Kristal Eşyalar Nasıl Temizlenir?

Parlaklığı ve gösterişli halleriyle cezbeden kristaller yüzyıllardır dekorasyonda, takılarda, sofralarda kullanılmaya devam etmektedir. Kristalin göz alıcı parlaklığını kaybetmemesi, uzun ömürlü olması için bakıma ve temizlenmeye ihtiyacı vardır. Kristal temizliği son derece hassas bir işlemdir. Kullanım yerlerine temizleme şekilleri de farklılık gösterir.

Kristal eşyalar nasıl temizlenir?

Kristal bardak temizliği

Sofralara ve sunuma şıklık katan kristal cam bardakları, vazo ve sürahileri elde yıkamalısınız. Özellikle bardaklar çok ince yapıda oldukları için kırılmaya çok müsaittir. Yıkarken çizilmesine sebep olacak aşındırıcı bez ya da temizlik deterjanı kullanmayın. Bunun yerine kristal eşyaların sayısına göre geniş bir kaba doldurduğunuz ılık suyun içine biraz çamaşır suyu ilave edip kristal bardakları içinde bekletebilirsiniz. İyice duruladıktan sonra kurumaya bırakabilirsiniz. Su lekeleri oluştuysa hafif nemli yumuşak bir bezle silebilirsiniz.

Çamaşır suyuna doğal alternatif sirkedir. Kristalleri 3 su bardağı ılık su, 1 su bardağı sirke içerisinde yarım saat bekletip durulayabilirsiniz. Sirkeli su kristalleri hem temizler hem de parlatır.

Kristal takılar ve aksesuarların temizliği

Kristal takıları temizlemek için sirke kullanabilirsiniz. Fakat kristal takılarda altın, gümüş gibi başka parçaların olduğunu varsayarsak temizliği ev eşyaları gibi yapılmamalıdır. Su içinde bekletmek yerine silme yöntemiyle temizleyebiliriz. Bir kaseye 1’e 3 oranında sirke ve su koyup, yumuşak bir bezi bu suya batırarak takıları temizleyin. Kristal takılarınızın bakımında karbonat da kullanabilirsiniz. Bir kaseye 1 yemek kaşığı karbonat ve su koyup, ıslattığınız bezle takıları silin. Karbonat altın temizliğinde de oldukça etkilidir. Takınıza zarar vermeyecektir. Yine de takıların hassas olduğunu düşünüyor ve temizlemekten çekiniyorsanız, parlaklığını kaybetmemesi için kuyumcuya götürüp temizletmenizi tavsiye ederiz.

Kristal avize temizliği

Kristal avizeler özellikle sigara dumanı ve toz ile sararır ve zamanla matlaşır. Parlaklığını kaybeden avizeler kötü görünmelerinin yanında ışığın verimini de azaltır. Kristal avizeleri taşları tek tek çıkararak temizleyebilirsiniz. Geniş bir kaba kristal avize taşları, bol gazete kağıdı ve su doldurup 1 gece bekletin. Ardından Yukarıda anlattığımız karbonat, sirke ya da çamaşır suyu yöntemlerinden birini seçip 10 dk daha bekletin ve durulayın. Taşları yerine takmadan önce kurumuş olduklarından emin olun.

Kristal avize taşlarını tek tek çıkarmak zahmetli bir iştir. Buna göre çok daha kolay olan 2 yöntem daha var. Temizlik öncesi avizeye gelen elektriği kestiğinizden emin olmalısınız.

İlk yöntem; alkollu su hazırlayarak yumuşak dokulu bir bezle taşları silmek. İkinci yöntemde ise bir bardağa alkol ve su koyun. Bir sandalyeye çıkarak her taşı tek tek bardağın içine sokun. Bardak yerine aynı oranda alkollü suyu sprey şişesine de hazırlayabilirsiniz. Bu işleme başlamadan önce alkolün mobilya ve parkelerinize zarar vermemesi için avizenin altına mutlaka bir muşamba sermelisiniz. Avizeyi 24 saat sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kristal temizliğini belirli aralıklarla yaparsanız parlaklığını koruyacak ve ışıltılı görünümünü muhafaza edecektir.

Exit mobile version