Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Ev sahibi olmak istiyorsunuz, ama bunu karşılayacak maddi kaynağınız yok. Alacağınız evin fiyatının, yalnızca bir kısmını karşılayabiliyorsunuz ya da birikmiş hiç paranız yok. Bu durumda, bankadan konut kredisi almanız gerekiyor. Yeterince iyi araştırırsanız, sizin için en uygun, en kolay ödeyeceğiniz krediyi bulabilirsiniz.

2011’den önce, istediğiniz miktarın tamamını bankadan kredi olarak alabilirken, 2011 yılında yürürlüğe giren kanunla, artık bankalar, istediğiniz miktarın %75’inden fazlasını veremiyorlar. Aynı kanuna göre, ticari iş yeri açmak için kredi almak isteyenlerin alabilecekleri miktar, %50 olarak belirlendi. Yani, istediğiniz evin fiyatının, %75’i oranında konut kredisi almanız mümkün.

Konut kredisi nasıl alınır

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Ev alım-satım işlemlerinde, alıcı ve satıcının dışında, üçüncü kişi olarak, bankanın da sürece dâhil olması, süreci uzun ve zor bir hale getirir. Alacağınız ev için, banka öncelikle bir uzman incelemesi, yani expert tarafından, evin değerinin belirlenmesi işlemini gerekli kılar. Yasa gereği, bu işlemin, tarafsız kuruluşlar tarafından yapılması gerekir, bu nedenle bankalar bağımsız kuruluşlardan, ekspertiz işlemini satın alırlar. Görevlendirilen eksperin, lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olması gerekir.

Ekspertiz, evle ilgili bazı bilgiler toplar. Bu bilgiler arasında, evin inşaat durumu (kaçta kaçının tamamlanmış olduğu), gayrimenkulün metrekaresi ve yaşı, evin bulunduğu il, ilçe ve semt, çevredeki konutların değeri, gayrimenkulün inşaat maliyeti yer alır.

Bu bilgiler toplandıktan sonra, işlemler tapu dairesinde devam eder. Tapu dairesine gidildiğinde, gayrimenkulün üzerinde herhangi bir ipotek, şerh ya da irtifak hakkı olup olmadığına, bunların ilerleyen aşamalarda sorun çıkarıp çıkarmayacağına bakılır. Devamında, taşınmazın bulunduğu belediyede, projesi, ruhsatı, varsa tutanakları gibi incelemeler yapılır. Bu incelemelerin ardından, ekspertiz raporu hazırlanır.

Konut kredisi nasıl alınır

Hazırlanan rapor bankaya gönderilir ve banka tarafından incelemeye alınır. İncelenen rapor, banka tarafından onaylandığı takdirde, tapu işlemleri yapıldıktan sonra, bankadan istenen kredi, evi almak isteyen tüketiciye verilir. Ancak kredi onayı alındıktan sonra, öncelikle banka görevlisiyle beraber, tapu dairesinden randevu almanız gerekir. Banka görevlisiyle beraber tapu dairesine gidildiğinde, eğer evin üzerinde başka bir ipotek veya rehin durumu yoksa, sözleşme imzalanır ve alıcı artık evin tapu işlemlerine başlayabilir.

Eğer evin üzerinde ipotek bulunuyorsa, önce ipoteğin ilgili olduğu borç bankaya ödenir, ardından ipotek fek edilir, sonrasında evin üzerindeki ipotek kaldırılır. İpotek fekki için birçok banka tarafından, ayrıca bir ücret de talep edilir. Gerekli işlemler yapıldığında, konut kredisi ile istenilen ev satın alınır.

Exit mobile version