Etiket (Sticker) İzi Nasıl Temizlenir?

etiket izi nasıl temizlenir

Etiketler veya ingilizce adıyla stickerlar yapıştırıldıkları yerlerde uzun süre kalmaları durumunda yapışmaları için kullanılan kimyasalların çeşitlerine göre, bazılarını çıkartmak oldukça zordur. Etiketteki kimyasal madde yapıştığı yüzey ile adeta bütünleşir ve elinizle etiketi çıkartmaya çalıştığınızda yüzeyde iz ve leke bırakabilir. Etiket veya sticker çıkartma tekniklerini bilmeniz durumunda bu işlemi çok kısa sürede iz bırakmadan yapabilirsiniz. Yapıştığı yüzeye göre etiket izi nasıl temizlenir konusunu sizler için araştırdık.

Mutfak eşyaları üzerindeki etiket izi nasıl temizlenir?

Yeni aldığımız mutfak eşyalarında fiyat ve ürün etiketleri iyi temizlenmediği takdirde üzerine toz yapışarak kirli bir görüntü oluşturur. Temizlemeden bulaşık makinesinde yıkandığı takdirde etiketler sıcak suda çözünerek makinenin filtresini tıkayabilir. Ayrıca yapıştırıcı malzeme diğer eşyalara bulaşıp bulanık, lekeli görüntü bırakabilir.

Etiketin üzerine sıvı yağ ya da zeytinyağı sürüp bekletin. Yumuşadıktan sonra etiketi çıkarın. Kağıt kalıntıları kaldıysa buz ile dondurarak kazıyın. Yapışkanlı kısım tam olarak temizlenmediyse sıcak su dolu kase içinde bekletin ve kalan kısmı kazıyarak çıkarın. Bu yöntemle etiket izlerinden tamamen kurtulabilirsiniz.

İkinci yöntem ise etiketli bölgeyi kolonyalı pamuk ile temizlemek, fakat bu renkli ve özellikle el yapımı eşyalara zarar vereceğinden ilk yöntem ile temizlemenizi öneririz. Kolonya ancak cam eşyalar üzerinde etkili olabilir.

Dolap ya da kapı gibi mobilya üzerindeki etiketleri temizleme yöntemleri

Özellikle çocuklar dolaplarının üzerine sevdikleri karakterlerin, hayranı oldukları kişilerin stickerlarını yapıştırmayı severler. Zamanla bunlardan sıkıldıklarında, ya da hoş bir görüntü oluşturmadığında stickerları temizlemek isteyebilirsiniz.

Temizlemeye başlamadan önce etiketin olduğu alanı saç kurutma makinesi ile ısıtın. Aynı işlemi buharlı ütüyü mobilyaya değdirmeden buharını tutarak da yapabilirsiniz. Bu şekilde etiketi ısıtmak kolay temizlenmesini sağlayacaktır. Daha sonra etiketi tırnaklarınızla ya da kesici olmayan bir cisimle kazıyabilirsiniz. Son olarak sıcak suya batırılmış bez ile kalıntıları temizleyin.

Mobilya ya da sert cisim üzerinden etiket izlerini çıkarmanın diğer yolu ise silgi kullanmaktır. Standart beyaz bir silgi ile etiketleri çıkıncaya kadar sildiğinizde temizlendiğini göreceksiniz.

Beyaz eşya etiketlerini temizleme yöntemleri: 

Beyaz eşya aldığınızda beklemeden etiketlerini çıkarırsanız daha kolay temizlenecektir. Fakat çoğu zaman bir süre o şekilde kullandıktan sonra etiketlerini çıkarırız. Buzdolabı ya da çamaşır makinesi gibi eşyaların üzerinden etiketleri çıkarmak bekletildiği takdirde oldukça zorlaşır. Etiketi çıkardığımızda altında kağıt ya da yapışkanlı kısmı kalır. Bunun üzerine toz ya da kir yapıştığında kötü bir görüntü oluşturur.

Beyaz eşya etiketini temizlemek için etiketin üstünü ıslak bez ile ıslatın. Saç kurutma makinesi ya da ütü buharı tutarak yumuşamasını sağlayın. Yumuşayan kısımları boyaya zarar vermeden kazıyın. Etiket yüzeyleri büyük olduğu için ısıtma işlemini çıkana kadar tekrarlamanız gerekir.

Dizüstü Bilgisayardaki etiket izlerini temizleme yöntemleri

Bilgisayara saç kurutma makinesi ya da ütü buharı tutmak zarar verebilir. Bilgisayar üzerindeki etiketleri temizlemenin en iyi yolu ekran temizleme solüsyonu kullanmaktır. Mikrofiber beze sıktığınız solüsyon ile etiketi temizleyebilirsiniz.

Anlattığımız yöntemlerin dışında yapı marketlerden temin edebileceğiniz yapışkan ve etiket lekesi temizleyicileri ile etiketleri temizleyebilirsiniz.

Exit mobile version