İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?

İhtiyaç kredisinin nasıl alındığı hakkında bilgilere değinmeden önce, ihtiyaç kredisi ya da diğer adıyla tüketici kredisi hakkında biraz bilgilendirmeler yapalım. İhtiyaç kredisi, kısa vadeli düzenlenen ve düşük tutardaki nakit ihtiyaçlarını karşılamak için başvurulan bir kredi türüdür. Günümüzün gelişen teknolojisine bankaların da adapte olmasıyla, ihtiyaç kredisi için artık bankaya gitmeye gerek kalmamakta, telefon ya da internet yoluyla ihtiyaç kredisi kullanılabilmektedir. Öyle ki bankalar; getirilen taksit yasaklamalarından sonra cep telefonu satın almak için dahi ihtiyaç kredisi vermektedirler.

İhtiyaç Kredisi Şartları

İhtiyaç kredisi alınmasını en çok etkileyen faktörler; gelir durumu ve bankalarda yapılan işlemler sonucu oluşan bireysel kredi notudur. Bu noktada bilinmesi gereken ise; ihtiyaç kredisi çekebilmek için kredi notunun kaç olması gerektiğidir. Kredi notu, 1 – 1900 puan aralığında verilir. 1 puan en riskli grupken, 1900 de en iyi puan olmaktadır. Bankalar, kredi notu değerlendirmesinde birtakım özel kararlar alabilse de, genel olarak;

Yukarıdaki tabloda yer alan en riskli ve orta riskli grubun ihtiyaç kredisi alma şansı oldukça düşükken, az riskli grupta yer alanların gelir durumlarına göre ihtiyaç kredisi kullanabilme şansları vardır. İyi ve çok iyi grupta yer alan kişilerin ise; genel olarak ihtiyaç kredisi kullanmalarında bir pürüz çıkmamaktadır. Tabi bütün bunlar genellikle uygulanan prosedürün sonuçları. Kimi zaman kredi notunuz beklenen az dahi olsa düşük miktarda kredi çekebilme onayını alabilirsiniz. Kredi notunuzu bilmiyorsanız Findeks’ten hesap açarak öğrenebilirsiniz.
Kredi notu sadece ihtiyaç kredisinde değil, araç ve konut kredisi kullanımında da oldukça önemlidir. Aslına bakarsanız artık birçok kurum kredi notunuza bakmaktadır. Örneği kredi notu riskli olan bir kişi rahatça kontratlı telefon alamaz ya da araç kiralayamaz. Kurumsal şirketlerin hemen hepsi kiralama ya satın almalar öncesi kredi notunuzu sorgulamaktadır. Kredi notunuz her yer karşınıza çıkıyor ve yükseltmenin yollarını arıyorsanız kredi notu nasıl yükseltilir yazımıza göz atmanızda fayda var.

Kredi Kullanma Şartları Nelerdir?

Birkaç istisnai durum haricinde, aşağıda yer alan maddeler; bankaların tüm kredi tipleri için aradığı şartlardandır.
1- 18 yaşını doldurmuş olmak,
2- Vergi levhası ya da SGK kaydınının aktif olması,
3- Bankalarla yapılan diğer çalışmaların düzgün olması,
4- Evli olunduğu ve ipotek verilerek kredi alınmak istendiğinde, eş rızasının olması,
5- Konut kredisi haricinde, ihtiyaç kredilerinde maksimum 48 ay vade talep edilebilmesi,
7- Gelirin resmi geçerliliği olan evraklar ile sunulması, şeklindedir. Tüm bu maddelere ve kredi notuna dikkat edilerek yapılan başvurular sonucu, ihtiyaç kredisi kullanımı gerçekleşebilir.

Ne Kadar İhtiyaç Kredisi Çekebilirim?

Alınabilecek ihtiyaç kredisinin üst limitini belirleyen iki parametre vardır. Bunlardan biri aylık gelir diğeri de kredi notudur. Geçmiş yıllarda, tüketici kredisi üst limiti genellikle gelirin 12-15 katı idi. 2016 yılında yapılan bir düzenleme ile kredi kartı ve kredi kullanımına bazı limitler getirilmiş olup, alınabilecek en yüksek kredi; aylık gelirin 4 katı olacak şekilde sınırlandırılmıştı. Daha sonra bu uygulamada yeniden düzenlemeler yapılıp, bu sınır kaldırılmıştır. Yine bankaların kredi kullanım limitini, kredi notu ve gelire göre belirlediğini bilmeniz gerekir. Bireysel kredilerde üst limit mevcut kredilerin ve yeni talep edeceğiniz kredi tutarının toplamı hesap edilerek düzenlenir. Daha yüksek miktarlarda kredi ihtiyacınız için ek geliriniz varsa belgeleyebilir ya da ipotekli kredi çekebilirsiniz.

Bankalarla ilişkili hemen her bireysel müşterinin; bankadan bankaya değişiklik gösterebilen tanımlanmış kredi limiti vardır. Bu limit dahilinde koşulları yerine getirdiğiniz takdirde kolaylıkla ihtiyaç kredisi alabilirsiniz. Ayrıca talep edebileceğiniz ihtiyaç kredisinin tutarı, mevcut tamamlanmamış kredilerinize göre de değişkenlik gösterir.

Günümüzde bankaya gitmeden kolaylıkla kredi kullanabileceğiniz birtakım bankacılık sistemleri mevcuttur. Bunların en kolayı genellikle şubesiz dijital bankacılık hizmeti altında verilir. Bankanızla görüşerek güncel fırsatları öğrenebilir, ihtiyacınız olan miktarı birkaç saat içinde alabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi çekerken dikkat edilmesi gereken bir husus da faiz oranları ve masraflardır. Her bankaya göre dönem dönem değişiklik gösterir.

Exit mobile version