Kablosuz Ağ Güvenliği Nasıl Sağlanır?

kablosuz ağ güvenliği

Günümüzün en büyük problemlerinden birisi güvenliktir. Teknolojik aletler de sıkça güvenlik problemleri yaşamaktadır. Tıpkı kullandığımız telefon ve bilgisayarlarımız gibi kablosuz ağlarımızın da güvenli bir hale getirilmeye ihtiyacı vardır. Bu yazımızda kablosuz ağ güvenliği oluşturma yollarını ve mevcut ağı nasıl daha güvenli bir hale getirilebileceğinizi anlatacağız.

Güvenlik standartları ve yazılımları her geçen gün gelişmeye devam etse de bu yazılımlara karşı hack yazılımları da tüm hızıyla gelişmeye devam ediyor. Bir çok şifre kırıcı program kullanılarak kablosuz ağ şifreleri kırılabiliyor. Bu sayede şifresi kırılan kablosuz ağlara bağlanan izinsiz kullanıcılar kablosuz ağınızı sömürmeye başlıyor.

Kablosuz ağınızın güvenliğinden endişe duyuyor ve wifi ağınızın başkaları tarafından kullanıp kullanmadığını öğrenmek istiyorsanız bununla ilgili daha önce hazırladığımız kablosuz ağın başkaları tarafından kullanıldığı nasıl anlaşılır başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kablosuz Ağ Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Kablosuz ağ güvenliği sağlamanın ilk yolu ağımıza bir şifre koymaktır. Günümüzde wireless bağlantısına şifre koymayan kullanıcı sayısı yok denecek kadar azdır. Kablosuz Ağınıza bir şifre belirlemek ağınızı güvenli hale getirmenin ilk şartıdır. Şifrenizi oluştururken bazı şifre standartlarına dikkat etmeniz şifre güvenliği açısından yararlı olacaktır. Ardışık sayılar, birbirini takip eden harfler, takım isimleri, kablosuz ağ ile aynı isme sahip şifreler kullanmak şifrenizin herhangi bir program kullanılmadan dahi bulunmasına yol açabilir.

Bununla birlikte kablosuz ağınızın default yani varsayılan olarak gelen şifresini de kullanmamalısınız. Bu şifreler belirli bir standart ile oluşturulmuş olup şifre kırmak için yazılan programların hemen hemen hepsinde bu standart bulunmaktadır. Şifre konusunda emin olamıyorsanız şifre yaratıcı (password generator) ‘lardan yardım alabilirsiniz. Google’a Password generator yazın, karışınıza çıkan aramalardan birine tıklayarak istediğiniz koşullarda şifre yaratabilirsiniz.

Kablosuz ağ güvenliği konusunda dikkat edebileceğiniz bir diğer husus ise klasörlerinizi ağınız ile paylaşmamaktır. Ağınıza sürekli bağlı başka bilgisayarlar yoksa ve bir başka bilgisayar ile ağınız üzerinden dosya paylaşımı yapmıyorsanız sürekli olarak klasörlerinizi ağınıza açık tutmanıza gerek yok. Bu özelliği kapatmak verilerinizi daha güvenli hale getirecektir.

Kablosuz ağ şifrenizin şifre kırıcı yazılımlar tarafından bulunmaması için şifreleme standartlarını iyi bir şekilde incelemelisiniz. Kablosuz ağ şifreleri için bir çok şifreleme metodu vardır. Bu şifreleme metotları WEP , WPA ve WPA2-PSK olarak sıralanabilir. Bu şifreleme metotları arasında en kolay şekilde kırılabilen şifreleme metodu WEP şifreleme metodudur. Bu şifreleme metodu ile oluşturulan şifreler 10 ile 30 saniye içerisinde şifre kırma yazılımları ile kırılabilmektedir.

WPA şifreleme metodu ise WEP şifreleme metodunun açıklarını kapatmaya yönelik olarak oluşturulmuş bir yöntemdir. Bu şifreleme metodları arasından en akılcı çözüm ise WPA2 standardı ile şifreleme yapmaktır. WPA ya da WEP şifreleme için modem arayüzüne bağlanmanız ve arayüzün menüsünde şifreleme seçeneklerini bulmanız gerekiyor. Her modem arayüzü birbiriyle aynı değildir. Fakat arayüz yönlendirmelerini takip ederek kolayca şifreleme yapabilirsiniz.

Kablosuz ağlar ile unutulmaması gereken bir bilgi de ücretsiz olarak sunulan ağları kullanırken dikkatli olmaktır. Bu tür şifresiz olarak sunulan ağlar her türlü saldırı ve güvenlik tehdidine açıktır. Bu şekilde şifrelenmemiş ağlara bağlanırken ağın güvenliği ile ilgili endişelerinizi gidermeden bağlanmanız güvenliğiniz açısından tehlike oluşturacaktır. Kablosuz ağınızı güvenli hale getirmek için anti virüs yazılımı kullanabilirsiniz. Anti virüs yazılımları sayesinde ağınıza sızan virüsleri, bilgisayarınıza bağlanan diğer cihazları bulabilirsiniz.

Exit mobile version