Instagram Canlı Yayın Özelliği Nasıl Kullanılır?

2010 yılı Ekim ayında ilk olarak IOS işletim sistemi ile çalışan iPhone ve ipad için geliştirilen Instagram, oldukça popüler bir fotoğraf paylaşım uygulaması olarak milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Instagram’ın kısa zamanda bu kadar geniş bir kullanıcı kitlesi sağlamasında, sahip olduğu kaliteli filtreler ve sosyal ağ özelliklerinin de etkili olduğu ifade edilmektedir. Aktif kullanıcı sayısının 600 milyonu geçtiği duyurulan Instagram her geçen gün daha da fazla kullanıcıya ulaşmaya ve yeniliklerini sürdürmeye devam ediyor. Instagram’ın kullanıcılarına en son sunduğu yenilik ise; Instagram canlı yayın özelliği.

Her geçen gün geliştirilen ve yeni uygulamalarla daha geniş bir kitleye hitap eden Instagram iPhone ve iPad gibi iOS işletim sistemi ile çalışan cihazlarda ve Andorid işletim sistemi kullanan cihazlarda kullanılabiliyor. İnternet üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile Instagram hesabı oluşturmak mümkün değil. Instagram’a üye olabilmek için mutlaka bu iki işletim sisteminden birini kullanıyor olmak gerekiyor.

Instagram Canlı Yayın Özelliği Nedir?

Facebook ve Pericope’dan sonra Instagram’da canlı yayın yapabilme yeniliğini uygulamasına ekledi. Instagram’ın canlı yayın özelliğinin devreye girmesi, uygulamanın yüz milyonu bulan kullanıcı sayısının daha da artmasına neden olacak gibi görünüyor. Canlı yayın yapma özelliği kısa süre önce Türkiye’de de aktif hale getirilmekle birlikte henüz tüm kullanıcıların yararlanması söz konusu değil. Zaman içinde, tüm kullanıcılara açılacak canlı yayın yapma özelliği, kullanıcıların merakını cezp etmeye başladı bile.

Instagram’da Nasıl Canlı Yayın Yapmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Instagram’da canlı yayın özelliğini kullanmaya başlamak için öncelikle aktif edilmiş olması gerektiği unutulmamalıdır. İlk devreye girdiği haftalarda (Ocak 2017) tüm kullanıcılar için aktif hale getirilmemiş olan bu özelliği kullanabilmek için öncelikle sistem tarafından aktif edilmesinin beklenmesi gerekiyordu. Şimdi ise tüm kullanıcılar için aktif durumda. Yalnız Istagram Live Özelliğini kullanabilmek için Instagram uygulamasını güncellemeniz gerekiyor. Hesabında canlı yayın özelliği kullanılabilir olan kullanıcılar; “Hikayeler” sekmesinden bu özelliğe ulaşabiliyorlar. Instagram canlı yayın özelliği, Stories’te bulunan video yayınlar gibi kullanıcının video kayıt yapmasına ve bu kaydı takipçileri ile paylaşmasına imkan tanıyor. Videonun üzerinde bulunan “Live/Canlı” ifadesi özelliğin aktif hale getirildiğini gösteriyor. Canlı yayına başlamak için ekranın sol üstünde yer alan kamera simgesine dokunuyor ardından sağa doğru kaydırma yapıyorsunuz.

Instagram tarafından kullanıcılarına sunulan canlı yayın özelliğinin süresinin 1 saat olarak belirlendiği görülüyor. Buna göre, Instagram canlı yayın özelliği ile yapılacak canlı yayın en fazla bir saat sürebilecek. Instagram Canlı Yayın özelliği ilk çıktığı zaman çekilen videolar siliniyordu. Yani kullanıcılar yayınları daha sonra izleyemiyor, arşiv yapamıyordu. Mart 2017’de 10.12 versiyonuyla gelen bir güncelleme sayesinde; artık videolar kaydedebilir hale geldi. Yalnız bilgilendirmekte fayda var; videolar sadece video olarak kayıt edilebilecek. Beğeniler, yorumlar, izleyen sayısı gibi bilgiler kayıt altına alınamayacak. Ayrıca kullanıcılar, sadece kendi çektikleri videoları kaydedebilecekler.

Instagram kullanıcıları tarafından büyük bir heyecanla beklenen canlı yayın özelliğinin kısa zamanda daha da yaygınlaşması bekleniyor. Sosyal medyanın hayatımıza çok hızlı bir giriş yaptığı son yıllarda, diğer sosyal ağlar gibi Instagram’ın da özellikle gençler için vazgeçilmez uygulamalardan biri haline geldiği görülebiliyor.

Exit mobile version