Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?

Hamilelik, kadınlar için oldukça zor ve sancılı bir süreç. Kadınların hem fiziksel, hem psikolojik anlamda oldukça yıpranabildiği, ama içlerinde büyüyen bir hayatın varlığını hissedince, tüm zorluklara değen bir hisse kapıldıkları bu dönem, bilinçli ve dikkatli hareket etmeyi de gerektiriyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, kuşkusuz hamilelikte beslenme. Kadının sadece kendisi için değil, bebeğini de düşünerek besin seçimini yapması ve sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatması, oldukça önemli.

Gebelik boyunca, bebeğin sağlıklı gelişimini önleyecek sigara, alkol gibi maddelerden kesinlikle uzak durmalısınız. Ayrıca, ufak yürüyüşler, yüzme gibi bedeni zorlamayacak egzersizler de faydalı olacaktır.

Gebeliğin ilk üç ayı, genellikle mide bulantılarının yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde anne, yemek için kendini zorlamamalı, yanında bulantıyı bastıracak, kraker, beyaz leblebi gibi, hafif tuzlu, kokusuz, yağsız ve baharatsız gıdalar tüketmesi yararlı olacaktır. Sosis, sucuk, salam gibi raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi ilave edilen gıdalardan kaçınmak gerekir. İlk üç ayda annenin yiyeceği yemekler bebeği pek etkilemez, dolayısıyla, çocuğun bol gıda alarak büyümesini düşünerek kendini yemeye zorlamamalıdır. Sık aralıklarla, az az beslenmek, daha doğru olacaktır.

Hamilelikte Neler Yenmeli?

3. aydan sonrası önceki ayların aksine, hem anne, hem de bebek için oldukça önemli bir süreçtir ve çok sıkı bir disiplin gerektirir. Hormonların daha sabit bir ritim izlemesi, anneyi bu dönemde rahatlatacaktır. 3. Aydan itibaren, doğuma kadar geçen zaman aralığı, çok önemli olan beslenme, günlük artan kalori ihtiyacını karşılayacak düzeye çıkarılmalı, 3 ana öğünün içine, 3 de ara öğün ilave edilmeli, enerji verici gıdalar tüketilmelidir.

Gebelikte Proteinin Önemi

Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri, bu dönemde bolca tüketilmesi gerekir. Örneğin, günde en az 1 bardak süt ve bir kase peynir veya yoğurt tüketilebilir. Bu besinler muhakkak günlük diyette yer almalıdır. Yine haftada en az iki öğün kırmızı et yenmesi, sağlıklı gelişim için son derece yararlıdır. Ancak etin az pişmemiş olması ve raf ömrünü uzatmak için eklenen katkı maddelerini içeren ürünler tüketilmemelidir.

Haftada en az üç gün olmak üzere, mümkün olduğu kadar sık, yumurta tüketilmesi, yumurtanın içerdiği besin değerleri açısından son derece faydalıdır.

Balık Tüketimi

Haftada en az 1 öğün balık tüketilmelidir. Ama midye, istiridye, kılıç balığı, kral uskumru gibi, cıva içeren balıklardan kaçınılmalı, levrek, çipura, somon gibi büyük balıklar tercih edilmelidir. Balık tüketmenin faydalarıyla birlikte bilinmesi gereken başka bir nokta, haftada 350 gramdan fazla balık tüketmenin zararlı olacağıdır. Ayrıca suşi gibi, çiğ balık içeren Uzakdoğu yemeklerinden de uzak durulmalıdır.

Akdeniz mutfağının en önemli parçalarından olan yeşillikler ve salata, hem vitamin değerleri, hem de bağırsaklara faydası nedeniyle, tüketilmesi gereken besinlerdendir. Akşam yemeğinde yenebilir. Günlük olarak, Omega yağ asitleri bakımından zengin olan, ceviz, badem, kuru incir gibi yemişlerin tüketilmesi de oldukça yararlıdır fakat aşırıya kaçmamak, günde birkaç tane yemek gerekir. Yine pasta, hamur işi, tatlı, çikolata gibi besinler de fazla tüketilmemelidir.

hamilelikte nasıl beslenilmeli

Vücudun su ihtiyacının artacağını düşünerek, günde 3 litre su içmenizde fayda var. Herhangi bir hastalık ya da gebeliğe bağlı diyabet durumu bulunmuyorsa, meyveler ve yeşil sebzeleri bol bol tüketebilirsiniz. Soda ve maden suyu, mineral açısından faydalı olduklarından, tüketilebilir. Ama gazlı içecekleri mümkün olduğunca az tüketmekte fayda var.

Hamilelikte kilo alımı

Gebeliğe başlarken sahip olduğunuz kiloya göre değişmekle birlikte, gebelikte 11-14 kg civarı kilo alımı gereklidir. Bununla beraber, gebeliğin ilk 6 ayında, her ayda 1 kilogram, 6. Aydan itibaren her ay 2 kilogram alınması, dengeli olacaktır.

Exit mobile version