Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır?

Kaloriferler, ısınmak için en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Hem fatura dostu olabilmesi, hem doğalgaz ile beraber kullanılabilmesi, özellikle öğrenci evleri için, kaloriferleri değerli kılar. Bazen, peteklerin üst kısımlarının ısınamaması gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu duruma sebep olan şey, kalorifer peteklerinde biriken havadır ve bu durum, doğalgaz faturasını artıran, cebinizin baş düşmanlarından birisidir.

Kalorifer peteklerinde biriken hava, zaman içerisinde hacmini genişletir ve sıcak suyun, peteklerin bir bölümüne ulaşmasını engeller veya sınırlar. Bu durum, kombiden yeteri kadar verim alamamanıza ve daha yüksek faturalar ödemenize sebep olabilir. Bu yüzden, kalorifer peteklerinin havası nasıl alınır, sorusunun cevabı, oldukça önemli.

Kalorifer peteklerinde biriken hava, özellikle yeni kurulan kalorifer tesisatlarında, kurulum esnasında borular içerisinde kalan havanın, petek tesisatı içerisinde sıkışma yapması nedeni ile oluşur. Buna ek olarak, kalorifer tesisatlarında yapılan su değişimleri sırasında, su çıkış kanallarından gelen havanın sıkışması da görülebilir.

Peteklerin hava biriktirmesi nedeniyle, tesisatın içinde hareket edemeyen su, özellikle peteklerin alt bölümlerine ulaşamaz. Bu yüzdendir ki, genelde peteklerin üstü sıcak, altı soğuk olur. Genellikle peteklerin alt kısmında başlayan ısınma problemi, eğer müdahale edilmezse, radyatör içerisinde yer alan havanın hacminin genişlemesi ile peteğin tamamında görülür.

petegin havasi nasil alinir

Purjör Anahtarı Edinin

Maalesef, kalorifer sistemi kullanan birçok tüketici, peteklerde oluşan bu problemle ilgili, nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini bilmez. Hava alma durumu, genel olarak peteğin sağ üst köşesinde meydana gelir. Bu üst köşeye ”purjör” adı verilir. Purjör kör tapa olarak da bilinir. Purjör olarak bilinen bu kör tapa, peteğin havasının alınmasını sağlamak adına kullanılan yerdir. Yani, peteklerinizin havasının alınma işlemini buradan yapmamız gerekir.

Kalorifer peteğinde meydana gelen havayı alabilmek için, ilk olarak, bir pürjör anahtarına sahip olmamız gerekir. Purjör anahtarının, purjör kör tapasının başlığına takarak, sola doğru çevirdiğimizde, orada bulunan ufak delik yolu ile hava dışarıya doğru çıkacaktır. Söz konusu hava tahliye işlemini yaparken kombinizin suyunda eksilme meydana gelecektir. Bu yüzden, kombinize su tamamlamaya dikkat etmelisiniz.

petegin havasi nasil alinir

Kalorifer peteklerinde birikmiş olan havanın boşaltmak için, purjör kör tapayı, purjör anahtarını kullanarak açmalısınız. Bu işlemi uyguladığınız takdirde, hava boşalacaktır. Havanın bitip bitmediğini, su gelmesi ile anlayabilirsiniz. Yani, sistemde bulunan hava tamamen boşaldığında, ardından su gelir. Su geldiği zaman, petekte bulunan havanın tamamen boşaldığından emin olabilirsiniz.

Purjör anahtarınızın olmaması durumunda ise, en yakın nalbur dükkanına giderek, bu malzemeyi kolayca temin edebilirsiniz. Peteklerde oluşan havanın boşaltılması için kullanabileceğiniz en uğraşsız ve en kısa yöntem budur.
Ayrıca, purjör anahtarı temin edemediğiniz durumlarda, düz bir tornavidayı purjör anahtarı çizgisine sokarak, dikkatlice çevirdiğiniz takdirde, aynı işlemi yapabilirsiniz. Bu şekilde peteklerinizde oluşan havayı boşaltabilirsiniz.

Exit mobile version