İnternette Güvenli Alışverişin 10 Kuralı

Günümüzde alışveriş işlemleri, büyük ölçüde internete taşındı. İnternet üzerinden alışveriş yapmak hem daha kolay, hem de daha avantajlı. Ancak her yerde olduğu gibi, burada da kötü niyetli insanlar bol miktarda mevcut ve paranızın güvenliği için, çok dikkatli olmalısınız. İnternet üzerinden yapılabilecek hırsızlıkları anlamak ve bunlara karşı kendinizi korumak için yapmanız gereken, oldukça kolay, ancak kolay olduğu kadar da önemli bazı ipuçları var.

İnternette Güvenli Alışverişin 10 Kuralı

SSL Sertifikası

İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde, girdiğiniz sitenin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. SSL sertifikasını anlamak için, sitenin adının yazılı olduğu adres çubuğunda, bu ifadenin olup olmadığına bakmanız yeterli. Adres çubuğunda, asma kilide benzer, yeşil renkli bir bilgilendirme işareti vardır. Oraya tıkladığınız taktirde, sitenin SSL sertifikasını kontrol edebilirsiniz.

İnternette Güvenli Alışverişin 10 Kuralı

Alışveriş Yapacağınız Siteyi, Google’da Arayın

Üzerinden para göndereceğiniz site, eğer yeterince tanınmış ve bilinen bir firmaysa, Google üzerinden yaptığınız aramalarda, site ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Kullanıcı yorumlarına da bakarak, mümkün olduğunca geniş kapsamlı bir araştırma sonucunda, site üzerinden alışveriş yapmaya başlayın.

Anormal Derecede Ucuz Fiyatlara Kanmayın

Takdir edersiniz ki, güvenilir firmaların sattığı ve piyasa değeri çok yüksek olan bir ürün, beklendiğinden çok daha ucuza satılmaz. İkinci el ürünlerin dahi, aşağı yukarı standart fiyatları vardır. Son zamanlarda, anormal derecede ucuz fiyata satılan bir ürün için ödeme yapıp, kapılarına gelen ürünün almak istedikleri olmadığını gören, çok sayıda insan ve vaka mevcut. Fiyat araştırmasını yaptıktan sonra, standart fiyatın anormal miktarda altındaki fiyatlarda satılan ürünlere, kuşkuyla yaklaşmalısınız.

İnternette Güvenli Alışverişin 10 Kuralı

Sitenin Adres Ve Telefon Numarası Bilgilerini İnceleyin

Güvenilir bir firmanın, mutlaka bir ofis adresi, telefon numarası ve çalışan yetkilileri bulunur. Adres ve telefon numarası bilgisi vermeyen sitelerden, bir adım uzak durun. Telefon numarası yazıyorsa, o telefonu arayıp adres bilgileri, istediğiniz ürünün stokta bulunup bulunmadığı, kargoya ne zaman verileceği gibi, oldukça basit sorular, size yardımcı olabilir. Aradığınız yetkilinin adını da mutlaka sorun ve not edin. Bazen yoğunluk yaşasalar da, ciddi firmalar size mutlaka döneceklerdir.

Sadece Kapıda Ödeme Seçeneği Olan Sitelere Dikkat Edin

İnternet üzerinde, sanal pos cihazı ya da kapıda ödeme seçenekleri mevcuttur. Aynı mağazalardaki gibi, iki şekilde de ödeme yapılabilir. Ama bazı dolandırıcılar, bankalardan sanal pos yetkisi almak çok zor olduğu için, bunu alamazlar ve sadece kapıda ödeme seçeneğini kullanırlar. Bu sitelere karşı temkinli olun.

3D Secure Şifrelemesine Dikkat Edin

Kartla yapacağınız alışverişlerde, bankalar bu şekilde bir şifreleme yolu ile, kartınızdan ödeme yapılacağı zaman, telefonunuza tek kullanımlık bir kod göndererek, sizin onayınız dışında harcama yapılmasını engeller. Hangi bankanın kartıyla alışveriş yaparsanız yapın, bu yöntemin kullanılabilmesi gerekir.

İnternette Güvenli Alışverişin 10 Kuralı

Sosyal Medya Sayfalarına Bakın

Alışveriş yapacağınız sitenin, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sitelerinde sayfaları olup olmadığına, bu sayfalara gelen kullanıcı yorumlarına dikkat edin. Güvenilir ve kurumsal bir firmanın, Facebook sayfasının olmaması, pek de mümkün değil. Bu sayfaları kontrol edip alışverişinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Fiyat Karşılaştırma Sitelerine Göz Atın

Bir ürün üzerine, tüm internet sitelerinin koydukları fiyatları karşılaştıran siteler mevcut. Bu sitelerdeki kullanıcı yorumlarını, verilen puanları görerek, hangi firmanın daha güvenilir olduğuna dair bir fikir elde edebilirsiniz.

İnternette Güvenli Alışverişin 10 Kuralı

Güvenli Ödeme Sistemlerine Bakın

BKM Express gibi, kartınızı güvenli hale getiren sistemler mevcut. Bu sistemlere kartınızı tanımlayarak, güvenliğinizi bir kademe daha artırabilirsiniz.

Limiti Yüksek İşlemlerde Sanal Kart Kullanın

İnternet ile aranız iyi ise, internet bankacılığı sayesinde bir sanal kart oluşturabilirsiniz. Limiti yüksek işlemlerde, limitini sizin belirleyeceğiniz bu kartları kullanmanız, yararınıza olacaktır.

İnternette Güvenli Alışverişin 10 Kuralı

Ortak Bağlantılardan Kaçının

İnternet kafe, havalimanı gibi, birçok bilgisayar tarafından ortak olarak kullanılan ağlardan alışveriş yapmamaya özen gösterin. Kişisel internet bağlantınız ya da tanıdığınız insanların bağlantıları üzerinden alışveriş yapmayı tercih edin.

Güvenli alışverişin başka noktaları olmakla birlikte, bu koşullara dikkat ederseniz, yapacağınız alışverişin güvenliğini sağlamanız mümkün. Dikkatli ve temkinli şekilde hareket ederseniz, sonrasında üzüleceğiniz şeyler yaşamazsınız.

Exit mobile version