Elektrikli Süpürge Nasıl Temizlenir?

Elektrikli süpürgeler, evlerimizde en çok kullandığımız, adeta birer kurtarıcı görevindeki makinelerdir. Farklı pek çok marka ve model üretilmekte ve aslında elektrikli süpürgelerin her birinin ayrı bir temizleme yöntemi bulunmaktadır.

Her ne marka veya model elektrik süpürgesi sahibi olursak olalım, süpürgelerimizin ömrünü uzatmak, emiş gücünün azalmaması ve verimin düşmemesi için tek yapmamız gereken uygun bir temizleme yöntemiyle, kullanım yoğunluğumuza göre düzenli olarak temizlemektir.

Elektrikli süpürge nasıl temizlenir?

Öncelikle her elektrikli süpürgenin bir temizleme yöntemi olduğunu belirtmemiz gerekir. Süpürgemizi satın alırken sormamız ve öğrenmemiz gerekenlerin başında temizleme yöntemi gelmekte. Eğer sorup öğrenemediysek, kullanma kılavuzu bize yardımcı olacaktır. Kullanma kılavuzumuzu kaybettiysek, internette marka ve model ismiyle arama yaptığımızda, bu dokümana mutlaka ulaşırsınız. İlgili yerleri okuyup temizleme hakkında fikir edinebilirsiniz.

İlk yapmanız gereken, süpürgenin fişinin elektrikle temasını kesmek.

Elektrikli süpürge toz torbalı modelse; toz torbasını yerinden çıkartıp eğer dolmuşsa yeni bir torba ile değiştirmelisiniz. Takacağımız yeni torbanın makineye uygun olduğundan emin olmanız ve doğru takmanız şart, yoksa ileriki kullanımlarınızda problem yaşayabiliriz.

Elektrikli süpürgede torba yerine tozların toplandığı bir hazne varsa, kullanım kılavuzundan ilgili bölümü incelemek yararlı olacaktır. Genelde toz haznesi olan makinelerin bu bölümleri yıkanabilmekte ancak kimileri nemli bezle temizlenmektedir. Toz haznesi yıkanabilir özellikte ise; kesinlikle aşındırıcı deterjanlar kullanmayın. Mümkünse ılık suyla birkaç kez yıkamak yeterli olacaktır. Yıkadığınız toz haznesini tekrar yerine takmadan önce iyice kurumuş olduğundan emin olun.

Elektrikli süpürge filtresi nasıl temizlenir

Her elektrikli süpürgede, sistemleri farklılık gösterse de mutlaka bir filtre bulunur. Bu filtrelerin bazıları yıkanabilmekte bazıları ise su ile temasında bozulmaktadır. Filtrelerin yıkanıp yıkanamadığını da kullanım kılavuzundan teyit edebilirsiniz. Kılavuzu yoksa da genellikle çıkan filtrelerin üzerinde, ya da plastik kısmında yıkanabilir olduğunu gösteren musluk işareti vardır. Bu işareti arayabilirsiniz. Yıkanabilir filtreleri; deterjansız, musluk altında ve soğuk suyla yıkamalısınız.

Eğer elektrikli süpürgenizin filtresi su ile temizlenebiliyorsa, aksi belirtilmediği sürece soğuk su tercih etmemiz doğru olacaktır. Sabun, deterjan gibi ürünler genelde filtre temizliği için uygun değildir. Akan suyun altında yıkamak filtre üzerindeki tozun ve pisliğin arınması için yeterlidir. Filtreyi tekrar yerine takmadan önce; 24 saat ışık alan ortamda kurumasını sağlayın. Nemli veya ıslak kalan filtreler sadece süpürgeye zarar vermez, elektrikle temas söz konusu olduğu için can güvenliği açısından da tehlike arz eder.

Süpürgenizin filtresi su ile temasa uygun değilse, elimizle sertçe vurarak tozlardan arındırabiliriz. Bunu yaparken, elinize bir eldiven giymek ve çıkan tozu solumamaya özen göstermek, sağlığınız açısından oldukça gerekli. Tozdan mümkün olduğunca arındırdığınız filtreyi takarken dikkat etmeli, haznesine doğru oturduğundan emin olmalısınız. Alerjisi olan kişiler için özel olarak kullanılan hepa filtrelerin temizliği normal filtrelere göre biraz daha özen gerektirmektedir. Hepa filtre temizliği yazımızda bu konuyu detaylı şekilde inceledik. Eğer süpürgeniz hepa filtreli bir modelse mutlaka o yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Pek çok elektrikli süpürge farklı uçlara sahiptir. Bunları temiz tutmak da makinenizin verimini artıracaktır. Bu uçların kimileri su ile temizlenebilmektedir. Bu konuyla da ilgili olarak kullanım kılavuzundan yardım alabilirsiniz.

Tek ve çıkartılamayan, süpürgeye entegre emici uçları ise makineyi yere yatırarak temizleyebilirsiniz. Genelde halılardan emilen iplik parçaları, saçlar makine ağızlarına dolanır. Bunlar ağız içindeki mekanizmanın dönme performansını etkiler. Bunu yaparken süpürgeye zarar verecek sert hareketlerden kaçınmalısınız. Eğer çekerek çıkartamayacağınız kadar çok saç dolanmışsa, ince bir makasla, makinenin herhangi bir yerine zarar vermeyecek şekilde bu saçları keserek çıkartabilirsiniz.

Makinenin borularını, makineden tamamen ayırabiliyorsak bunları da (yine kullanma kılavuzuna bakıp emin olarak) yıkayabilir veya nemli bezle temizleyebilirsiniz.

Elektrikli süpürge temizliği sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Exit mobile version