Gömlek Nasıl Ütülenir?

Herkesin şık olmak adına iş ve günlük yaşamında sıkça tercih ettiği seçeneklerden biri olan gömlekler, mutlaka ütü gerektiren hassas kıyafetlerdir. Gömleğin şıklığını ise iyi yapılmış bir ütü yansıtır. Gömlekte çift çizgi olmaması için ve kumaşın pürüzsüz görünmesi için gömlek ütüleme dikkat gerektiren işlerden biridir. Gömlek nasıl ütülenir öğrendikten sonra siz de bu işin sandığınız kadar zor olmadığını göreceksiniz.

Gömlek Ütülerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kıyafetleri ütülerken doğru ütü yapma tekniklerinin bilinmesi kadar iyi bir ütüye sahip olmak da oldukça önemlidir. Bu detaya dikkat edildikten sonra, gömlek gibi kıyafetlerin iz kalmadan ütülenebilmesi için ütü masası üzerinde ütülenmesi dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Ayrıca ütü tankının su ile dolu olduğundan ve buhar düğmesinin açık olduğundan emin olarak ütü yapmaya başlamak gerekir. Çok fazla buhar verme özelliğine sahip olmayan ütüler için gömleğin hafif nemli bırakılması kırışıklıkların kolayca açılmasını ve pürüzsüz bir ütü yapmayı sağlar.

gömlek nasıl ütülenir

Gömlek Nasıl Ütülenir?

İyi bir ütü satın alın

Yeteri kadar ısınmayan, buhar etkisi zayıf, kötü bir taban işleri çok zorlaştırır. Pürüzsüz ve jilet gibi bir gömlek için iyi bir ütüye sahip olmanız gerekir. Ütünün tabanı, buhar işlevi, kullanım kolaylığı sunan özellikleri en ideal sonuçları almanızı sağlar. En iyi ütü modellerini inceleyebilirsiniz.

Sıkma devrini düşürün

Daha kolay bir ütü için yıkama programı seçimi oldukça önemlidir. Çamaşır makinenizde varsa gömlek programını yoksa 30 derece ve maksimum 800 sıkma devrini tercih ederseniz gömlekleriniz daha az kırışır. Yıkama sırasında unutulmaması gereken bir diğer nokta da makineyi çok fazla doldurmamaktır. Makineyi çok sıkışık şekilde doldurursanız çamaşırlarınız çok fazla kırışır bu da ütü yapmayı zorlaştırır.

Yumuşatıcı kullanın

Çamaşır yıkarken yumuşatıcı kullanmak ütü işini kolaylaştırır. Yumuşatıcı, çamaşırların fazla kırışmasını engeller. Böylece kumaş, ütü sırasında daha az buhar ve eforla daha pürüzsüz şekilde ütülenebilir.

Askıyla Kurutun

Çoğu kişi gömlekleri çamaşır teline yaka kısmından asar. Gömlekler için çamaşır teli yerine elbise askılarını tercih ederseniz ütü işleminin kolaylaştığını göreceksiniz. Islak gömlekleri çırpın ve ahşap ya da plastik elbise askısına asın. Metal askılar kullanmayın. Askıda kuruyan gömlek daha kolay ütülenir.

Yıkama ve Bakım Etiketini Kontrol Edin

Gömleğin içinde yer alan yıkama etiketini inceleyin. Ütü işareti, kaç derecede ütülemeniz gerektiğini söyler. Bazı kumaşlar hassastır ya da daha az kırışır. Bu tip kumaşlar daha düşük sıcaklıklarda ütülenebilir. Keten ve pamuk kumaşlar daha çok kırışır ve daha zor açılır. Özellikle keten gömlekleri ütülerken daha yüksek buhar ve ısı derecesi gerekir.  Keten gömlekleri tersinden ütüleyin. Keten, yapısı itibariyle parlamaya müsaittir. Dış yüzeyi ütüyle temas ettiğinde parlama yapabilir. İnce kumaşlarda tek tarafın ütülenmesi yeterli gelirken, daha kalın kumaşlarda her iki yüzeyi de ütülemek daha iyi bir görünüm ede etmenizi sağlar. Polyester karışımlı kumaşlar, ipek ve saten kumaşlar ısıya karşı son derece hassastır. Hassas gömleklerinizi ütülerken mutlaka ütü bezi ya da bir mendil kullanın.

 

gömlek nasıl ütülenir

Gömlek Ütüleme Adımları

Gömleğin tüm yaka, boy ve manşet düğmelerini açın. Gömlek ütülerken yaka, manşet, omuz, sırt, ön ve kol sırası izlenmelidir.

Yaka: Gömleği ütülemeye yakadan başlayın. Yakayı açın önce iç yüzeyi ardından dış yüzeyi ütüleyin. Yakayı doğru şekilde kıvırın ve ütüyü bir kez daha üzerinden geçin.

Manşetler: Tıpkı yaka gibi kalın olan manşetleri, her iki taraftan bastırarak ütüleyin.

Omuz: Ütü masasına gömleğin omuz kısmının bir tarafını geçirin ve sabitleyin. Kenardan başlayarak ortaya doğru ilerleyin. Sonra diğer tarafını da geçirin ve aynı şekilde ütüleyin.

Sırt: Gömleğin sırt kısmını masa yüzeyine geçirin ve sabitleyin ve tüm kırışıklıkları dikkatlice ütüleyin. Sırt kısmı pile içeriyorsa pilelerin üzerinden hafifçe geçin.

Göğüs: Gömleğin ön tarafını ütülerken düğme şeridinden başlayın. Şeridi gerdirin ve düğme sırası ile aralarını ütüleyin. Ütüyü düğmelerin üzerinden geçirmeyin. Isı düğmelerin zarar görmesine ve kırılmasına neden olabilir. Düğme kısmı bittikten sonra, önce sağ ya da sol tarafı masaya geçirip tüm yüzeyi yavaş yavaş ütüleyin. Ardından diğer tarafı geçirip ütüleyin.

Kollar: Kol en zor ütülenen yerdir. Kolun dikiş yerinden katlı olduğundan emin olduktan sonra ütüyü basın. Herhangi bir kırışıklık oluşmaması için kolu gerdirin.

 

Exit mobile version