Evdeki Kötü Koku Nedenleri ve Çözümleri

Evde bir anda burnunuza gelen ya da ara ara aldığınız ama nereden geldiğini bir türlü bulamadığınız kötü bir koku mu var? Evdeki kötü koku çoğunlukla temizlenmemiş bir eşya, unutulmuş bir gıda ya da sorunlu bir tesisattan kaynaklanır. Her evde ara sıra bu durumla karşılaşılır ve sebebi biliniyorsa genellikle elinizin altındaki temizlik malzemeleri ile kolayca temizlenir. Kokunun türüne, yoğunlaştığı alana göre evdeki kötü kokunun olası kaynağını ve nasıl giderileceğini yazdık.

Evdeki Kötü Koku Kaynağı Olabilecek 15 Şey

Nedenini bulamadığınız kötü kokuların hepsinin bir kaynağı var. Onları oda parfümleri ile maskelemeyin. Geçici çözümler kokuların kısa süreli giderilmesine ve daha da yerleşmesine neden olur. Evde kötü koku yapabilecek eşyaları, alanları ve olası problemleri öğrenip kalıcı çözümler bulabilirsiniz.

Sünger ve Temizlik Bezleri

Evdeki kötü kokunun sebebi mutfakta veya banyoda kullandığınız eskimiş ve bakteri yuvası haline gelmiş temizlik bezi veya sünger olabilir. Düzenli olarak dezenfekte edilmeyen ve ıslak şekilde bırakılan bezler bir süre sonra çok kötü kokmaya başlar. Sık kullanılan mutfak bezlerini ve bulaşık süngerlerini günlük olarak temizlemek için çamaşır suyu katkılı suda bekletebilir, mikrodalgada 60 saniye ısıtabilirsiniz.

Yer silme sularının içinde bırakılan temizlik paspasları da 24 saatten fazla bekletildiğinde kötü kokular yaymaya başlar. Temizlik bittikten sonra su kirlenmemiş de olsa bekletmeden dökün.

Banyo Havlusu

Yeterince kurumayan el ve banyo havluları kısa sürede kötü bir koku yaymaya başlar. Özellikle iyi havalandırılmayan, nem ve sıcaklığın yüksek olduğu banyolarda bakteri, mantar ve küf üremesi kaçınılmazdır. Banyonuzda kötü bir koku varsa havluları kontrol edin. Sürekli ıslak ayakla basılan banyo paspasları da evdeki kötü koku kaynağı olabilir. Kirlileri ayıklayın ve uygun şekilde yıkayın.

Banyo havlularının kokmaması için hızlı kurumalarını sağlamanız gerekir. Havluları sıkışmayacak ve hava alacak şekilde asmaya özen gösterin. Havlupan kullanabilir, havalandırma fanı ile nem oranını azaltabilirsiniz.

Giderler

Gider kokuları, banyo ve mutfaklardaki kötü kokuların başlıca sebeplerinden biridir. Lavabo ve duş giderleri, çamaşır ve bulaşık makinesi giderleri zaman içinde tıkanıp kötü bir koku yaymaya başlar. Lavabo gideri kokusu, dolap altındaki borulardan ya da gider deliğinden yayılır. Temizlemek için ilk olarak lavabo açıcı kullanın. Tıkanıklık olmasa bile açıcı kullanmak biriken kirlerin atılmasına yardımcı olur. Koku hala geçmediyse lavabo altındaki sifonu yerinden çıkarın. İçlerini sıcak su ve deterjanla temizleyip yerine takın.

Tesisat kaynaklı kokular kimi zaman değişmesi gereken eski borulardan ya da ciddi tıkanıklardan kaynaklanabilir. Böyle bir durumda profesyonel destek almayı ihmal etmeyin. Tıkalı Lavabo Nasıl Açılır? yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi

Çamaşır makinesinin içinden gelen kötü kokunun kaynağı küflenme olabilir. Körük lastiğini ve çevresini, filtresini ve deterjan çekmecesini sirkeli su ile temizleyin. Makine içinde koku oluşmaması için ıslak çamaşır bırakmamaya özen gösterin. Her kullanım sonrası körüğü kurulayın ve ayda bir deterjan gözü ve filtre temizliği yapın. Çamaşır makinenizi kullanım sıklığına bağlı olarak birkaç ayda bir 90 derece sıcaklıkta boş şekilde çalıştırın. Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık Makinesi

Bulaşık makinesin kapağını açtığınızda hoş olmayan bir koku yayılıyorsa makinenin detaylı bir temizliğe ihtiyacı olabilir. Filtreyi ve su püskürtme kollarını temizleyin. En yüksek sıcaklıkta boş şekilde çalıştırın. Daha etkili bir temizlik için bulaşık makinesi temizleyicisi kullanın. Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Klima

Klima çalıştırıldığında ortama kötü bir koku yayılıyorsa filtreleri kirlenmiş olabilir. Basit bir filtre temizliği ile kötü kokudan kurtulabilirsiniz. Bakımsız klimalar kötü kokunun yanı sıra bakteri yayılımına ve hastalıklara neden olur. Daha detaylı klima temizliği ve bakımı için uzman desteği alabilirsiniz.

Küflü Alanlar

Küf evdeki kötü kokuların en yaygın sebeplerinden biridir. En çok banyo, mutfak, kiler ve bodrum gibi alanlarda görülür. Fakat çatıdan ya da hasarlı ve yalıtımsız bir duvardan da kaynaklanabilir. Bu bölgelerin onarılması gerekir. Küf, banyo ve mutfak gibi nemli yerlerdeyse küfü iyice temizledikten sonra havalandırma fanı ve nem alıcı ürünler kullanarak küf oluşumunu engelleyebilirsiniz. Banyodaki Küf Nasıl Temizlenir?

Konserveler ve Baharatlar

Mutfak veya kilerden gelen kötü kokuların sebebi bozulmuş gıdalar olabilir. İyi muhafaza edilmemiş gıdalar zamanla hava alıp küflenmeye başlar. Mutfaktaki kötü kokunun kaynağı doğru şekilde kapatılmamış bir konserve ya da kullanma tarihi geçmiş bakliyat ve baharatlar olabilir. Dolapların için kontrol ederek kokunun kaynağını bulabilirsiniz. Bozulmuş gıdaları attıktan sonra bulunduğu alanı sirkeli su ile temizleyin.

Saksı bitkileri ve Çiçekler

Evde nedenini bulamadığınız kötü koku, çürümüş bitki ve çiçeklerden geliyor olabilir. Saksı bitkilerine iyi bakılmadığında köklerinde çürüme ve küflenme meydana gelebilir bu da dışarıya rahatsız edici bir koku yayar. Vazodaki çiçeklerin de bir ömrü vardır ve zamanla solup çürümeye başlarlar. Kesme çiçeklerin koku yaymasını engellemek için vazoya koymadan önce bağını çözüp saplarından 3-4 cm eğik şekilde kesin. Su içinde kalan yaprakları kesip suyu sık sık değiştirin.

Spor Çantaları

Spordan döndükten sonra bir kenara atılan spor çantaları kısa sürede etrafa kötü koku yaymaya başlar. Terli spor kıyafetlerini çantadan çıkarıp yıkayın. Çantayı birkaç saat balkonda ya da pencere önünde havalandırın. Çantadaki kötü koku geçmediyse yıkayabilir ya da ıslak sabunlu bezle silebilirsiniz.

Çöp Kovaları

Evdeki kötü koku sebebi uzun süredir temizlenmeyen çöp kovaları olabilir. Çöp kovasının içine birkaç damla çamaşır suyu damlatıp su ile doldurun. 2 saat beklettikten sonra durulayın. Çöp kovasının tabanını bir miktar karbonat serperseniz koku oluşumunu azaltabilirsiniz. Daha detaylı temizlik için tıklayın.

Halı ve Kilimler

Özellikle evcil hayvan sahipleri ya da sigara içenler için halılar adeta bir koku mıknatısı gibi çalışır. Kokuları etkisiz hale getirmek halınızın üzerine karbonat serpin ve birkaç saat bekletin. Ardından elektrikli süpürge ile süpürün. Bu işlemi halının her iki yüzeyine de uygulayın. Toz ve partikülleri maksimum oranda yakalama ve hapsetme gücüne sahip Hepa filtreli bir süpürge kullanmanızı öneririz.

Duvarlar ve Süpürgelikler

Sigara içilen ya da soba ile ısıtılan evlerde genellikle yerleşmiş kötü bir kokudan şikâyet edilir. İs kokusundan kalıcı şekilde kurtulmak pek mümkün olmasa da sık sık duvar temizliği yaparak kokuyu epey azaltabilirsiniz. Duvar ve tavanları kısa aralıklarla temizleyin. Duvar boyasının türüne göre sirkeli su, çamaşır suyu ya da amonyaklı temizleyici kullanabilirsiniz.

Kötü kokulardan ve yerleşmiş kirlerden kurtulmak için güçlü bir buharlı temizleyici de kullanabilirsiniz. Sigara kokusundan tamamen kurtulmak istiyorsanız duvarları astar ve duvar boyası ile yeniden boyamanızı öneririz. Duvar Nasıl Temizlenir? yazımızdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Arızalı Elektrik Kabloları

Evde kötü bir balık kokusu fark ettiyseniz arızalı elektrik kablolarından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda herhangi bir müdahalede bulunmayıp hiç vakit kaybetmeden uzman çağırın.

Gaz Kokusu

Doğalgaz kokusuzdur fakat olası bir kaçağı fark etmeniz için THT (Tetra Hidro Teofen) ve TBT(Tetra Butil Merkoptan) adlı koku verici maddeler eklenir. Çürük yumurta ya da çürük sarımsak kokusuna benzer. Böyle bir kokuyla karşılaşırsanız en kısa sürede doğalgaz acil hattını arayınız.

 

Exit mobile version