Halıdaki Yanık Lekesi Nasıl Temizlenir?

Halılar işlevleriyle aslında evi ev yapan dekorasyonlarından biridir. Görüntüsüyle ve duruşuyla evin iç dizaynına ayrı bir hava katan halıların temizliği ve bakımı da çok önemlidir. Üzerlerinde oluşan lekeler halıya zarar verip kullanım ömrünü kısalttığı gibi bulunduğu mekanda hoş olmayan görüntüler yaratır. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için halı temizliği doğru yöntemlerle yapılmalıdır.
Halılar da oluşan yanık lekeleri ise ayrı bir temizlik gerektirmektedir. Bu yazımızda sigarayla ve ütüyle oluşmuş yanık izlerinin nasıl temizleneceğine değinmek istedik. İsterseniz halı nasıl silinir başlıklı yazımıza da göz atarak türlerine göre halı temizliği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Halıdaki Yanık Lekesi Nasıl Temizlenir ve Halıdaki Yanık Nasıl Giderilir?

Halılar evin büyük bir bölümünü kapladığı için bir çok kazaya maruz kalabilirler. Bunların en başında da yanık lekeleri gelmektedir. Günümüzde halı yıkama servisi veren bir çok firma bu işlemi yapsa da yanık izlerinden kendi yöntemlerinizle kurtulmanız mümkün. Genellikle sigarayla ve ütüyle oluşan bu yanık lekelerinden sıraladığımız doğru adımları izleyerek çok kolay kurtulabilirsiniz.

Halıdaki yanık lekesini temizlemek için ihtiyacınız olanlar:

  1. Zımpara kağıdıyla yanık lekesi olan bölgeyi dairesel hareketlerle zımparalayın.
  2. Zımparayla çıkan parçaları elektrik süpürgesiyle süpürün.
  3. Zımparalanmış bölgenin yüzeyinde kalan siyah parçaları da ince uçlu makas yardımıyla kesin.
  4. Halı yüzeyinde homojen bir görüntü yaratmak için geniş dişli bir tarakla zımparalanan yüzeyi tarayın.
  5. Bu işlemler sonucunda hala yanık lekesi duruyorda farklı bir yol izleyerek o lekeleri de temizleyebilirsiniz.
  6. 10’a 1 oranında hidrojen peroksit ve suyu bir kapta karıştırın. (Bilinen adı oksijenli sudur ve genellikle pansumanlarda kullanılır. Eczaneden temin edebilirsiniz. Ayrıca sentetik ve doğal halılar için tehlikeli bir durum oluşturmamaktadır.)
  7. Yumuşak bir bez yada fırçayla tekrar o bölgeyi leke tamamen çıkana kadar sert bir biçimde silin.
  8. Temiz bir suyla yine dairesel hareketle sildiğiniz bölgeyi durulayın.
Exit mobile version