Jüt Halı Nasıl Temizlenir

jüt halı

Jüt halı modelleri, doğal görünümleriyle natural veya İskandinav dekorasyon tarzının ideal bir tamamlayıcısı olarak günümüzde oldukça fazla tercih ediliyor. Jüt halıların doğal elyaftan üretilmeleri onları çevre dostu bir aksesuar haline de getiriyor. Geçmişte, dokuma havlı halılarda temel elyaf olarak kullanılan jüt, günümüzde tek başına halının bütününü oluşturuyor. Dayanıklı oluşları ve natural görünümleriyle çok tercih edilir hale gelse de temizliklerinin oldukça sıkıntılı olması cazibesine biraz gölge düşürüyor diyebiliriz. Şimdi size jüt halı temizliği ile ilgili evde nasıl bir yöntem izleyebileceğinizden bahsedeceğiz.

Düzenli Olarak Süpürün

Jüt halılar en çok salon, oturma odası ve yatak odalarında tercih ediliyor. Yoğun kullanımın olduğu bu alanlarda jüt halı sürekli olarak parçalar bırakma eğilimi gösterir. Doğal elyaf kırılır ve kılları dökülür. Bu sebeple sık sık süpürmeniz gerekiyor. Düzenli süpürmek, toz ve kirlerin lifler arasına nüfuz etmesini, evdeki nemle birlikte kalıcı kirler oluşturmasını engeller. Elektrikli süpürge ile her yöne düzgünce süpürmek rutin temizlik için yeterli olacaktır.

Lekeli Yere Ön İşlem Uygulayın

Jüt halıların daha uzun ömürlü olması için temizliğine ekstra özen göstermeniz gerekir. Eğer dökülme yeniyse hiç vakit kaybetmeden müdahale ederseniz kurumasını engeller ve daha kolay temizlersiniz. Islak ve lekeli yüzeyin nemini temiz bir bez ya da kağıt havluyu alın. Sert bastırmaktan ve ovmaktan kaçının. İlk müdahaleden sonra küçük bir kapta sirke su ya da soda su karışımı hazırlayın. Bezi bu karışıma batırıp lekeyi nazikçe temizleyin. Jüt halı, çok hızlı su emme özelliğine sahiptir. Islak şekilde kalırsa dokusunda bozulma ve yıpranma görülebilir. Lekeyi suyla temizlediyseniz saç kurutma makinesi ile kurutmayı ihmal etmeyin.

Karbonat Kullanın

Karbonat, ev temizliğinde harikalar yaratır. Jüt halınız için de karbonat kullanabilirsiniz. Jüt halıyı suyla temizlemekten daha güvenlidir. Lekeli bölgeye bolca karbonat serpin ve bir gece bekletin. Ertesi gün elektrikli süpürge ile süpürün. Karbonat çoğu lekeyi emecek ve yüzeyden temizleyecektir. Karbonatı rutin halı temizliğinde de kullanabilirsiniz. Jüt halıya nüfuz etmiş kötü kokuları da kısa sürede yok eder. Karbonatı, halının üzerine gelişigüzel serpin birkaç saat bekleyin ve süpürün. İşlemi halının diğer yüzeyi için tekrarlayın.

Profesyonel Yardım Alın

Çıkaramadığınız lekeler için mutlaka profesyonel halı temizliğine başvurun. Halınızı su ve deterjanla yıkamaktan kaçının. Jüt halının üretiminde kullanılan doğal elyaf, suyu çok hızlı emer bu da halının kısa sürede özeliğini yitirmesine ve çürümesine neden olur.

Exit mobile version