Evde Sera Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 11 Madde

evde sera kurmak

Evde çiçek bakımı son derece eğlenceli ve rahatlatıcı bir aktivitedir. Kendi elleriniz ile ektiğiniz tohumların zaman içinde büyüdüğünü, çiçek açtığını, meyve verdiğini görmek sizi huzurla doldururken kendinizi yalnız hissetmenize de engel olur. Ayrıca yeşil bitkiler ve çiçekler ile dolu bir ortamda kendinizi her zaman olduğundan çok daha mutlu hissedebilirsiniz. Evde sera kurmak, sağlıklı ve bakımlı çiçekler yetiştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birçok ayrıntı bulunuyor.

Sera İçin En Doğru Alanı Belirleyin

Evde sera kurmak istiyorsanız bunun için en önemli koşul uygun bir alana sahip olmanız gerektiğidir. Çiçeklerin iyi büyüyebilmeleri için aldıkları ışık, hava gibi unsurlar büyük önem taşır. Ayrıca bir yere alışan bitkinin yerini değiştirmek de büyümesini yavaşlatıp, durdurabilir.Bu nedenle sera oluşturmak istediğiniz alanı belirleyin ve saksılarınızın tümünü bu alana yerleştirin. Seçtiğiniz alanın güneş ışığının çiçeklere zarar veremeyeceği ancak yeteri kadar ışık alabilen, havadar bir ortam olmasına dikkat edin.

evde-sera-kurmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-11-temel-madde

Yetiştireceğiniz Çiçeklerin Özelliklerini İyi Öğrenin

Her bitkinin bakımı ve ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle fidanlarını ve tohumlarını alacağınız bitkileri iyice tanıyın ve mutlaka gerektiği şekilde düzenli bakım yapmaya özen gösterin.

Mevsimlere ve Ortama Dikkat Edin

Eğer evinizi, balkonunuzu veya terasınızı bir seraya dönüştürmek istiyorsanız çok sayıda çiçeği yetiştirmeniz gerekeceğinden her bir çiçek için gerekli hava ve ışık koşullarını takip etmelisiniz. Sera için belirlediğiniz bitkilerin hangi mevsimde ekildiklerini, ortalama ne kadar sürede yetiştiklerini mutlaka öğrenmelisiniz.

evde-sera-kurmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-11-temel-madde

Düzenli Sulayın

Her bitki için en önemli gereksinim elbette sudur. Çiçeklerinizi belli bir rutinde sulamayı alışkanlık edinin. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için parmağınızı toprağa batırın eğer ıslaklık hissetmiyorsanız bitkinizi sulayın.Unutmamak gerekir ki;aşırı sulama bitkinin köklerinin çürümesine sebep olur.

Bitkileri Kontrol Edin Ve Zararlılardan Koruyun

Bitkilerinize her ne kadar iyi bakıyor olsanız da bazı hastalıklar bitkinin zarar görmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra dışarıdan gelebilecek kurtçuk ve böcekler de bitkilerin sağlığını kötü etkiler. Bu nedenle bitkilerinizin her birini sık sık kontrol edin ve zararlıları böcekleri uzaklaştırmak için ilaçlar kullanın.

evde-sera-kurmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-11-temel-madde

Bitkilerin Saksısını Gerektiğinde Değiştirin

Serada yer alan bitkilere ne kadar iyi bakarsanız o kadar sağlıklı büyürler. Büyüyen çiçeklerinizin köklerinin gelişmeye devam edebilmesi için daha büyük saksılara koymanız gerektiğini ve bu işlemi oldukça dikkatli bir biçimde yapmak zorunda olduğunuzu unutmayın.

Bitkilerle Bol Bol Konuşun

Bitkiler canlı varlıklardır ve ilgi ve sevgi ile iyi yönde değişebilirler. Sağlıklı ve bakımlı bir seranız olsun istiyorsanız bitkileriniz ile sık sık konuşun ve onlara sevginizi belli edin. Eğer geniş bir seraya sahip olmak istiyorsanız her bitki ile ayrı ayrı ilgilenmeniz gerektiğini unutmayın. Seranızdaki her bir bitki sizin için özel olmalı.

evde-sera-kurmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-11-temel-madde

Sık Sık Yapraklarını Temizleyerek Fazlalıklardan Kurtulun

Bitkilerinizin sağlıklı bir biçimde büyümesi için dökülen, çürüyen yaprak ve çiçekleri temizlemeniz şart. Ayrıca çiçek için fazlalık olan kısımlardan kurtulmak da etkili bir yöntem.Eğer bitkiniz büyük yapraklı ise ıslak bez ve ya sünger yardımıyla, küçük yapraklı bitkileri ılık su ile yıkayarak, tüylü yapraklıları ise kuru bir fırça ile temizleyebilirsiniz.

Gübre Kullanımında Dikkatli Olun

Bitkilerin beslenmeleri için gerekli olan bitki besin maddelerinin başında azot,potasyum ve fosfor gelir. Bunlar bitkilerin en çok ihtiyaç duydukları besin maddeleri olup, tarım topraklarında da genellikle yeteri kadar bulunmaz.Bulunduğumuz mevsimlere göre gübreler şeçmeliyiz.Örneğin; sonbaharda yapacağınız ekimler için azotlu gübre tatbikatlarında genellikle amonyum sülfat veya üre gübrelerini; ilkbahar ve ya yazın yapacağınız gübrelemelerde ise amonyum nitrat gübresini tercih etmelisiniz.

shutterstock_157046342-620x3501

Toprak Çeşitlerini Tanıyın

Toprak çeşitleri bitkinin gelişmesine ve beslenmesine büyük etkisi olan bir diğer faktördür. Bu nedenle bitkinin özelliklerine göre toprak çeşidi kullanmanız da seranızın güzelliği için son derece etkili bir unsur.Toprak değişimi yaptığınızda adaptasyonu kolaylaştırmak için vitamin takviyesi yapabilirsiniz.Özellikle ithal bitkilerin vitamin desteğine daha çok ihtiyacı vardır.

Hayat Tarzınıza Uygun Bitkileri Şeçin

Bitki yetiştirmek kolay gibi görünse de hayatınız için büyük sorumluluklar getiren bir durumdur. Özellikle de evde sera kurmak gerçekten büyük özen ve zaman isteyen bir uğraştır. Seyahatlerinizi ve günlük işlerinizi çiçeklerinize ayıracağınız zamana göre ayarlayarak güzel bir sera oluşturabilir ve sağlıklı bitkiler yetiştirebilirsiniz. Eğer çiçek bakımına ayıracak fazla vaktiniz yoksa fakat yinede çiçek bakmak istiyorsanız kaktüs, aloe vera, sukulent gibi fazla su istemeyen ve bakımı kolay olan bitkileri düşünebilirsiniz.

evde-sera-kurmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-11-temel-madde

Exit mobile version