Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Kalorifer peteklerini temizlemek ve düzenli bakımını yaptırmak, hem yakıt tasarrufuna hem de sağlıklı bir yaşam ortamına olanak sağlar. Ayrıca böylece kombinizi uzun yıllar problemsiz kullanabilirsiniz.

Soğuk kış aylarında pek çok kişinin tercihi kombi ile ısınmak oluyor. Kalorifer peteklerinin temizlenmemesi, kaloriferde ısı kaybıyla beraber, doğalgaz tesisatınızda da ciddi problemler yaratabilir.

Günümüzde kalorifer peteklerinin iç temizliği bu profesyonel şirketlerce yapılmaktadır. Dış temizliği ise kendi imkanlarınızla yapabilmeniz mümkündür.

Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Kalorifer Peteğinin İçi Nasıl Temizlenir?

Kalorifer peteklerinin içi, özel cihazlar ve kimyasal ilaçlar ve basınçlı suyla temizlenir. Bu hizmeti veren pek çok profesyonel şirket vardır. En fazla 10 yılda bir bu profesyonel temizliği yaptırmanızı öneririz.

Kir birikmesini anlamanın en kolay yolu, ilk çalıştırıldığında gelen kokudur. Ayrıca petekleriniz iyi ısınmıyorsa veya bir kısmı ısınıyor bir kısmı soğuk kalıyorsa, petek içi temizliğin vaktı çoktan gelmiş demektir.

Kalorifer içerisinde oluşan mikrop ve tortular, devir daim esnasında kombiye ulaşarak çeşitli teknik problemlere yol açabilirler.

Belli aralıklarla temizlenmesi önemli olan kalorifer peteklerinin içindeki pisliği dışarı atmak için en uygun yer banyoda bulunan havlupanlardır. Petek temizleme makinesi bu havlupana bağlanarak temizleme işlemi gerçekleştirilir.

Yaklaşık 4-5 saat süren temizlik işleminin ardından peteklerin verimi artar ve meydana gelebilecek sorunlar engellenmiş olur.

Kalorifer peteklerini evde kendim nasıl temizlerim diye soranlara yanıtımız bunu tek başlarına yapmamaları olacaktır. Kalorifer peteklerinin ya da havlupanın sökülerek içinin hortumla yıkanması gibi yöntemler olsa da; kendi başınıza petek temizliği yapmaya çalışmak daha maliyetli sonuçlara sebep olabilir. Olası bir hata sonucu peteklerin yenilenmesi gerekebilir. Ayrıca evde petek temizliğini kendiniz yaptığınızda sadece su ile yapmak zorundasınız. Oysa makine ile petek temizliğinde ilaçlı kimyasal su kullanılmaktadır. Profesyonel petek temizliği pahalı bir hizmet değildir. Kombi servisinden ya da tesisat firmalarından detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.

Kalorifer Peteğinin Dışı Nasıl Temizlenir?

Kalorifer peteklerini temizlemek için öncelikle kombinizi kapatın. Kalorifer petekleriniz çalışır vaziyetteyken temizlik yapmayın. Ilık sabunlu su ve mikrofiber bez yardımıyla kalorifer peteğinizin ızgara ve gövde kısımlarını silin.

Güzel koku yayılması için temizlik suyuna birkaç damla parfüm veya güzel kokulu deterjan ekleyebilirsiniz. Ancak çok az miktarda eklediğinizden emin olun.

Kalorifer peteklerinin dış temizliğinde herhangi bir kimyasal madde kullanmamanızı öneriyoruz.

Dökme demir (eski tip) kalorifer petekleriniz varsa aralarındaki tozu elektrik süpürgesinin ince ucuyla çekip ardından ıslak bezle silebilirsiniz. Ya da nalburdan satın alabileceğiniz kalorifer peteği fırçası yardımıyla tozları temizleyebilirsiniz. Fırçayı kullanmak için peteğin üstünde yer alan ızgarayı yerinden çıkarın. Fırçayı peteğin içine sokarak toz ve biriken kirleri temizleyin. Yere dökülen kirleri süpürge ile alın.

Evde hayvan besliyorsanız peteklerin içi çok sık tüyle dolar. Özellikle kış aylarında kedilerin sıcak peteklere yatmayı çok sevdiği düşünüldüğünde burada biriken tüyler, evde her yerden çıkan tüy yumaklarının kaynağı olabilir. Peteklerin içindeki toz ve tüyleri temizlemek için elektrik süpürgesi ve saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Saç kurutma makinesini peteğin altından yukarı doğru üfleyecek şekilde çalıştırın. Izgaranın üstüne doğru toz ve tüylerin uçtuğunu göreceksiniz. Uçan tüyleri süpürgenin ucuyla çekin. Tıpkı matkapla duvar delerken süpürgeyle temizlemek gibi.

Exit mobile version