Gümüş Nasıl Parlatılır ve Temizlenir?

gümüş nasıl parlatılır

Gümüş, ev eşyası ve aksesuarı olarak veya takı, giyim aksesuarı olarak da kullanılan, değerli bir madendir. Gümüş, hava, su, kir, toz, parfüm, ter gibi dış etkenlere maruz kaldığında zamanla kararır ve matlaşır. Bu sebeple zaman zaman hem evimizde aksesuar amaçlı kullandığımız gümüşler hem de takı olarak kullandığımız gümüşler nasıl temizlenir ve parlatılır? Gümüş temizleme püf noktaları bilindiği takdirde gümüş parlatma ve temizleme işlemini hem kısa sürede hem de gümüşlere zarar vermeden gerçekleştirebilirsiniz.

Gümüş Nasıl Parlatılır?

Gümüş temizliğinde ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:

Birçok kişi tarafından gümüş parlatmak için sıkça tavsiye edilen, sigara külü veya diş macunu ile ovma, halıya sürterek parlatma gibi yöntemler ilk başta istediğimiz temiz görüntüyü verebilir; ancak bu yöntemler gümüşleri çizer ve uzun vadede kararmalarına ve geri dönüşü zor zararlara yol açar.

Son yıllarda geliştirilmiş bulaşık makinelarinde, gümüşlerin yıkanabileceği belirtilmektedir. Yine de makine üreticisiyle iletişime geçip bu konuyla ilgili bilgi almak yararlı olacaktır. Ya da kullanma kılavuzuna bakarak gümüş yıkama ile ilgili bir bilgi olup olmadığına da bakabilirsiniz. Yüksek ısılar ve bulaşık makinesinde kullanılan deterjanlar genellikle gümüşlere zarar verir ve matlaştırır. Bu nedenle bulaşık makinesinde gümüş parlatma yöntemini iyice araştırıp emin olmayan kişilere tavsiye etmiyoruz.

Temizlik esnasında, gümüşleri çizme riski olan sert sünger, bezler veya bulaşık telleri kullanmamalı, pamuklu kumaşlar ve gümüş parlatmak için özel olarak üretilen bezleri tercih etmeliyiz.

Yıkama ve parlatma işlemi sırasında lastik eldiven yerine nitril eldiven (kullan at ameliyat eldivenleri veya iş eldivenleri) kullanmalıyız. Nitril eldivenlerde, gümüşe zarar veren sülfür bulunmaz. Parlatma sırasında pamuklu eldiven de kullanılabilir.

Gümüşleri muhafaza ederken çok dikkat etmeliyiz. Etrafında temas ederek onları çizebilecek veya karartacak cisimler bulundurmamalıyız.

Evde gümüş temizleme ve parlatma yöntemleri

Gümüş temizleyici sıvılar:

Birçok markette, gümüş temizliği için kullanılabilecek özel ürünler satılmaktadır. Bunlardan faydalanabiliriz. Pamuklu bir bezin üzerine damlattığımız yeterli miktardaki temizleyiciyi, gümüşün üzerinde gezdirerek uyguluyoruz, bezin kuru tarafı ile sildiğimiz yeri kuruluyoruz.

Temizleme işlemi sırasında, gümüşe çok bastırmamıza gerek yok. Bu gibi maddeler, aynı bölgeye uzun süre uygulanırsa kararma yapabilir. Gümüş kararmadan önce sararır. Buna yol açmadan, gümüş temizleme işini sonlandırmalıyız.

Karbonat ile gümüş nasıl parlatılır?

Karbonat ve ılık su ile bir macun hazırlayarak gümüşleri temizlememiz mümkün. Ancak bu karışımı uygularken gümüşü çizme riskimiz de bulunmakta. Bu yüzden öncelikle bizim için çok değeri bulunmayan bir gümüş eşyamızın küçük bir bölümünde deneme yapabiliriz. Hazırladığımız macunu kullanırken koton bez kullanıyor, temizleme işi bittikten sonra bol su ile gümüşü yıkıyoruz. Ardından yine çizmeyecek yumuşak bir bezle kurulama ve parlatma işlemi uyguluyoruz.

Gümüş temizliğinde uygulanan alternatif yöntem: alüminyum folyo

Plastik veya cam bir kaba sıcak su koyuyoruz. (parlatmak istediğimiz gümüşlerin boyu kadar) Sıcak suyun içine karbonat ve aynı miktarda sofra tuzu ilave ediyor, eriyene kadar karıştırıyoruz. Tuz ve karbonatı mümkün olduğunca bol kullanmalıyız. Sıcak su bu maddeleri eritemeyecek kadar doyduğunda karışım hazır demektir. Ardından tabanı kaplayacak kadar alüminyum folyo parçası alıp kabın tabanına seriyoruz.

Kararmış gümüşleri, tabandaki folyoya temas edecek şekilde suyun içine koyuyoruz. Bir süre sonra gümüşün parlamaya başladığını göreceğiz. Bu işlem sırasında gümüşleri çevirip yukarıda kalan yüzlerinin de folyoya temas etmesini sağlamalıyız. İstediğimiz sonucu elde ettikten sonra gümüşleri karışımlı sudan çıkartıp temiz su ile duruluyoruz.

Exit mobile version