler (kahve, içki, nikotin vs) varsa, birkaç damla amonyak ilave edilmiş çamaşır suyunu lavabonuza dökün ve iyice ovun. Daha sonra bol suyla iyice durulayın.

Mermer lavabonuzda yağ lekesi varsa, marketlerde bulabileceğiniz yağ çözücü spreylerden sıkın. Bir süre bekledikten sonra bol su ile durulayın.

Mermer lavabonuzda mürekkep lekesi varsa, birkaç damla amonyak ve %20 oranlı oksijenli suyu karıştırın. Bu karışımla lekeyi ovun. Ardından bol su ile durulayın.
Sararan mermer lavabonuz için, sabunlu su karışımı hazırlayın. Bu karışımla lavabonuzu iyice silin. Ardından tuz katılmış limon suyuyla lavabonuzu ovun. Bol su ile durulayın.

Mermer lavabonuzdaki pas lekeleri için oksalit asit kullanabilirsiniz. 1 kaşık oksalit asidi iki su bardağı sıcak su içinde eritin. Buna batırdığınız bezle pas lekesinden kurtulmak için ovun. Ardından bol su ile durulamayı unutmayın.

Çelik Lavabo Nasıl Temizlenir?

Oldukça dayanıklı çelik evyeler, şık görünüşleri sebebiyle de tercih edilmektedir. Düzenli bakımla deforme olmasının önüne geçerek aynı zamanda hijyen de sağlayabilirsiniz.

Çelik lavabonuzda pas lekesi varsa, duru suya ¼ oranında sirke karıştırın. Bu karışımı leke üzerine döküp 1 dakika bekleyin. Ardından bol su ile yıkayın.

Çelik lavabonuzdaki yapışmış kir, yağ ve diğer lekeler için, leke çıkarmak için geliştirilmiş temizlik malzemesini kumaş veya sünger üzerine dökün. Süngerinizin lavabonuzu çizmeyecek yumuşak tarafıyla veya bezinizle lavabonuzu ovun. Ardından ılık suyla durulama yapın. Daha inatçı lekelerde klor içeren temizlik malzemeleri kullanabilirsiniz ancak bu malzemeleri kullanırken çok uzun süre temas ettirmeden kullanmaya özen gösterin.

Çelik lavabonuzda oluşan tuz ve kireç lekeleri için değerli metalleri temizlemede kullanılan ürünler kullanın. Bu malzemeleri kullanırken de çok az tüketmeye gayret edin.

Tıkalı Lavabo Nasıl Temizlenir?

Yemek artıkları, çay posası, meyve kabukları, yağ ve bunun gibi pek çok şeyi dikkatsiz bir şekilde lavaboya boşalttığımız zamanlar oluyor. Bu malzemeler zaman içerisinde gider borusunda birikerek burayı tıkıyor ve mutfağınızda bir felakete yol açabiliyor.

Lavabo tıkanmalarını önlemek için ilk önce dikkat etmeniz gereken şey, lavabonuza bu tarz maddeler dökmemeniz ve atmamanız. Çoğu evde bulaşık makinesi hortumu ve evye gideri, aynı boruya bağlandığı için, lavabo tıkanıklığı yaşamamak için bulaşık makinenizi de dikkatli kullanmanız tavsiye edilir.

Tıkanan lavabonuzda eğer çok miktarda su varsa bir kap yardımıyla suyu azaltın. 1 paket karbonatı boşaltın. Ardından 1 litre sirke dökün, iyice köpürecektir. Ardından pompa ile biraz yardımcı olduğunuzda lavabonuzun açıldığını göreceksiniz. Eğer ciddi bir tıkanıklık yaşıyorsanız bu konuda profesyonel hizmet veren şirketlerden yardım alabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
Yazıda önerilen kimyasal maddelerle kesinlikle deri temasında bulunmayınız. Bu işlemleri yaparken eldiven kullanmanızı ve maddeleri solumamanızı öneririz.

Exit mobile version