Ethereum Nedir? Nasıl Alınır?

Ethereum Nedir?

Ethereum, akıllı sözleşme özelliğine sahip bir kripto para birimi ve bir blockchain platformudur. 2013’te Vitalik Buterin tarafından icat edilen bağımsız platformun üzerinde yazılımcılar uygulama geliştirebiliyor. Ethereum; oy kullanmak, domain isimler, finansal işlemlerden tutun her türlü anlaşmaya kadar neredeyse aklınıza gelebilecek her şeyi kodlamak, bağımsızlaştırmak, güvenlileştirmek ve takas edilebilir hale getirmek için kullanılabilir.

Ethereum’un Kurucusu Kimdir?

Bitcoin kurulduktan birkaç yıl sonra, Toronto’da genç bir yazılımcı olan Vitalik Buterin, hayalini uygulamaya geçirdi ve 2013’te Ethereum’u kurdu. Ethereum’dan önce de Bitcoin’e ilgi duyan Buterin, 2011 Bitcoin Magazine’i yayınladı, kripto para hakkında yüzlerce makale yazdı. Bir süre sonra makale yazmaktan ileri gidip hayalini kurduğu, Bitcoin’in sunduğu finansal amaçlı hizmetlerin ötesine geçen imkanlar sunan bağımsız bir platformu yaratmaya karar verdi ve Ethereum’un temellerini attı. Yıllar geçtikçe Ethereum hızla büyüdü ve işini en iyi şekilde yapan insanlar Buterin’e katılmaya ve ivmeyi arttırmaya devam etti.

Ether (ETH) Nedir?

Ether ise Ethereum platformunun para birimidir. Ethereum platformu üzerinde bir şey yapmak isteyen veya platformu kullanmak isteyen herkesin Ether’e ihtiyacı vardır. Aynı Bitcoin gibi Ether de internet üzerinden satın alınabilir veya madencilik ile çıkarılabilir. Yazının ilerleyen kısımlarında nereden alabileceğinizi de bulabilirsiniz. Çoğu insan para birimi olan Ether kelimesi yerine platformun ismi olan Ethereum kelimesini kullanıyor, bu da kafa karışıklığına yol açabiliyor. Ether’in toplam arz ve ihraç oranı 2014’te ki erken satış sürecinde toplanan bağışlarla belirlendi. Sonuçlar yaklaşık olarak şöyleydi:

Ethereum’un kurucuları, Ether’in bir para birimi olmaktan çok, sadece Ethereum platformunda kullanılacağını belirtti. Yani Ether kullanarak alışveriş yapmak mümkün olmayacak. Ancak yine de Ether’inizi exchange sitelerinden alıp fiyatı yükselince satarak para kazanabilirsiniz. Şu anda Ether, Bitcoin kadar “olgun” olmadığıından, teknik bilgisi yüksek olmayan insanlar için kullanımı daha zor. Mesela github üzerinden Ether’in resmi cüzdanını indirebilirsiniz ama pek kullanıcı dostu olduğu söylenemez. Öte yandan MyEtherWallet ve EthereumWallet gibi diğer cüzdanlar daha basit arayüzlere sahip.

Ethereum Classic (ETC) Nedir?

Ethereum Classic, ekip içinde oluşan bir anlaşmazlıktan sonra yaşanan ayrılıkla ortaya çıkan bir kripto para birimidir. Anlaşmazlık, bir hacker’ın 60 milyon dolar değerinde Ether’i çalmasıyla ortaya çıktı. ETH’nin savunucuları kodun değişmesini ve çalınan paraların geri ödemesi yapılmasını isterken ETC savunucuları “kod kanundur” ve  “olan oldu artık” diyerek aynı şekilde yola devam etmek istedi. Yani Ethereum Classic (ETC) aslında orjinal Ethereum, Ethereum (ETH) ise bu olaydan sonra ortaya çıkan yeni kripto para birimidir. Böylece farklı değerlere sahip ikiz kripto para birim piyasada rekabete başladı. Bugün ETH’nin değeri çok daha yüksek ve kripto para piyasasında daha fazla kabul görmüş durumda.

Ether (ETH) Nasıl Alınır?

Ether sahibi olmaya karar verdiyseniz bunu 3 kolay adımda yapabilirsiniz. Tek adımda BTC Türk sitesine girerek Ether satın alabilirsiniz ama saatlerce belge doğrulama işlemleriyle uğraşmayı ve tüm belgelerinizi siteyle paylaşmayı göze almalısınız. Bunun yerine şimdi anlatacağımız yolla hem daha az uğraşarak hem de hiç belge paylaşmadan Ether satın alabileceksiniz.

  1. Bitocin Almak: İlk olarak Paribu’ya girip havale/EFT yoluyla paranızı Bitcoin’e çevirmelisiniz. Paribu Türkiye merkezli bir sitedir ve herhangi bir belge istemeden belirli bir limite kadar Bitcoin alabilmenize olanak sağlar.
  2. Bitcoin’i Exchange Sitesine Aktarmak: Binance adlı exchange sitesine üye olduktan sonra Bitcoin’inizi bu siteye aktarmalısınız. Bunun için bu linke tıklayarak Binance’e üye olduktan sonra Deposit & Withdrawal bölümüne gelip Bitcoin kısmındaki Deposit yazısına tıklayarak size verilen adresi kopyalamanız ve Paribu’da BTC çek alanına bu adresi yapıştırmanız gerekmektedir. 1 saat içerisinde Bitcoin’iniz Binance hesabınıza aktarılacaktır.
  3. Bitcoin’i Ethereum’a Çevirmek: Binance sitesi üzerinden BTC bakiyenizi kullanarak ister ETH ister ETC, ister başka altcoinleri alıp satabilirsiniz.

Ekran görüntüleriyle adım adım, detaylı bir anlatım için Altcoin Nasıl Alınır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Ether Bakiyemi Nasıl Saklarım?

Artık Ethereum’a yatırım yapmış bulunmaktasınız. Sahip olduğunuz Ether bakiyenizi Binance hesabında bırakabileceğiniz gibi, piyasada bulunan cüzdanlardan birini seçerek ona da aktarabilirsiniz. Eğer diğer alım satım yapmak gibi bir planınız varsa Binance’te kalması en mantıklısı olur. Ancak alım satım yapmak istemiyorsanız ve Ether aldıktan sonra bir köşede bırakıp değerlenmesini beklemek istiyorsanız bakiyenizi bir cüzdana aktarmak daha mantıklı olabilir çünkü kripto paraları saklamanın en güvenli yolu cüzdanlardır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Binance’ten başka yere parayı aktarırken ödemeniz gereken ufak bir komisyon vardır. Şu an için Binance’in belirlediği bu komisyon miktarı 0.01 ETH’dir.

En İyi Cüzdan Hangisidir?

Mobil uygulama ve web sitesi şeklinde e-cüzdanlar olduğu gibi usb bellek benzeri elle tutulur cüzdanlar da piyasada mevcut durumda. Ancak ikinci bahsettiğimiz cüzdanları satın almak göreceli yüksek fiyatlar gerektiğinden biz bu yazımızda e-cüzdanlara odaklanacağız. Bilgisayarınızdan ya da cep telefonunuzdan kullanabileceğiniz onlarca cüzdan bulunmaktadır. Exodus, Jaxx, Mist, MetaMask, Coinbase gibi cüzdanlar BTC, ETH, LTC gibi birçok kripto parayı muhafaza etmek için kullanılabilir. Bizim önerimiz MyEtherWallet kullanmanız olacaktır. Kullanışlı ve kolay bir ara yüze sahip olan web sitesi, MetaMask ve birçok diğer cüzdanla uyumlu çalışmaktadır. Siteye girip ücretsiz bir şekilde üye olabilirsiniz.

Bakiyeyi Cüzdana Nasıl Aktarırım?

Cüzdan kullanmaya karar verdiyseniz yapacağınız işlem, BTC bakiyenizi Binance’e aktarırken yaptığınıza çok benziyor. Cüzdanınıza girip Deposit kısmından aldığınız adresi kopyalayarak Binance’te ETH Withdrawal kısmına yapıştırıyorsunuz ve göndermek istediğiniz bakiyeyi girerek işlemi tamamlamış oluyorsunuz.

Exit mobile version