Keylogger Nasıl Silinir?

Bilgisayarlarınızda yazdığınız her şeyi kaydeden ve bunları başka kişilerle paylaşan yazılımlar yani keyloggerlar özellikle bilgilerinizi kötü niyetle kullanmak isteyenler tarafından üretilmekte ve bilgisayarlarınıza bulaştırılmaktadır. İnternette vakit geçiren her bilgisayar kullanıcısı düzenli olarak tarama yapması ve varsa silmesi gerekmektedir.. Keylogger nasıl silinir konusuna geçmeden önce keylogger nasıl bulaşır, kullanım amaçları nedir, keylogger nasıl tespit edilir gibi konuları açıklamamızda yarar var.

Keylogger Nasıl Bulaşır?

Keyloggerlar bilgisayarınıza birkaç farklı yöntemle bulaşır. Bilgisayarınız, tam donanımlı bir virüs programı tarafından korunuyor olsa bile maalesef çoğu anti-virüs programının göremeyeceği keylogger türleri bulunmaktadır. Keyloggerların bilgisayarınıza bulaşmasında genel olarak 3 yaygın yöntem vardır.

  1. Keyloggerların yakınınızdaki birileri tarafından bilgisayarınıza yüklenmesi: En çok kaşılaşılan keylogger yükleme yöntemlerinden birisidir. Burada kastedilen yakınlık bilgisayarınızı açıp içine bir şeyler yükleyecek kadar yakınınızda olan birilerinin bunu yapabileceği gerçeğidir. Sizi tanıyan herkes kısa bir süreliğine bilgisayarınız açık kaldığında bilgisayarınız eğer bir açılış şifresi ile korunmuyorsa, içerisine bir yazılım yüklemesi 3-5 dakikasını alacaktır.
  2. İnternetten indirdiğiniz program, oyun ve eklenti dosyalarıyla bulaşan keyloggerlar: İnternette birçok siteden günlük kullanım amaçlı video, oyun, yazılım, program ve eklenti gibi dosyalar indiren biri iseniz bilgisayarınıza keylogger bulaşmama ihtimali yoktur. Yine bilgisayarınızda yazdığınız şifreler ve yazışmalar bu yükleme sitelerine bu dosyaları koyan internet korsanları tarafından kaydedilmektedir ve istemediğiniz şekilde özel bilgilerinizin hatta banka şifrelerinizin bile keyloggerlar aracılığıyla bu kişilere iletilmesi gayet olası ve kolaydır. Bu nedenlerle bilgisayarınızda keylogger silmek için gerekli yazılımlar mutlaka bulundurmalısınız. Keylogger silmek için kullanılan programları yazının ilerleyen kısımlarında belirteceğiz.
  3. Bilgisayarınıza donanım olarak eklenen keyloggerlar: Genellikle şirket bilgisayarlarına, şirketin güvenliği için eklenen ve klavyeniz ile yapılan tüm tuş hareketlerini takip eden donanım türü de mevcuttur. Bu donanımlar kalıcı bellek kartına ihtiyaç duymadan tuş hareketlerinizi kaydeder ve yetkili kişi tarafından bu kayıtlar düzenli olarak incelenir.

Keyloggerların Kullanım Amaçları:

Bilgisayar korsanları tarafından şifrelerinizin ele geçirilmesi ve online bankacılık bilgileriniz aracılığıyla hesaplarınızdan para çekilmesi amacıyla,

Aileler tarafından çocukların güvenliği açısından sanal dünyada neler yaptıklarının kontrolünde de keyloggerlar tercih edilen bir yöntemdir. Günümüzde çocuk istismarı internette çok hassas bir konu olduğu için bilgisayardaki yazışmaların takibi çocuklarının güvenliği için aileleri hayli ilgilendirmektedir.

Şirketlerin güvenliği açısından iş bilgisayarlarında yapılan yazışmalar da bir hayli önem taşımaktadır. Bu nedenle şirketlerin it departmanları tarafından genellikle donanım yoluyla keyloggerlar bilgisayarlara yüklenmektedir.

Keylogger Nasıl Tespit Edilir?

Bilgisayarınızda keylogger olup olmadığını anlamak için 5-6 yöntem olsa da aslında kullandığınız işletim sistemi ve versiyonundan tutun da kullandığınız ana kart çeşitlerine göre %100 tespit etmenizi engelleyecek birçok etken bulunmaktadır. Bu nedenle tespitte en çok üzerinden durulması gereken konu çevrenizde sizin özel bilgilerinize ihtiyaç duyan birilerinin olup olmadığıdır. Bazen kıskanç bir sevgili, bazen de hırslı bir iş arkadaşı sizinle ilgili daha çok bilgi edinmek için özel yazışmalarınızı ve şifrelerinizi merak edebilir. Bu nedenle internette yazan keylogger nasıl bulunur yazılarını okumaya zaman harcamak yerine bilgisayarınıza bir tane antilogger programı yükleyerek 7/24 bilgisayarınızı keyloggerlara karşı koruyabilirsiniz.

Keylogger Nasıl Silinir?

Keyloggerları manuel yani elinizle silmek aslında geçici bir çözümdür. O yazılımı bilgisayarınıza yükleyecek kişi bu işlemi tekrarlayarak silmenize rağmen bilgisayarınıza tekrar keylogger yükleyebilir. Uzun ve kalıcı yöntem ise antilogger ya da anti-keylogger denilen programlar tarafından bilgisayarınızdan keyloggerları temizlemeniz ve bu programlar sayesinde 7/24 bilgisayarınızın yeni yüklenebilecek keyloggerları da düzenli silmesinin sağlanmasıdır.

Keylogger Silme Programları Ücretli Midir?

Keylogger silme programları genel olarak ücretlidir. Öncelikle birçok program size 1-2 haftalığına ücretsiz versiyonunu kullanmanıza izin verir ve bu şekilde bilgisayarınızda keylogger olup olmadığını tespit etmiş olursunuz. Eğer bilgisayarınızda keylogger var ise bu deneme süresinin sonunda fiyatları 20-30 dolar arasında değişen bu programlardan bir tanesini almanızı ve daha sonra yüklenecek keyloggerlara karşı devamlı koruma sağlamanızı tavsiye ederiz. Burada unutulmaması gereken konu ise internette ücretsiz versiyonunu bulsanız bile o ücretsiz versiyonu yüklemeniz durumunda onu yapan kişilerin sonrasında sizin bilgilerinizi ele geçirme tehlikesi her zaman vardır.

En iyi Keylogger Silme Programı (Antilogger) Hangisi?

Piyasada bulunan en iyi keylogger silme programının yaptığımız inceleme sonrasında “Keylogger Detector” olduğunu söyleyebiliriz. Bu linke tıklayarak ürünün sitesine gidebilirsiniz.

Perfect Detector’ı diğer antiloggerlardan ayıran en büyük özelliklerin başında Türkçe versiyonu satın alıyor olabilmeniz. Sürekli tarama yapmanıza gerek olmaması, sisteminizi yavaşlatmadan, bilgisayarınızı sürekli taramakta oluşu ve tehditler ile karşılaştığında bu zararlı yazılımları silmesi ve sizi bilgilendirmesi diğer beğendiğimiz özelliklerindendir. Anti keyloggerın sitesini bu linkten ziyaret edebilir ve antilogger ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version