Ev Düzenini Zorlaştıran Dekorasyon Seçimleri

Evinizi dekore ederken sadece zevkinize uyan parçaları seçerseniz harika bir görünüm yaratabilirsiniz. Fakat ev düzenini sağlamak için fonksiyonellik unsurunu geri plana atmak uzun vadede karmaşık ve can sıkıcı bir duruma neden olabilir. Özellikle çocuklu aileler için evin düzenli ve kullanışlı olması önemlidir. Düzenli evler, temizliği kolaylaştırır ve zaman kaybını önler. Seçtiğiniz mobilyalar ve aksesuarlar, evi düzenli tutmanın en büyük yardımcısıdır. İşte yeni bir ev kurarken ev düzenini zorlaştıran 10 dekorasyon hatası:

1- Açık raf ve cam kapaklı dolaplar

Cam kapaklı dolaplar, dekoratif objeleri, aile yadigârlarını ve şık servis gereçlerini sergilemek için oldukça güzeldir. Fakat bu durum orayı gerçek bir depolama alanı olmaktan çıkarır. Her zaman sadece güzel göründüğünü düşündüğünüz eşyaları koyma baskısı yaratır. Ayrıca hep temiz tutulması gerektiği için zaman kaybına sebep olur.

2- Çok dar ya da çok derin raflar

Küçük evlerde eşya depolamak için özel alanlar yaratmak zordur. Eşyaların çoğu kullanılan odalarda dolap içlerinde ya da kutularda saklanır. Eğer kısıtlı depolama alanına sahipseniz her gün kullandığınız dolapları seçerken boyutların ideal ölçülerde olmasına dikkat edin. Aynı şekilde çok derin raflar da kullanışsızdır. Derin raflar mobilyanın ölçülerini büyüterek küçük odalarda gereğinden fazla yer işgal eder. Derin raflarda eşyalar arkaya doğru istifleneceğinden erişimi ve kullanımı zorlaştırır.

3- Sabit raflı mobilyalar

Odalarda kullandığınız mobilyaların modüler olması, zamanla değişen ihtiyaçlarınıza uyum sağlayacak şekilde düzenlenebilmesi işinizi çok kolaylaştırır. Mutfak dolapları, gardırop, çocuk odası mobilyalarındaki rafların yüksekliği ayarlanabilir olmalı. Böylece rafları daha etkin şekilde kullanabilirsiniz.

4- Karyola

Yatak odalarında kullanılan altı boş karyolalar hem güzel bir görünüme hem de kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir. Fakat eviniz küçükse bazalı modelleri tercih ederseniz ekstra depolama alanı yaratabilirsiniz. Eğer bazalı ya da çekmeceli bir yatak almak istemiyorsanız yatak altı kutuların kullanılabileceği yükseklikte modelleri tercih edebilirsiniz.

5- Dresuar

Genellikle antrede ya da salonda kullanılan dresuarlar oldukça şık bir görünüme sahiptir. Fakat evinizde yeterli miktarda depolama alanı yoksa ayaklı dresuar yerine kapaklı ya da çekmeceli modelleri tercih edin.

6- Ayaklı komodinler

Yatak odalarında kullanılan komodinler hem dekoratif bir görünüm hem de başucunda bulunulması istenen eşyalar için depolama alanı yaratır. Yatak başlarında kullanılan yüksek ayaklı, arkası boş komodinler odanın daha modern ve ferah görünmesini sağlar. Fakat başucunuzda, gözlük, saat, kitap, ilaç, şarj aleti gibi çok sayıda nesne bulundurmanız gerekiyorsa dekoratif komodin modelleri yerine daha işlevsel olanları tercih edin. Çekmece ve dolaplı komodinler çok sayıda eşyayı daha düzenli tutmanızı sağlar.

7- Sürgülü veya akordiyon kapı

Sürgülü veya akordeon kapılar genellikle hoş bir görünüme sahip olduğu ve yer tasarrufu sağladığı için tercih edilir. Fakat standart kapının sunduğu kapı arkası depolama imkânına izin vermez. Eğer küçük ve kısıtlı depolama alanına sahip olduğunuz bir eviniz varsa bu tarz kapıları sadece mutfak ve salonda tercih edin.

8- Kısa dolaplar

Evin düzenini zorlaştıran dekorasyon hatalarından biri de oda yüksekliğini kullanmamaktır. Mobilyalarınızı seçerken sadece estetik bakış açısıyla yaklaşıp fonksiyonelliği göz ardı ettiğinizde kullanışsız alanlar yaratırsınız. Giysi dolapları, kiler ve çamaşır odası dolapları seçiminde alanı en iyi şekilde kullanmaya özen gösterin. Odanın boyutlarına uygun yüksek mobilyalar tercih etmeye çalışın.

9- Çok fazla dekoratif aksesuar kullanımı

Evde sık kullanılan odalarda ve trafiğin yoğun olduğu alanlarda çok sayıda aksesuar kullanmaktan kaçınmaya çalışın. Yoğun aksesuar kullanımı evin dağınık görünmesine neden olabilir ve düzeni zorlaştırabilir.

10- Depolama alanlarının ve düzenleyicilerin yetersizliği

Ev düzenini zorlaştıran dekorasyon hataları ve yanlış mobilya seçimlerinden bahsettik. Tüm bunların yanı sıra dolap, çekmece, raf sistemi ve düzenleyici aksesuarların eksikliği de evde arzu ettiğiniz düzeni oluşturamamanın sorumlusu olabilir. Eğer evinizde depolama alanı yaratabileceğiniz bölgeler mevcutsa buraları yeniden dizayn etmeyi düşünebilirsiniz. Çok işlevli raf sistemleri, kutular, askılar, ölü alanların değerlendirmesi gibi düzenlemeler işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Exit mobile version