En İyi Çamaşır Deterjanı Hangisi: Sıvı, Toz ve Kapsül Deterjanlar

Çamaşır deterjanı üreticileri, günümüzde tüm ihtiyaçları karşılayacak seçenekler sunsa da bu çoğu zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Deterjan satın alırken ya da kullandığınız deterjanın performansından memnun olmadığınızda en iyi çamaşır deterjanı arayışı da başlıyor. Çamaşır deterjanları, kir, leke ve kokuları uzaklaştırmaya yarayan benzer bileşenleri içerse de toz, sıvı ve kapsül deterjanların bazı farkları, avantaj ve dezavantajları var. Gelin hep beraber çamaşır deterjanlarının özelliklerini inceleyelim.

Toz Çamaşır Deterjanı

Çamaşır makinesi için üretilen toz deterjanlar, ilk deterjan formunu oluşturur ve alışkanlıklarından vazgeçemeyenler için hala en çok tercih edilen ürünler arasında yer alır. Her ne kadar tüm deterjan tipleri benzer aktif bileşenleri içerse de kullanıcı yorumlarına baktığımızda toz deterjanların beyazlar üzerinde leke çıkarma ve beyazlığın korunmasında daha başarılı olduğu söylenebilir.

Toz Deterjanın Avantajları:

Toz Deterjanın Dezavantajları:

Sıvı Çamaşır Deterjanı

Sıvı deterjan 1950’lerde piyasaya sürüldüğünden beri kolay kullanım sunan özellikleri nedeniyle pazardaki payını gün geçtikçe arttırdı ve en çok tercih edilen deterjan formu haline geldi. Toz deterjanlarla benzer bileşenlere sahip olsa da avantajlı ve dezavantajlı yönleri vardır.

Sıvı Deterjanın Avantajları

Sıvı Deterjanın Dezavantajları

Kapsül Çamaşır Deterjanı

Son yıllarda raflarda daha çok gördüğümüz kapsül deterjanlar, kolay kullanımı esas alan, tek seferlik yıkama sunan pratik deterjan formunu oluşturur. Suda eriyen tek dozluk ambalajlar, konsantre sıvı deterjan içerir. Tüm deterjan türlerinde olduğu gibi, beyazlar ve renkliler için ayrı bileşenlerle formüle edilerek piyasaya sunulur.

Kapsül Deterjanın Avantajları

Kapsül Deterjanın Dezavantajları

Çamaşır Deterjanı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

En iyi çamaşır deterjanı, çamaşıra ve ihtiyaçlarınıza en çok uyan deterjandır. Kullanım alışkanlıklarınızı ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Çok fazla lekeli çamaşırla uğraşmak zorunda kalıyorsanız ya da beyaz çamaşırınız çoksa ağartıcı içeren toz deterjan tercih edebilirsiniz. Renkliler için sıvı deterjan, renklerin korunmasında daha başarılıdır. En iyi yıkama performansı için çamaşırlara uygun deterjan seçimi yapmanız gerekir.

Enerji tasarrufu ve renklerin korunması için düşük sıcaklıklarda yıkama yapıyorsanız sıvı deterjan daha iyi çalışır.

Bebeğiniz için sıvı bebek deterjanı kullanmaya özen gösterin. Kumaş dokusunda kalan toz deterjan kalıntıları bebeğin hassas cildine zarar verebilir. En iyi 5 Bebek Deterjanı 

Yünlüler, ipek ve kadife gibi kumaşlar sıvı deterjanla yıkanmalıdır. Yorgan gibi hacimli çamaşırlar için de sıvı deterjan daha iyi sonuç verir. Büyük ve hacimli eşyalar tambur içinde daha az boşluk bırakacağı için toz deterjanlar yeterince erimeyebilir.

Deterjan bileşenleri, yüzey aktif maddeler, enzimler, ağartıcı, renk koruyucu, koku giderici gibi ek katkı maddelerinden oluşur. Lekeli çamaşırlarınız için daha fazla enzim içeren sıvı ve toz deterjanları seçin. Deterjanlar, farklı leke türlerine göre farklı enzim içeriği ile üretilir. Yapılan bir araştırma; toz deterjanların çimen, çamur, kan gibi lekelerde daha iyi performans gösterdiği, sıvı deterjanların yağ lekelerini gidermede daha başarılı olduğu sonucunu veriyor. Deterjanlar sürekli yeni teknolojilerle geliştirildiği için evinizde en iyi sonuçları almanın yolu da daha fazla denemeden geçiyor.

Çamaşırlarınızı daha az deterjanla yıkayın. Doz aşımı daha iyi bir temizlik sunmaz. Aksine giysiler üzerinde kalıntı kalmasına neden olur.

Çamaşırlarınızı yıkarken renklerine ve kumaş türlerine göre ayırın. Doğru programda, mümkün olduğunda düşük sıcaklık ayarında yıkayın.

Exit mobile version