Güvenli Şifre Nasıl Oluşturulur?

Gelişen teknolojinin hayatımıza kattığı yeniliklerden biri de birçok şeyin dijital ortama taşınmasıdır. Bunun sonucunda ortaya çıkan güvenlik sorunlarına karşı alınacak önlemlerin başında ise; giriş yaparken kullanılan şifrelerin güvenli hale getirilmesi gelmektedir. Oluşturulan şifrenin güvenli şifre olduğundan bahsedebilmek için; sadece kullanıcı tarafından bilinmesi ve başkaları tarafından tahmin edilmesinin zor olması gerekmektedir. Kolayca hatırlanabileceği gibi başkalarının tahmin etmesi mümkün olmayan şifrelerin belirlenmesi dijital ortamlardaki güvenliğin sağlanması için son derece önemlidir.

Güvenli Şifre Oluşturmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dijital ortamlara giriş yaparken kullanılacak şifrelerin oluşturulmasında; ad soyad, yaşanan il, doğum tarihi, anne kızlık soyadı, kullanıcı adı, alfabetik olarak sıralı harfler, sıralı sayılar, eş, çocuk ya da sevgili ismi, tutulan takım gibi kişilerle ilgili bilgilerin kullanılmaması gerekir. Kişilerin kendileri ile ilgili bilgileri şifre olarak belirlemeleri durumunda tahmin edilmesi kolay bir şifre ortaya çıkacak ve güvenlikten bahsetmek de söz konusu olmayacaktır.

Güvenli bir şifrenin en az 8 karakterden oluşması gerekmektedir. En az 8 karakterli bir şifre güvenlik seviyesini arttırdığı gibi daha fazla karakter içermesi durumunda; lamerlar tarafından şifre kırma programları aracılığıyla çözülmesi çok daha fazla zaman alacaktır.

Şifrelerin güvenli olmasında, büyük ve küçük harflerin bir arada kullanılması ve beraberinde sayısal ve özel karakterlerin de olması tercih edilmektedir. Şifre kırma işlemlerinde, alternatiflerin artması nedeniyle denenmesi gereken kombinasyonlar da artacak ve bu tarz şifrelerin çözülmesi çok daha zor ve çok daha uzun zaman alıcı bir işlem haline gelecektir. @, €, $, #, £, é, %, [, {, \, ], } gibi özel karakterler Alt Gr tuşu veya shift tuşları ile aynı anda rakam tuşlarına basılması sonucu yazılabilmektedir.

Herkesin kullandığı Password12, Parola123 veya 123456 gibi şifreler en kolay tahmin edilen şifreler olması nedeniyle kesinlikle kullanılmamalıdır. Dünya üzerinde en çok kullanılan şifrelerin bunlar ve doğum tarihinden oluşan şifreler olduğu bilinmektedir. Kötü niyetli bir kişinin dijital ortamda bulunan bir hesabı ele geçirmek için deneyeceği ilk şifreler bu tür şifreler olacaktır.

Bazı internet sitelerinde, şifre oluşturma sırasında şifrenin güvenlik seviyesi zayıf, orta ve güçlü gibi ibarelerle gösterilmektedir. Şifre oluşturma işleminde, bu tür uyarıların dikkate alınması ve güvenli şifre olduğu görülen şifrelerin tercih edilmesi dijital güvenlik açısından önem taşıyan konular arasındadır.
Güvenli bir şifre oluşturmak isteyen kişilere verilen öneriler arasında, şifrenin anlamsız bir şekilde oluşturulması da yer almaktadır. Güvenli bir şifre için birkaç örnek vermek gerekirse; “net6$bu48#” ya da “hey&biz4£” şeklinde karmaşık rakam, harf ve özel işaretlerden oluşan şifreler güvenli şifreler olarak gösterilebilir.

Özellikle internet bankacılığı, kredi kartı bilgilerinin girilerek alışveriş yapılan siteler ve kişisel bilgilerin paylaşıldığı sitelerde güvenli şifrelerin önemi bir kat daha artmaktadır. Şifre güvenliğinden emin olmak için, bu amaçla hazırlanan siteler üzerinden şifrenin kontrol edilmesi mümkün olabilmektedir.

Güvenli Şifre Oluşturmanın Kolay Yolu: Password Generator

Şifre oluşturma sırasında güvenliğinden emin olamıyorsanız Password Generator olarak adlandırılan; websiteleri ya da programlar aracılığıyla güvenli şifreler oluşturabilirsiniz. Bu tip programlar rastgele, karmaşık harf,rakam ve özel karakterlerden oluşan şifreler yaratırlar.

Eğer çok fazla sayıda şifre kullanmanızı gerektiren bir işiniz varsa şifreleri aklınızda tutmanız imkansızdır. Bir yere not almanız da şifrenin bütün güvenilirliğini riske atacak bir hareket olur. Bu sebeple KeePass gibi bütün şifrelerinizi veri tabanında güvenli şekilde saklayan programlar kullanmanız tavsiye ederiz.

Exit mobile version