Evde Isı Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Yaşadığımız ortamları ısıtmak ya da soğutmak için harcanan enerji, aile bütçesinde olduğu kadar ülke ekonomisinde de önemli bir yer tutmaktadır. Evleri ısıtmak ya da soğutmak için harcanan enerjiden tasarruf edebilmenin en basit yolu ise iç ortam ısısını koruyacak önlemler almaktır. Ortam ısının verimli olarak kullanılması, ancak ısı yalıtımı ile mümkün olabilmektedir. Etkin bir ısı yalıtımı yapılması ve ev içinde belirli noktalara dikkat edildiği takdirde ısı tasarrufu sağlamak oldukça kolaydır.

Binaların yalıtılmasıyla yüzde 25 ile yüzde 50’ye varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanabildiği gibi, ortam ısısının hep aynı seviyede kalması sayesinde yaşam koşulları da iyileşmektedir.

Evde ısı tasarrufu için nelere dikkat edilmelidir?

Sızdırmazlığı ve ısı geçirgenliği iyi sağlanmış pencere ve kapılar, yaklaşık olarak %15 – 20 oranında ısı tasarrufu yapmayı sağlamaktadır.

12 mm aralıklı çift cam yaptırılmış pencerelerde, camlardan oluşacak ısı kayıplarını yarı yarıya azaltmak mümkün olacaktır.

Pencere kanatlarının doğramayla birleştikleri yerlerin yalıtım süngerleriyle kapatılması da ısı yalıtımı için alınması gereken önlemler arasındadır.

Duvar ile pencere ya da kapı doğramaları arasında sızıntı var ise, ısı kaybına neden olacağından alçı, sıva, silikon ya da macun gibi dolgu malzemeleri ile kapatılarak sızıntının engellenmesi gerekmektedir.

Pencerelerde çift cam, panjur ya da kepenk gibi koruyucular yok ise, içten ve dıştan şeffaf naylon ile kapatarak ısı kaybı önlenebilir.
Apartman giriş kapılarının kapalı tutulması da dairelerin ısısını korumak için etkili bir yöntemdir.

Evlerde kullanılmayan mekânlar kapatılmalı boşuna ısıtmaktan ya da soğutmaktan kaçınılmalıdır. Ortam ısısını korumak için bu alanların kapıları ancak ihtiyaç olduğunda ve mümkün olduğunca kısa süre ile açık tutulmalıdır.

Evdeki sıcaklığın artması durumunda kapı ve pencereleri açarak ortamı soğutmak yerine ısıtıcının ayarı düşürülmelidir.

Radyatörlerin üstü ya da önü kesinlikle kapatılmamalı, arkasında kalacak duvara yansıtıcı paneller koyularak ısının iç ortama yansıması sağlanmalıdır.

Kombi kullanımının ısı tasarrufuna etkisi

Evlerin ısıtılmasında kullanılmak üzere kombi alınırken, verimliliği, eşanjör yapısı ve satıcı firmanın yaygın teknik servis ağına sahip olup olmadığı gibi konular araştırılmalıdır.

Kombi kullanımı, sürekli açıp kapatmak şeklinde değil, düşük sıcaklıkta sürekli çalışacak şekilde olmalıdır.

Ortam ısısını dengeli tutabilmek için oda termostatı, termostatik radyatör vanası ve program saati gibi kontrol cihazlarından yararlanılmalıdır.

Kombi seçimi, ısıtılacak ortamın büyüklüğüne göre yapılmalı; kullanılacak ortama göre yüksek ya da düşük ısıtma kapasiteli kombiler tercih edilmemelidir.

Kombi tesisatı yapılırken boru çaplarının uygun seçilmesine dikkat edilmelidir.

Exit mobile version