Kuruyemiş Dükkanı Nasıl Açılır?

Son yıllarda tüm dünya ile birlikte bizim ülkemizde de sağlıklı yemek yeme alışkanlığının artmasıyla kurutulmuş meyvelerin, bazı yemişli yiyeceklerin ve baharatların hayatımızdaki yeri ve önemi artmıştır. Böyle olunca da kuruyemiş sadece özel günlerde ve kutlamalarda tüketilen bir yiyecek olmaktan çıkıp günlük tüketimimizde ön plana çıkmıştır. Kuruyemişe olan bu yükselen ilgi de beraberinde kuruyemiş dükkanı açma fikrini karlı ve trend bir girişim haline getirmiştir. İşte bu yazımızda kuruyemiş dükkanı nasıl açılır, A’dan Z’ye detaylı şekilde anlatmaya çalışacağız.

Kuruyemişçi açarken nelere dikkat etmeli, püf noktaları nelerdir, nasıl ve ne kadarlık bir yatırım gerektirir gibi konuları ele alıp kuruyemiş dükkanı açmak isteyen girişimci adaylara yol göstermeye çalışacağız.

Kuruyemiş dükkanı açmak için atılması gereken ilk 2 adım

Şirket kurma gerekliliği

Eğer popüler bir kuruyemiş zincirinin bayiliğini almayıp da kendi markanızla bir kuruyemiş dükkanı açmak için resmi olarak fiş kesebilecek bir yazarkasaya sahip olmanız gerekmekte ve bunun için de bir şirket kurmanız gerekmektedir. Kurabileceğiniz şirket türlerini iyi araştırıp size uygun olanını seçmeniz ve kurmanız gerekmektedir. Bizim tavsiyemiz limited şirketi kurmanızdan yanadır. Şahıs şirketi kurmanın yüksek cirolarda vergi dilimleri artacağından, çok ciddi vergi doğuracağı için limited şirketlerdeki sabit vergi dilimleri nedeniyle cironuz ne olursa olsun aynı oranda vergi yükümlülüğünüz olacağı için limited şirketi kurmanızın avantajlı olduğunu hatırlatmak isteriz. Tabi bu konuyu yine de bir muhasebeci ya da mali müşavire de danışıp kararınızı o şekilde daha doğru vereceğinizi hatırlatmak isteriz.

Doğru lokasyon seçimi

Kuruyemiş dükkanını ayak trafiğinin yüksek olduğu bir caddede açmanın önemi çok fazladır. Mutlaka yayaların çokça geçtikleri bir sokak ya da caddede dükkanınızı tutmalısınız. Hatta önünde araçların da duraklayabileceği bir dükkan seçmeniz cironuzu önemli ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle kirası çok ucuz diye kimsenin girmediği bir sokakta kuruyemiş dükkanı açmanız size yarardan çok zarar getirecektir.

Kiralamayı düşündüğünüz dükkanın çevresinde başka dükkanlar olması da önemli bir konudur. O çevrede yaşayan insanların alışveriş yaptıkları bölgelerden çok uzaklaşmamak doğru olandır. Sapa diye tabir edilen bölgeler yerine mahallelinin alışveriş kültürüne yatkın yerlerde dükkan açmanızı tavsiye ederiz.

En önemli 2 konuyu başta sıraladığımıza göre şimdi de diğer önemli noktaları paylaşmak isteriz.

Kuruyemiş dükkanı açarken nelere dikkat etmeli?

Tedarikçi ve ürün seçimi

Kuruyemiş dükkanlarında müşterilerin dikkat ettikleri en önemli konuların başında ürünlerin tazeliği, çeşitliliği, fiyatları ve lezzeti gelmektedir. Müşterilerin bu konulardaki hassasiyetleri için doğru bir toptancıyı tedarikçi olarak seçerek çözüm üretmeye başlayabilirsiniz. Size en yakın gıda toptancıları sitesine yapacağınız bir ziyaretle kuruyemiş toptancılarını gezerek lezzetini ve fiyatlarını beğendiğiniz bir toptancı ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Çok uzakta bir toptancı yerine size yakın gıda halini seçmeniz koşuluyla hem ürünlerin size ulaştıkları sürede yaşayacakları bayatlama sorununu ortadan kaldırabilir hem de biten ürünlerinizi birkaç saat içerisinde raflarınıza dizebilirsiniz. Ayrıca tedariğinizi olabilecek en yakın yerden yaparsanız maliyetleriniz de düşecektir.

Fiyatlandırma

Dükkanı açacağınız mahalleyi iyi tanımanız gerekir. Orta direk bir mahallede, daha sosyetik bir mahalleye göre fiyatlarınız daha makul olmalıdır. Dükkanınızın bulunduğu mahalle aynı zamanda satacağınız ve çok gidecek ürünleri de zaman içerisinde belirleyecektir. Daha gelir seviyesi düşük mahallelerde dükkan açtıysanız ürün seçimleriniz daha çok gidecek ve herkes tarafından bilinen kuruyemiş türleri olacaktır. Tropikal ve ithal mallardan az, yerli ve ucuz mallardan daha çok çeşit yapmanız ve zaman içerisinde müşterilerinizin seçimlerini iyi takip etmeniz sizin açınızdan karlı olacaktır.

Belediye izinleri

Kuruyemiş dükkanları açılırken bağlı bulundukları belediyelerin çeşitli izinlerine tabidir. Bu aşamada bu izinleri bağlı bulunduğunuz belediyeden alabilmeniz için belediyenizin belirlediği standartlara uygun bir dükkan açmanız gerekmektedir. Genelde bu standartlar belediyenin internet sitesinde idari yaptırım yönetmeliği adı altında yer alır. Bu şartları çok genel sayarsak bazı kurallar şunlardır: raf ve tezgahlarınız hijyen açısından yerden 15 cm. kadar yüksek olmalıdır, dükkanın havalandırması hijyen açısından olmalıdır, mağaza 500 metrekareden büyükse danışması olmak zorundadır vs. vs. Mesela beşiktaş belediyesinin dükkan açacaklar için yayınladıkları idari yaptırım yönetmeliğine şu linke tıklayarak ulaşabilir ve ilgili yönetmelikte kuruyemiş dükkan sahiplerini ilgilendiren kısımları okuyabilirsiniz.

Farklılaşma

Kuruyemiş dükkanları genelde tekel bayilerle birlikte anılırlar. Kuruyemiş dükkanı açmak isteyen birçok girişimci adayı aklına tütünlü mamüller ve alkol de satabileceği bir kuruyemişçi açma fikri ile yola çıkar. Oysa farklılaşmak ve sıradan olmamak her zaman avantajlı bir yöntemdir. Taze kahve kavrulan, içerisinde lokum ve çikolata çeşitlerinin de satıldığı bir kuruyemiş dükkanı açmak sizi diğer birçok rakibinize göre farklılaşmanızdan dolayı avantajlı konuma sokar. Ya da daha çok sağlığına önem veren müşteriler düşünülerek baharat çeşitleri ile birlikte bir nevi aktar havası taşıyan bir dükkan açmak da yine önceki örnekte olduğu gibi sizi ortalama bir kuruyemiş dükkanına göre farklı müşteri kitlesine hitap edeceğiniz için avantajlı kılar.

Markalaşma ve dükkan tasarımı

Son yıllarda kuruyemiş dükkanları da artan rekabetle birlikte değişmekte ve özel tasarımlarıyla öne çıkmaktadırlar. Özellikle artık kuruyemiş dükkanı algısını kırabilen ve bir kimliği olan markalaşmış olanlar daha çok tercih edilmektedirler. Bu aşamada harcanacak paradan kaçınmayıp bir tarzı ve kimliği olan bir dükkan tasarlatmak için bu işin profesyonelleri olan iç mimarlardan destek almanızı tavsiye ederiz. O kadar yatırım yaparken daha şık ve tarzı olan bir dükkan açarak mahallenizde öne çıkabilir ve dikkat çekebilirsiniz. Markanızın logosunu da bir profesyonele yaptırmanız ve ambalajlarınızda bu logoyu doğru oranda kullanmanız da işinize verdiğiniz önemin anlaşılması açısından uzun vadede size geri döneceğini göreceksiniz.

Bu yolu seçen kuruyemiş dükkanları, zamanla zincir mağazalara daha kolay dönüşmekteler ve rağbet görmektedirler.

Kuruyemiş dükkanı kaça açılır? maliyeti nedir?

Tasarımında bir iç mimarlık firmasıyla çalışıldığı takdirde maliyette üst sınır yoktur. Zevkinize göre ve bütçenize göre bu sınır çok artabilir ama bir mimarlık firmasıyla çalışılmadığı düşünüldüğünde maliyeti düşürmek için yapılması gereken belirli adımlar vardır. Bunların başında 2. el raf ve tezgahları satın alarak yola çıkmanız gelir. Bu karar size başlangıç maliyetlerinde ciddi avantajlar sağlayacaktır. Bu yola çıkıp kısa sürede birtakım yanlış kararlardan ötürü iflas etmiş kuruyemiş dükkanlarının henüz neredeyse sıfır ayarında tezgah ve raflarını sattıklarını hatırlatmak isteriz. Mesela bu 2. el ürünlere sahibinden.com gibi sitelerin bu linkteki gibi ilgili kategorilerinden ulaşabilirsiniz.

Yine bir diğer açılış maliyeti düşürecek karar da ilk başta stok yapmamanız olacaktır. Müşteri kitlenizi tanıyana ve alışkanlıklarını anlayana kadar başlangıçta hiç bilmediğiniz ürünlerden stok yapmanız o ürünlerin bazılarının elinizde kalmasına neden olabilir. Bunun yerine ilk başlarda az az ama sık sık sipariş geçip stok oranını mümkün olan en düşük seviyede tutmalısınız.

Kuruyemiş dükkanı açmak karlı bir iş mi? ne kadar kazanılır?

Doğru lokasyonda, temiz ve şık bir dükkan açtığınız ve o bölgenin hoşuna giden ürünleri sattığınız sürece kar edeceğinizi ön görmek pek de zor bir tahmin değildir. Hele bir de ilgili bir esnaf olup müşterilerinizi dinlerseniz ve onların eleştirilerini dikkate alırsanız kısa sürede mahallelinin tercih ettiği bir kuruyemiş dükkanı olursunuz. Günümüzde ayda 300-400 bin lira ciro ve kar yapan kuruyemiş dükkanı olmakla beraber zarar edip kapanan dükkanlar da vardır. Başarıya giden yol aslında işinizi ne kadar severek ve ciddiyetle yaptığınızdır. Açılış-kapanış saatlerine özen göstermeniz bile sizi başarıya götürecek yolda önemli bir karardır. O nedenle ticarette her zaman müşteri haklıdır kuralını unutmayıp sebat ederseniz başarı ve karlılık da zaman içerisinde peşinden gelecektir.

Bol kazançlar dileriz.

Exit mobile version