Lambader Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?

Lambaderler, en basit tanımıyla ayaklı lambalar hem aydınlatma göreviyle hem de dekoratif unsur olarak evlerde uzun süredir sık kullanılan aydınlatma ürünlerinden biri haline geldi. Eskiden beridir çalışma odalarında özellikle okuma köşelerinde gözü yormayan etkisi sebebiyle tercih ediliyordu. Zamanla dekoratif olarak çok şık durması ve gözlerin dolaylı gelen ışık kaynağına alışmasıyla salon ve yatak odalarında da  lambader kullanımı arttı.

Kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte odanın dekorasyonuna uygun, modern, antik ya da avangarde lambaderler hemen her yerde bulabileceğiniz ürünler haline geldi.

Lambader Modelleri

Hem ev, hem de ofis dekorasyonunda lambaderler şık birer tamamlayıcı parçalardır. Günümüzde ev dekorasyonunda gerek iç mimarlar, gerekse bireyler tarafından evin hemen her köşesinde sıklıkla tercih edilmektedir. Birbirinden renkli, çeşit çeşit, kimi zaman ilginç lambader modelleri bulundukları ortamda farklı bir ambiyans yaratır.

Modern dekorasyonda bu tarz aydınlatmanın Uzakdoğu tarzına yakın olarak kağıttan üretilen lambader modelleri veya gövde ve başlığın birleşerek bütün bir aydınlatma oluşturduğu metal ayak ve başlı tipleri dikkat çeker. Diğer taraftan, cam başlıklı olan modeller modern tasarımlarıyla ilgi çeker. Şimdi lambader dekorasyonda nasıl kullanılır sorusunun yanıtlarına bakalım.

Lambader Kullanım Alanları

İç mekan dekorasyonuna katkılarının yanında, tepeden inen lambalara oranla gözü çok daha az yorar. Lambaderlerin arkanızda ya da yanınızda kalacak şekilde konumlandırılması önemlidir. Böylece ışık doğrudan gözümüze gelmeden ortamı aydınlatacağı için daha az yorgunluk ve baş ağrısı yapacaktır.

Salonda Lambader Kullanımı

Salonda lambader nereye konur sorusunun cevabı da salonu kullanım alışkanlıklarınıza göre değişiklik gösterir. Salonda koltuk takımınızın yanında ya da arkasında, tekli koltuğun yanında, boş bir köşede, yanında bir sehpa ile ya da televizyonun bulunduğu duvarın iki köşesinde kullanabilirsiniz. Oturma odasında az kullandığınız renkler ile lambaderleri aynı renkte seçerek renk uyumunu sağlayabilirsiniz. Örneğin; perde, halı ya da kırlentlerin renginde lambader modeli tercih edebilirsiniz.

Salonda lambaderi gölgede kalmış noktaları aydınlatmak ya da dilediğiniz bir alanı odak noktası haline getirmek amacıyla da kullanabilirsiniz. Odak noktası için salon dekorasyon tarzından daha dikkat çekici bir model ya da renk tercih edebilir. Tablo ve tekli bir koltukla tamamlayabilirsiniz.

Salonda Kullanabileceğiniz Lambader Modelleri

Küçük bir salon ya da oturma odasının sade dekoru, mobilyalar arasına atılacak renkli ya da taşlı, dekoratif bir lambader ile hareketlendirilebilir. Üstelik yer lambaları, küçük ve dar mekanlara fazla yer kaplamadan şıklık katıyor. Sade, beyaz mobilyalar arasına desenli ya da kırmızı gibi çarpıcı renklerin kullanıldığı şapkalı lambaderler gösteriş katacaktır.

Sert ve köşeli mobilyalar, kare ya da dikdörtgen hatlar, salonlarda hakimiyet kurduğunda dekoratif öğelerle mekanı yumuşatmak gerekir. Mekanı yumuşatmak için en etkili yöntem silindir, dairesel yada yuvarlak hatlar kullanmaktır. Köşeli hatlara sahip mobilyalarınız arasına, renk uyumuna da dikkat ederek silindir bir lambader yerleştirdiğinizde salonunuz çok hoş ve modern görünecektir. Aynı zamanda mekanı daha sıcak bir hale getirmek için ahşap lambaderler oldukça iyi bir seçim olacaktır.

Özellikle geniş salonlarda salonun bir köşesini merkeze almak gerekir. Salona ilk kez girenler, hoş bir köşeyi merkeze aldığında salonu daha şık görecektir. Geniş salonlarda mobilyalarınız arasında bir köşeye, taş süslemeli, dekoratif ve gösterişli tasarıma sahip lambader ekleyerek, salonun merkezini belirleyin. Bu, geniş salonunuzda zarif ve yumuşak bir etkiye yol açacaktır.

Yemek Alanında Lambader Kullanımı

Yemek masanızın yanına ya da tam üstüne denk gelecek şekilde uzatılmış bir lambader yerleştirdiğinizde sofralarınızın çok daha şık bir görünüm kazandığını göreceksiniz. Dilerseniz sadece lambader kullanımıyla loş bir yemek atmosferi yaratabilir ya da ana aydınlatmanın yanında dekoratif bir ışık kaynağı olarak tercih edebilirsiniz.

Yatak Odasında Lambader Kullanımı

Yatak odasında yatağınız baş tarafındaki duvarın iki köşesinde, karşı duvarın köşelerinde ya da tekli koltuğunuz varsa onun yanında kullanabilirsiniz. Yatak odanızda da lambaderinizi, ortamda az kullanılan renklerden seçerek, bir ahenk yaratabilirsiniz. Yatak odasında yeşil, mor ve açık mavinin sizi rahatlatacağını göz önünde tutarak bu renklerde lambader modeli tercih edebilirsiniz. Yatak odası için bir alternatif de; kullanmadığınız bir renk seçip; ahşap gövdeli, renkli başlıklı lambader ve onunla uyumlu renkte abajurla birlikte kullanabilirsiniz.

Diğer odalarda, odanın renk yoğunluğuna göre tercih yapmak doğru olacaktır. Sakinlik isteyenler için rahatlatıcı renkler olan yeşil, mor, pembe ve açık mavi lambader modelleri, enerji isteyenler için sıcak renkler olan sarı, kırmızı ve turuncu lambader modelleri ya da bunlara ek olarak nötr renkler olan siyah, gri ve beyaz renklerde lambader modellerini tercih edebilirsiniz.

Çalışma Odasında Lambader Kullanımı

Hem kullanışlı hem de gösterişli bir çalışma odasına sahip olmak istiyorsanız, masa lambası yerine lambader tercih edin. Masa lambası tarzında, çalışma odalarına uygun lambaderler ile şık bir çalışma köşesi yaratın.

Video ve fotoğraf çekenler için lambader dramatik aydınlatmada çok iyi sonuçlar verir. Binlerce Lira verip ışık sistemi satın almak yerine birkaç noktaya koyacağınız lambader ile doğru bir ışık elde edip, şahane görüntüler elde edebilirsiniz. Romantizme katkısı da göz ardı edilmemelidir.

Kullanımı çok keyifli ve görünümü çok şık olsa bile sağlığınız ve ev hijyeni açısından lambader temizliği önem taşımaktadır ve düzenli aralıklarla yapılması gerektiğini de unutmayın.

Exit mobile version