Kablosuz Ağın Başkası Tarafından Kullanıldığı Nasıl Anlaşılır?

kablosuz ağın başkası tarafından kullanılması

Evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız wifi’ların başkaları tarafından kullanılması herkes için büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda kullandığımız kablosuz ağın başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını nasıl öğrenebileceğimizden bahsedeceğiz. Siz de kablosuz ağınızın başkaları tarafından kullanıldığından şüpheleniyorsanız, İnternetime kaçak giriş mi var diye düşünüyorsanız bunu nasıl öğreneceğinizi anlatacağız.

Kablosuz Ağ Güvenliğinin Önemi

Kullandığınız wifi internet erişiminizi sağlamanız açısından oldukça önemlidir. Size ait olan internetin bilginiz dışında başka biri tarafından kullanılmasını hoş karşılamazsınız. Başkası tarafından kullanılan wifi’niz bir çok sorunu da beraberinde getirecektir. Öncelikle başkaları tarafından kullanıldığı için ağınızda yavaşlamalar olacaktır. Bununla birlikte ne kadar çok kişi ağınıza katılırsa ağınızın çekim gücü ve diğer özelliklerinde performans kaybı yaşanacaktır.

Her wifi cihazının bir bant genişliği bulunmaktadır. Ağa katılan her kullanıcı internetinizi kullanmak ile birlikte bant genişliğinizi de kullanacaktır. Bu da cihazınızın ısınmasına ve performans kaybı yaşamasına yol açacaktır. Wifi’nize izinsiz olarak katılan kullanıcı bununla birlikte ağınızda paylaşımda olan klasörlere ve dosyalara da erişim sağlayabilir. Büyük bir güvenlik açığı doğurduğu için sahip olduğunuz kablosuz ağın başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmelisiniz.

Kablosuz Ağın Başkası Tarafından Kullanıldığının Tespit Edilmesi

Wifi ağınızı izinsiz kullanan kullanıcıları tespit edip engellemeniz oldukça kolay. Öncelikle bir başkasının ağınızı kullanıp kullanmadığını kontrol etmenizin en kolay yolu tüm cihazlarınızdan wifi erişimini kapattıktan sonra wifi cihazınızın ışıklarını kontrol etmektir. Bütün cihazlarınızdan internet erişimini kesmenize rağmen cihaz üzerindeki ışık yanıp sönmeye devam ediyorsa cihaza bağlı başka kullanıcılar var demektir.

Wifi ağınızı kontrol etmenizin bir diğer yolu ise bilgisayar üzerinden yapacağınız kontroldür. Cihazınızın yönetim panelini kullanarak da wifi ağınıza bağlı olan ip adreslerini tespit edebilirsiniz. Tanımadığınız yabancı bir adres bulunuyor yada fazla sayıda ip adresi bulunuyorsa wifi ağınıza bağlı olan yabancı kullanıcılar var demektir. Bu kontrolü aygıt listesi üzerinden yapabilirsiniz.

Modem ip Adresi Nasıl Öğrenilir?

Windows işareti ve R tuşlarına aynı anda basın. Çalıştır ekranı açılacaktır. Buraya cmd yazın ve enter’a basın. Sonra ipconfig yazın tekrar enter’a basın. Siyah ve yazıların aktığı bir ekran açılacaktır. Bu ekranda varsayılan ağ geçidi ya da default gateaway yazan yerin karşısında sizin modeminizin ip adresi yazar.

Genellikle 192.168.0.1 ya da buna benzer bir adres yapılandırmasına sahip olan Router arayüzleri sayesinde wifi ağınızı yönetme imkanı bulabilirsiniz. Bu ip adresini tarayıcınız üzerinden adres satırına yazarak herhangi bir siteye erişiyormuş gibi modem arayüzünü açabilirsiniz. Bu aşamada unutmamanız gereken şey ise bu adres sadece kendi wifi ağınıza bağlı iseniz doğru yeri açacaktır. Başka bir wifi ağında bu adresi açmak istediğinizde başka bir arayüze yani başka bir cihazın modem yönetim arayüzüne ulaşırsınız.

Modem Arayüzüne Giriş

Yönetim panelinde kullanıcı adı ve şifreniz ile oturum açtıktan sonra wifi ağınızı istediğiniz şekilde yönetebilirsiniz. Bu kullanıcı adı ve şifresi başlangıç aşamasında standart olup yine cihazınızın üzerindeki yönlendirmelerden, kutusundaki ya da kullanma kılavuzundaki bilgilendirmelerden ulaşabilirsiniz. Modem arayüzü kullanıcı adı ve şifresi internet sağlayıcınızın kullanıcı adı ve şifresinden farklıdır.

Kutuda, modem üzerinde ya da kılavuzda yer alan standart olan kullanıcı adı ve şifreyle arayüze giriş yaptıktan sonra istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Giriş aşamasını geçtikten sonra menüler üzerinde gezinerek wireless sekmesini bulun ve tıklayın. Altında wireless status yazan yeri tıklayarak bağlı aygıtların listelendiği bölümü bulun. Bu bölüm üzerinden tanımadığınız ipleri engelleyerek ağınızı temizleyebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise ağ şifrenizi belli aralıklar ile değiştirmeniz gerektiğidir.

Exit mobile version