Gayrimenkulde İpotek Nasıl Kaldırılır?

Genellikle herhangi bir sebeple edinilen borca karşılık gelen bir taşınmazı teminat gösterme şeklinde olduğu gibi konut kredisi borcu bitene kadar da ipotek işlemi sürebilir. Ancak gayrimenkulün üzerinde ipotek olduğu her zaman bilinmeyebilir. Mesela ev alacaksınız ve tüm gerekli işlemleri yerine getirdiniz, ancak öğrendiniz ki evin üzerinde ipotek bulunuyor. Bu taşınmazın üzerinde ipotek bulunup bulunmadığı tapu senedinde yazmaz. Tapu ve Kadastro müdürlüklerindeki kütük sayfasından kontrol edilmesi gerekir. Ancak bu kontrolün ardından gayrimenkulde ipotek bulunup bulunmadığı anlaşılabilir dolayısıyla gayrimenkul alırken, tapu müdürlüklerinde gerekli kontrolleri yaptırmak son derece önemlidir.

Gayrimenkulde İpotek Nasıl Kaldırılır?

Gayrimenkulde ipotek nasıl kaldırılır?

Öncelikle, ipotek işlemine sebep olan borcun, kimin üzerine olursa olsun, bitmiş olması gerekir. Borç durumu bitmeden, ipoteğin kaldırılması mümkün değil. Evi satan kişi, borcunu ödemişse, bankadan ipotek kaldırma yazısı alabilirsiniz. Bununla beraber, satın alınan gayrimenkul için tapudan tahakkuk yazısının da alınması gerekir. Bu şekilde tapu müdürlüğüne gidildiğinde, gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılabilir.

Eğer bankadan alınan kredi nedeniyle ipotek oluşmuş ve bankaya olan kredi borcu ödenmişse; bankadan borcun bittiği anlamını taşıyan bir ‘’ipotek fek yazısı’’ almanız gerekiyor. Bu yazı ile tapu dairesine gidildiğinde, konut üzerindeki ipotek kaldırılabiliyor. Bu işleme ‘’ipoteğin fek edilmesi’’ denir. Kanuni olarak, bu işlem için bankaların herhangi bir ücret talep etme zorunluluğu yok ama hemen hemen her banka, bu işlem için ücret talep eder. Bu ücret, bankaya göre değişmekle birlikte, genellikle 250 TL civarında.

Gayrimenkulde İpotek Nasıl Kaldırılır?

Kredi kullanılırken, sözleşmede ipotek fek ücretinin alıcıdan tahsil edilmesi gerektiğine dair bir ibare bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Bu nokta gözden kaçırıldığı taktirde, ipotek kaldırma işleminde zorluklar yaşanabilir.

Bu işlemler yapıldıktan sonra, gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılır ve konut bütünüyle satın alan kişinin olur.

Exit mobile version