Ev Nasıl Havalandırılır? Evi Havalandırma Yöntemleri

evi havalandırma yöntemleri

Ev içinde gerçekleştirilen birçok eylem evin nem oranını yükseltir. Banyo yapmak, yemek yapmak, çamaşır kurutmak, çok sayıda misafir ağırlamak evin havasının kirlenmesine, buhar ve koku oluşmasına sebep olur. Evi havalandırma ve havanın temizlenmesini sağlamadığınız takdirde hem sağlığınızı tehdit eder hem de evin ve eşyaların ömrünü kısaltmış olursunuz.

Eski evlerde havalandırma sık sık ihtiyaç duyulan bir şey değildi. Günümüzde havalandırma ister mekanik ister manuel olsun ihtiyaç duyulan bir iş haline geldi. Bunun en büyük sebebi de; eskiden duvar yalıtımı yoktu ve hava şimdi olduğu gibi daire içinde muhafaza edilmezdi. Ayrıca geçmişte kullanılan yapı malzemeleri doğal bileşenlerden meydana gelirken; günümüzün yapı malzemeleri ve mobilyalar çok yaygın olan uçucu organik bileşiklerin, formaldehitin, alev geciktiricilerin ve diğer kimyasalların önemli ölçüde salgılanmasına neden olacak malzemelerden üretiliyor.

Evi Havalandırma Yöntemleri

Odalar nasıl havalandırılır?

Bahar ve yaz aylarında pencereleri vasistas konumuna getirerek oda havasının sürekli temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Kış aylarında ise önceliğiniz ısı ve enerji tasarrufu olacağı için olası kayıpları göz önünde bulundurarak mutlaka hızlı havalandırma yapmalısınız. Bunun da en doğru yöntemi evin iki ucunda pencereyi açarak karşılıklı hava akımı yapmasını sağlamaktır. Pencereleri 10 dakika boyunca açık bırakabilirsiniz.

Eğer hava çok soğuk ve rüzgarlı ise 5 dakika açık kalması da evin havasının temizlenmesinde yeterli olacaktır. Evde bulunma sürenizi göz önüne alarak günde iki ya da üç kez havalandırma yapabilirsiniz.

Yağmurlu havalarda havalandırma yapmaktan çekinmeyin. Yağmurlu havada dışarıdaki nem evin içindeki nemden daha azdır.

Çamaşırlarınızı ev içinde odada kurutuyorsanız, sürekli kullanılmayan bir odayı tercih edin. Kurutulan çamaşırdan yayılan nem sağlığınız için son derece zararlıdır. Özellikle bebekli ve çocuklu evlerde sürekli iç mekanda kurutulan çamaşır solunum sağlığı açısından riskler barındırır. İmkanınız varsa kurutma makinesi alabilir ya da çamaşır kurutulan oda camının devamlı açık kalmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde ütü yaptıktan sonra da ortamdaki nem artacağı için havalandırma yapılması gerekir.

Evi havalandırmak için cihazlardan yardım alın

Şimdiye kadar evi en ekonomik şekilde nasıl havalandırabileceğinizden bahsettik. Bunların dışında evinize kontrol edilebilir havalandırma sistemi yaptırabilir ya da klima kullanarak havalandırma yapabilirsiniz. Evinizi klima ile havalandırma yöntemini tercih edeceksiniz aldığınız klimanın özelliklerine dikkat etmelisiniz. Standart split klimalar ev içindeki havayı alarak ısıtır ya da soğuturlar. Havalandırma amaçlı kullanılacak klima ortam dışından temiz havayı içeri taşıyacak sisteme sahip olmalıdır.

Nem oranın yüksek olduğu yerlerde sağlıklı ortamı yaratmak için nem alıcı cihazlara başvurabilirsiniz. Ev tipi nem alma cihazı ortamdaki nemin ideal seviyelere gelmesine yardımcı olur. Havalandırmanın yetersiz kaldığı durumlarda oldukça işlevsel bir üründür.

Evin havasının temizlenmesinde tek faktör dengeli nem ve ısı değildir. Akar, toz ve kirden temizleyemediğiniz bir evi ne kadar havalandırsanız da sağlıklı bir ortam yaratamazsınız. Bunu sağlamanın en kolay yolu da etkin filtreleme sistemine sahip elektrikli süpürge kullanmaktır. Basit filtreleme sistemleri kiri ve tozu çekse de bir kısmını tekrar soluduğunuz ortama bırakır. Ev içinde temiz bir hava için hepa filtreli elektrik süpürgelerini tavsiye ediyoruz.

Evde temiz bir hava için bitkiler kullanın

İç mekan havasını temiz tutmak için bitkilerden yardım alabilirsiniz. Odalara yerleştireceğiniz saksılar hem evin atmosferini temizleyecek hem de dekoratif bir görünüm sunacaktır. Evin havasını temizleyen bitkiler içinde; Aloe vera bitkisi, gerbera ve papatyalar, barış zambağı, yılan bitkisi, bambu, örümcek çiçeği en etkilileri olarak sayılabilir.

Banyo nasıl havalandırılır?

Banyo, duş, çamaşır yıkama nedeniyle en çok buhar oluşan ortam banyolardır. Küf oluşumunu engellemek, havayı temizlemek için azami gayret gösterilmesi gerekir. Banyo penceresi her daim açık tutulmalıdır. Duş sonrası oluşan yoğun buharı yok etmek için kapısını açık bırakarak evi havalandırma yöntemini uygularsanız kısa sürede banyoyu havalandırabilirsiniz.

Banyo havalandırmasında pencereler yetersiz geliyorsa banyo aspiratörü kullanabilirsiniz. Kanala, duvara ya da tavana bağlanabilen banyo fanları hem etkin hem de düşük maliyetli ürünlerdir. Ayrıca yerleri ıslak bırakmamaya, içeride nemli giysi ve havlu bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

Banyo ya da fazla nemli ortamlarda nem ve rutubet giderici tabletlerden de yararlanabilirsiniz. Tabletleri kolaylıkla yapı marketlerde bulabilirsiniz. Tablet kullanımı ortamdaki fazla nemi alır. Ayrıca düzenli havalandırma mutlaka yapılmalıdır.

Mutfak nasıl havalandırılır?

Mutfaklar da tıpkı banyo gibi kullanıma bağlı olarak en çok nem barındıran ortamlardır. Pişirilen yemekler, saatlerce kaynayan demlik buhar ve koku oluşumuna sebep olacaktır. Güçlü bir aspiratör oluşan koku ve buharı büyük ölçüde çeker. Bunun dışında geniş bir mutfak pencereniz varsa yemek pişirme işlemi bittikten sonra 10 dakika kadar hızlı havalandırma yapabilirsiniz.

Mutfağınız apartman boşluğuna bakıyorsa ya da yeterli büyüklükte penceresi yoksa mutlaka havalandırma fanı kullanmalısınız.

Exit mobile version