İndüksiyonlu Ocak Uyumlu Tencere ve Tava Seçimi

İndüksiyonlu ocakların çalışma şekli gazlı ve elektrikli ocaklardan farklıdır. İndüksiyonlu ocaklar ısınmaz, üzerine konulan kabı ısıtır. İndüksiyonlu ocaklar, ısı üretilmesini sağlayan mıknatıslarla donatılmıştır. Mıknatısların aktif hale gelebilmesi için indüksiyonlu ocak uyumlu tencere ve tava kullanılması gerekir. Mıknatısı aktif hale getiren malzeme demir ve demir alaşımlı materyallerdir. Hangi tencereleri indüksiyonlu ocakta kullanabilirsiniz ve nasıl tencere almanız gerekir tüm detaylarıyla öğrenin.

Tencerelerin İndüksiyonlu Ocağa Uyumlu Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Yeni nesil ısıtma sistemlerinden biri olan indüksiyonlu ocaklar, her geçen mutfaklarda daha çok yer buluyor. Düşük enerji sarfiyatı, yüzey alanının soğuk kalması sebebiyle güvenli kullanım sunması, yiyecekleri daha hızlı ve eşit şekilde pişirmesi ve kolay temizlenebilir olması, indüksiyonlu ocağın tercih edilmesinin sebepleri arasında yer alıyor.

Fakat çoğu tüketici, indüksiyonlu ocakların ekstra pişirme kabı maliyeti yaratacağını düşünüyor. Bu kısmen doğru olsa da evinizdeki mevcut tencere ve tavalarınızın birçoğunu indüksiyonlu ocaklarda güvenle kullanabilirsiniz. Tencereniz tabanında indüksiyon işareti arayın. Eğer işaret yoksa pişirme kaplarının indüksiyona uygun olup olmadığını anlamak için mıknatıs testi yapın. İndüksiyonlu ocağın aktif hale gelmesi için pişirme kabının demir, demir alaşımlı ya da manyetik tabanlı olması gerekir. Tencerenin tabanına doğru mıknatıs tutun. Mıknatıs anında tabana yapışırsa indüksiyonlu ocak uyumlu tencere olduğu anlamına gelir.

İndüksiyonlu Ocak Uyumlu Tencere ve Tavalar

Çelik tencere ve tavalar indüksiyonlu ocakta kullanılabilir. Sadece bazı çelik tencereler içerdikleri nikel oranı sebebiyle manyetik özelliğini kaybedebilir. Tencere satın alırken etiketini ya da tabanını kontrol edin. İndüksiyon tencere işareti varsa bu bilgi yeterlidir. Fakat mevcut çelik tencerelerinizin tabanında işaret yoksa manyetik özelliğini mıknatıs testiyle kontrol etmeniz gerekebilir.

Dökme demir tencere ve tavaların tümü indüksiyonlu ocakta mükemmel şekilde çalışır. Dökme demir ayrıca eşit şekilde pişirme yapabilmek için en iyi seçeneklerden biridir. Fakat bazı dökme tencereler pürüzlü taban yüzeyine sahip olduğu için ocağın çizilmesine neden olabilir. Dökme demir tencere satın alırken pürüzsüz tabana sahip olanları tercih edin.

Emaye kaplı döküm tencereler de indüksiyonlu ocaklarda kullanılabilir. Döküm olmasa da bazı emaye tencereler de manyetik taban özelliğine sahiptir. Uygunluğunu anlamak için mıknatıs testi yapın.

Bakır, alüminyum, seramik ve teflon tencere ve tavalar indüksiyonlu ocak için uygun değildir. Ocakla uyumlu olmayan tencerelerinizi indüksiyonlu ocak adaptörü ile birlikte kullanabilirsiniz. Dönüştürücü plaka, bakır ve alüminyum gibi tencerelerle ocak yüzeyi arasında kalarak ocağın aktif hale gelmesini sağlar. Fakat bu plakalar piyasada her zaman bulunmuyor. Ayrıca tencerelerin alt yüzeyleri çoğunlukla pürüzsüz olmadığı için arada hava boşlukları oluşuyor. Hava da ısı transferini yavaşlatarak pişirme performansında kayıplara neden olabiliyor.

İndüksiyon Tencere Satın Alma Önerileri

Evinizdeki mevcut çelik, dökme demir ve emaye kaplı döküm pişirme kaplarınızı indüksiyon üzerinde kullanabilirsiniz. Yeni tencere ve tava alırken şu özelliklere dikkat etmenizde fayda var.

Exit mobile version